Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karamell torta Sweetmeat konyhájából

Karamell torta Sweetmeat konyhájából
Karamell torta Sweetmeat konyhájából
80 perc / előkészület: 50 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ősszel, a szüret idején készítettük ezt a karamelltortát, amihez nagyon jól passzolt a szőlő íze.

hozzávalók / 6 adag

A karamellsziruphoz

A tésztához

A krémhez

A díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A cukrot egy edénybe tesszük, és hozzáadunk 40 ml vizet. Ezt kezdjük el nagy lángon melegíteni, amíg gyönyörű aranybarna karamellt nem kapunk. Ekkor adjuk hozzá a maradék (140 ml) vizet, hogy megállítsuk a karamellizálódást. Folyamatosan kevergetve főzzük addig, amíg egy világosbarna színű szirupot nem kapunk. Hagyjuk kihűlni.
  2. Keverjük habosra a margarint először önállóan, majd a cukorral és a sóval. Adjuk hozzá a karamellszirupot (2-3 kanállal hagyjunk a tetejére), majd ha már jól elkeveredett, a tojást és vaníliakivonatot is. Szitáljuk bele a lisztet és a sütőport, majd dolgozzuk teljesen simára.
  3. Margarinnal kenjünk ki egy 18 cm-es tortaformát, töltsük bele a masszát, majd 180 fokra előmelegített sütőben süssük fél óráig.
  4. A margarint elkeverjük a cukorral, belevegyítjük a tejszínt, majd sóval ízesítjük. Egy keveset kiveszünk belőle, amit elkeverünk a maradék karamellsziruppal, ez jön majd a tetejére. Hűtőbe rakjuk, hogy kifagyjon.
  5. A tortalapot félbevágjuk, megkenjük a krémmel, majd a külsejét is bevonjuk. A tetejére a karamellás krémet kenjük.
  6. Ízlés szerint szőlőszemekkel díszíthetjük, az oldalára tortadarát szórhatunk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 18 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 18 394
elküldve: 6
receptkönyvben: 156
elkészítve: 5/13
Facebookon megjelent: -

szakács

Sweetmeat

Mióta szakács: 2012.11.19.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, szüret, Anyák napja, vasárnapi ebéd
receptverseny: 2. Haas Receptverseny
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

karamellszirupos torta, karamellkrémes torta, karamellás torta

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

adrejja
andrea79 / adrejja Tue, 2016-02-02 19:07

Nagyon tetszik ez a sütemény, de hozzászólások miatt nem merem kipróbálni. Ha valaki elkészítette és jó igy legyen kedves megírni. Köszönöm.

Lia007
Lia007 Wed, 2015-01-07 17:31

Ezzel a recepttel valami nincs rendben! A piskóta először összeesett, amikor kihűlt akkor pedig megkeményedett. A krémbe pedig véleményem szerint nem 40ml hanem 400ml habtejszín kell. Feleslegesen pazaroltam el a hozzávalókat, pedig mindent úgy csináltam, ahogyan leírja! Nem ajánlom senkinek.

tothteleki
tothteleki Fri, 2014-12-19 12:47

Ez a tészta így nem süthető meg. Nekem összeesett pedig mindent betartottam. Nagyon nem örültem neki. A recept így használhatatlan.

graszta
graszta Thu, 2013-03-07 13:27

Megcsináltam csak a tetejét, mert kíváncsi voltam milyen lenne a tortán.
Valami nem stimmel az összetevőkkel.
Ahogy sejtettem, egy híg, aztán kőkeményre szilárduló "massza" lett belőle. Egyáltalán nem olyan, mint a képen. Az inkább valamilyen fondantra hasonlít, mintsem a fenti összetevőkből elkészített folyékony-kőkemény masszára.
Hozzátenném, hogy természetesen minden pontosan a leírás szerint készítettem.
A kőkemény valamit aztán próbáltam tűzön újra folyékonnyá melegíteni, majd egy jó nagy adag porcukrot tettem bele - hátha lehet a karamelles léből még fondantot formálni. Még így sem volt jó. Teljesen kő keménnyé szilárdult.

graszta
graszta Wed, 2013-03-06 13:58

Nagyon guszta torta, szeretném kipróbálni.
Érdekelne, hogy a tetején lévő karamell-máz mennyire szilárd?
Nem kell a víz + cukor kombóhoz még valami, amely megköti az egészet? Egy kis vaj, vagy tejszín...? Valahogy hihetetlennek tűnik, hogy ez megszilárdul valamikor; pedig a képen nem látszik folyósnak, hisz mintákat is karcoltál bele, mégis aggódom...

Válaszodat előre is köszönöm!

voridori
voridori Tue, 2013-03-05 13:54

Hát ez pont olyan, mint a tesco-ban a vajkaramellás torta:)

Pusi01
Pusi01 Tue, 2013-03-05 01:44

Nagyon guszta, és pont aktuális, Tomi fiam névnapját csütörtökön ünnepeljük, ezt a tortát tervezem elkészíteni e jeles alkalomra. Szerintem lesz sikere! Köszönöm a repeceptet! Üdv: Pusi

Bató Edit
Bató Edit Sun, 2013-03-03 20:39

Nagyon tetszik a sütid, el fogom készíteni és szavaztam is rá!
Üdv: Edit

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sun, 2013-03-03 20:21

Tetszik a sütid, a fotó is jó. Gratulálok. Szeretnék egy kis segítséget kérni tőled. Látom, hogy új recepttel neveztél be a versenyre. Beküldtem én is egy receptet, de nem jelenik meg a Benevezek gomb, csak a régi receptjeimnél. Tudnál segíteni, hogy mit kell tennem? Előre is köszönöm. Cs Piroska

Sweetmeat
Sweetmeat / Sweetmeat Mon, 2013-03-04 08:38

Nekem megjelent rögtön. A hozzávaló között van tejszín és karamell is? Akkor elvileg jónak kéne lennie. Esetleg ha másik böngészővel megbróbálnád, az lehet, hogy segítene. Üdv: Ágnes

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Mon, 2013-03-04 08:52

Köszönöm szépen a választ. Minden van benne ami kell és a régi receptjeimnél megjelenik, azoknál is amiben nincs tejszín, meg karamell. Köszi. Piroska

600
cukor 150 g
víz 180 ml
margarin 12.5 dkg
cukor 13 dkg
2 csipet
tojás 1 db
vanília kivonat 0.25 kávéskanál
finomliszt 120 g
sütőpor 1 kk
margarin 1 ek
margarin 10 dkg
porcukor 1 ek
habtejszín 40 ml
2 csipet
szőlő 10 dkg
csokoládédara 2 ek