Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karamella torta Márti konyhájából

Karamella torta Márti konyhájából
Karamella torta Márti konyhájából
55 perc / előkészület: 30 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Soha nem csináltam még karamellkrémes tortát, és bizony fel volt adva a lecke, mikor párom unokája karamelltortát kért szülinapjára. Készült pár próba-krém, de egyik sem volt igazán jó. Viszont a munkahelyemen jókat evett a kolléganőm. Aztán rátaláltam erre, és ez igazán szuper, bár nem a legolcsóbb, de megéri, és két normál méretű tortára elég.

hozzávalók / 12 adag

Piskóta

Krém

ajánlat

Keverhetünk a kész krémbe darabolt, pirított mogyorót. (Csak a kis mókusok miatt!) A piskóta egy torta mennyisége, de a krém 2 tortára is elegendő!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A piskótához a tojásfehérjéket csipet sóval kemény habbá verjük, a sárgákat a cukorral habosra keverjük. A kemény tojáshabhoz lassan hozzákeverjük a cukorral kikevert sárgákat, és pár percig tovább verjük robotgéppel.
  2. A tojásos masszához kanalanként szitáljuk hozzá a szódabikarbónával elkevert lisztet. A liszttel már nem kell habosítani, csak óvatosan keverni. Mikor az összes liszt benne van, a kanál olajat is hozzáadjuk.
  3. Tortaforma alját kenjük ki vajjal, majd morzsával szórjuk, és a masszát ebbe öntjük.
  4. 180 fokon sütjük, tűpróbával ellenőrizve a közepét. Hűlés után, vagy másnap töltjük a krémmel.
  5. Egy nagyobb (kb. 4-5 literes) edényben olvasszuk fel a cukrot. (A nagy edény azért kell, mert ha a tejszínt öntjük hozzá a forró cukorhoz, kifuthat!)
  6. A tejszínt közben forraljuk fel. A csokit törjük darabokra.
  7. Ha a cukor mind felolvadt, óvatosan, apránként, és állandó keverés mellett adjuk hozzá a forró tejszínt. (Nagyon vigyázzunk, a forró cukor csúnya balesetet okozhat!!!!)
  8. Mikor teljesen csomómentes, és nincs benne cukordarab, adjuk hozzá a fehér csokit, amit már csak olvadásig kell kevergetni. Ha kihűlt, tegyük egy zárható edénybe, és egy éjszakára pihentessük a hűtőben. Másnap tejfölszerű állaga lesz.
  9. Robotgép habverőjével kezdjük el verni, először lassan, majd lehet gyorsabban, egészen a kívánt krém állagig. (Ez kb. 10 perc.)
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 535
elküldve: 0
receptkönyvben: 63
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Márti

Mióta szakács: 2010.02.08.
46 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
receptverseny: Nosalty receptverseny
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

karamellkrémes torta, karamell torta, fehér csokis karamellkrémes torta

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

757
tojás 8 db
1 késhegynyi
cukor 8 ek
finomliszt 8 púpozott ek
szódabikarbóna 1 késhegynyi
napraforgó olaj 1 ek
cukor 60 dkg
habtejszín 1200 ml
fehér csokoládé 320 g