Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karamellás-banános pite

Karamellás-banános pite
Karamellás-banános pite
30 perc / előkészület: 15 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ilyenkor télen elég kevés szezonális alapanyagot lehet beszerezni süteményekhez, így elég komoly fejtörést okozott, milyen gyümölcsös sütit lehetne mégis összehozni. Banán általában mindig van ilyenkor, úgyhogy most ez lett az elsődleges hozzávaló. Előre szólok, hogy elég töményre sikerült, de mértékletes süti, amiből egy szelet is bőven elég.:)

hozzávalók / 4 adag

A sütialaphoz

A karamellhez

A töltelékhez

ajánlat

További képek az elkészítéshez a blogomon.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az alaphoz a kekszet ledaráljuk, a vajat/margarint felolvasztjuk, és összedolgozzuk.
  2. Az így kapott masszát papírral kibélelt piteformába nyomkodjuk.
  3. Ezután jön a vaksütés: a kekszes rétegre újabb sütőpapírt teszünk, akkorát, ami a peremét is befedi, majd megtöltjük rizzsel vagy száraz babbal, 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 15 percet sütjük.
  4. Miután lejárt a sütési idő, a sütőpapírt a rizzsel/babbal együtt eltávolítjuk, és megvárjuk, míg kihűl az alap.
  5. Ha már kihűlt a kekszes alap, elkészítjük a karamellt: a vajat teflon serpenyőben felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a cukrozott sűrített tejet, és közepes lángon addig forraljuk, míg sűrű, aranybarna színű lesz.
  6. A banánokat felkarikázzuk, és a kekszes rétegen egyenlően elrendezzük.
  7. A banán karikákra ráöntjük a meleg karamellt, és elsimítjuk rajta (gyorsan kell vele dolgozni, mert ahogy hűl, szilárdul és nem lehet majd szépen elsimítani). Megvárjuk, míg teljesen kihűl.
  8. Ha a karamell már teljesen kihűlt, a hideg tejszínt a habfixálóval és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük.
  9. Kidíszítjük vele a pite tetejét (vagy egyszerűen rá is simíthatjuk).
  10. Legalább 6 órára (de jobb egy éjszakára) hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
  11. Tálaláskor megszórjuk kakaóval.
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 824
elküldve: 18
receptkönyvben: 430
elkészítve: 13/25
Facebookon megjelent: -

szakács

vikki

Mióta szakács: 2011.02.07.
84 recept

receptjellemzők

konyha: angol
mikor: mindig, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
alkalom: Anyák napja, buli receptek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
maradék ételből: maradék tejtermékből
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
szezon: tél
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

banános pite, karamellás pite, banoffee pie

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gzsolthy
gzsolthy Wed, 2014-03-05 11:51

Szia,

Az alapot kész tortalappal is lehet helyettesíteni vagy az már egyenlő egy hazaárulással? :)

Lamilla
Lamilla / Lamilla Mon, 2013-04-22 14:05

Megcsináltam és nagyon finom lett, hihetetlenül intenzíven érezni a banánt, volt aki megkérdezte hogy van-e benne aroma, mert olyan erős...hihetetlen. Jó kis torta, könnyen össze lehet dobni, biztosan el fogom máskor is készíteni :-)

fortunecookie
fortunecookie Fri, 2013-02-08 19:15

Elkészítettem, megkóstoltuk. Biztos vagyok benne, hogy visszatérő vendég lesz a menüsoron. :) Köszi szépen, nagyon finom. :)

Kiscirmi
Kiscirmi Thu, 2013-02-07 14:15

Elkészítettem és első rangú lett! Köszönöm a receptet! :)
Annyi módosítást azért elkövettem, hogy egy tubus sűrített tej helyett kettőt tettem a krémbe. Szerintem elbírta.

o-szabina-o
o-szabina-o Wed, 2013-02-06 17:18

szia!
megkérdezhetem, hogy hány cm-s formát használtál hozzá?
köszönöm

vcsuka
pussycat / vcsuka Wed, 2013-02-06 14:23

Csak azt kerdeznem meg, hogy miert kell megsutni az alap tesztat, hiszen nincs benne semmi olyan anyag ami nyers. Ez egy egyszeru sutesnelkuli suti lenne, amit csak a hutoben kellene tarolni egy par orat es kesz. Igy, most el van komplikalva es eletleg a kezdok elilyednek tole. Nekem tetszik, de az egyszeruseget nem adom fel. Koszi a receptet, elmentettem.

vikki
vikki / vikki Wed, 2013-02-06 23:41

Azért kell megsütni, mert így rendesen összeáll az alapja, nem fog szétmorzsolódni. Ha nem sütöd meg, valószínű, hogy kiskanállal kell majd kienni a formából és nem lesznek szép szeletek. Szerintem ettől még nincs túlkomplikálva, a nehézségi foka így is ugyanaz, ha beteszed a sütőbe 15 percre. Persze kipróbálhatod sütés nélkül is, de én inkább a sütős megoldást ajánlom.

vcsuka
pussycat / vcsuka Thu, 2013-02-07 09:56

Ne haragudj, de azert nem ertek egyet veled, mert ezt az alapot a vaj tartja ossze es annak a hutesre van szuksege, nem a sutesre. Egyebkent ha vegig nezed az osszes keksz alapu sutiket, nem fogsz egyet sem talalni ami sutve lenne. De ha mindenaron meg akarod sutni, akkor sem kell a vaksutest alkalmazni, mert ez nem "short pastry" - ha mar az angol szokasoknal tartunk,- es a vaksutest Magyarorszagon meg soha nem hallottam, csak itt, (Ausztraliaban) pedig a fele eletemet ott eltem meg. En is keszitettem mar nem egyszer ehhez hasonlo sutemenyt es nem kellett kiskanallal enni az alapjat. En mar 50 eve fozok, es nem vitatkozni akarok, csak mivel ezt az oldalt, nagyon sok fiatal, kezdo haziasszony is nezi, ok biztosan az egyszeruseget valasztanak inkabb. Udv. Veronika

vikki
vikki / vikki Thu, 2013-02-07 21:50

Gondoltam, hogy nem kötekedésnek szántad:) Nekem ugyan nincs még 50 évnyi tapasztalatom, de több féle receptet is kipróbáltam már és ez vált be ilyen típúsúaknál, ha elősütöm, ezért is ajánlom. De van olyan is, amihez én sem szoktam elősütni, például a trüffeles tortám, az sütés nélkül tökéletes. A vaksütésre azért van szükség, mert a széle "lefolyhat" a hirtelen melegtől, így viszont megáll, mert ennél a sütinél fontos hogy meglegyen a pereme. Ja még annyi, hogy ha nem szeretnéd sütni, ennél a receptnél akkor szerintem kicsit több vajat tegyél hozzá, hogy ne morzsálódjon nagyon, ahogy összegyúrod, látni fogod mennyit igényel.

vcsuka
pussycat / vcsuka Fri, 2013-02-08 00:40

Abban igazad van, hogy akkor tobb vajat kell beletenni, ugy jobban osszeall. Megegyszer koszi a receptet, mindenkeppen kifogom probalni, es tovabbi jo sutest-fozest. Udv. Veronika

Kiscirmi
Kiscirmi Thu, 2013-02-07 14:15

Sziasztok! Mai napom tapasztalata: tényleg jobban összeáll a sütés után! Azt a plusz 15 percet megéri :) (Egyébként a sajttorták esetén is ajánlott az elősütés)

Judit6
Kif Lee / Judit6 Tue, 2013-02-05 20:21

:)
Banoffee pie-nak hívják a banán és a toffefee összevonásából.
Nagyon finom, rengeteget készítettem és ettem is :)
Ügyes vagy, gratu :)

vikki
vikki / vikki Tue, 2013-02-05 21:43

Köszönöm:) Így van, ez a hivatalos neve, viszont azért adtam inkább neki magyar nevet, hogy mindenki tudja, mi is van benne:)

Nacuska
Nacuska Thu, 2013-03-21 15:13

Szia!
Elkészítettem, finom lett, viszont a karamelles krém híg maradt. Mit tegyek szerinted? Azt már kitaláltam, hogy 2 réteg banán közé fogom legközelebb betenni, mert én szeretem ha jó banános :) és lehet a tejszínhab helyett csokiréteggel próbálom meg.

vikki
vikki / vikki Thu, 2013-03-21 18:23

Szia!

A karamelles réteg a banán miatt lesz híg, szerintem írtam is, hogy nem lehet sokáig tárolni, pont ezért (ha itt nem, akkor a blogon tuti). Szóval szerintem ne tegyél bele dupla adag banánt, tudom, hogy úgy csak még finomabb lehet, de akkor egészen biztos, hogy folyni fog. Ha viszont már akkor híg volt, mikor rákented, akkor viszont tovább kell főzni, és sűrűbb lesz.

909
kekszmorzsa 20 dkg
vaj 15 dkg
sűrített tej 170 g
vaj 5 dkg
banán 2 közepes db
habtejszín 2 dl
habfixáló 1 csomag
cukrozatlan kakaópor 1 ek
vaníliás cukor 0.5 teáskanál