Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karamellás birstorta

Karamellás birstorta
Karamellás birstorta
45 perc / előkészület: 10 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A birs megint egy olyan dolog, amihez nem nagyon lehet hozzájutni ezen a környéken. Ismerik, hallottak róla, az öregebbek talán még dédelgetnek egy-egy kiörgedett fát a kertben, amit talán már százszor kivágásra itéltek, de még sosem szánták el magukat.
Egyszóval birset szerezni itt Frankfurt körül nem egyszerű.
Aztán történt egy napon, hogy jóuram hugával a városba mentünk megnézni egy új üzletet. Az érdekessége csak annyi volt, hogy olyan dolgokat árulnak, amiket már nagyanyáink is használtak, mindezt változatlan formában - viszont piszok drágán. Egyszerűen vették azokat a régi jó dolgokat, amiket jól ismerünk a 30-40-50 évvel ezelőttről, aztán kerestek valakit, aki legyártja és most divathóbortból árulják. 
És itt, ebben az üzletben, díszletként fedeztem fel birseket.
Azonnal leszedegettem őket és a kasszához vittem, először nem értették, hogy mit akarok vele. Eltartott egy darabig, mire megegyeztünk, hogy megvenni szeretném, nem is nagyon értették a dolgot.
Aztán úgy hozta a sors, hogy pár nappal később megint visszamentünk. Akkor már egy egész rekesz volt kirakva belőle... Elhoztam. 
Hát, így készült a vendégségbe vitt pite. 

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A karamellhez

ajánlat

pH besorolás: enyhén savasít
Viszont a recept cukrot - a karamellen kívűl - egyáltalán nem tartalmaz - legalább van ennyi előnye. A karamell pedig el is hagyható.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vajat a liszttel elmorzsoljuk. Beleütjük a tojást és annyi vizet öntünk hozzá, amennyitől egy rugalmas, nyújtható tésztát kapunk. Hűtőbe tesszük.
  2. A birset apró darabokra vágjuk, kiskanálnyi vajat olvasztunk egy serpenyőben és vizet, bort hozzáadva félpuhára pároljuk. A végén elkeverjük benne a keményítőt (érdemes rászitálni, hogy ne legyen csomós), eggyet rottyantunk rajta és félre tesszük hűlni. A végén ízlés szerint édesítsük mézzel, fahéjjal.
  3. A vajat felolvasztjuk egy kis lábasban vagy serpenyőben, rászórjuk a cukrot és addig pirítjuk, amíg aranybarna nem lesz. Ekkor adjuk hozzá a tejszín és olvasszuk csomómentesre. 
  4. A tésztát kivesszük a hűtőből, belenyútjuk egy 26 cm-es pite- vagy tortaformába. Rákanalazzuk a tölteléket és azonnal az előmelegített sütőbe teszük.
  5. Addig sütjük, amíg a tészta széle szépen barnulni nem kezd.
  6. A karamellel megcsurgatjuk és ezután tálaljuk.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 320
elküldve: 3
receptkönyvben: 212
elkészítve: 5/6
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: közepes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

birstorta karamellel, omlós tészta birssel és karamellel

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

adeeel
adeeel Mon, 2012-10-08 08:01

A férjem nagy kedvence lett ez a süti, no meg az egész családé. Mindenkit sikerült elvarázsolni vele, még anyost is, aki nagyon válogatos és nem rajong a birsért. Hálás köszönet a receptért! Adél

Tmea
Tmea / Tmea Tue, 2011-09-27 13:04

Eszter, ez is olyan, mint a kókuszos pitéd...: Nagyon jó ízes, nagyon tömör, nagyon laktató, és nagyon élvezhető, és egyszerre csak egy szelet. Minden falat örömet okozott. Bár az hozzá tartozik az igazsághoz, hogy a birs a kedvenc gyümölcsöm. Az omlós tészta meg a kedvenc tésztám. Szóval ennek nálam abszolút nyert ügye van.
T

Gargoyle
P. / Gargoyle Sun, 2011-10-02 21:35

De örülök!...
Nem voltam, elnézést a késői reakcióért.
Birs szezon indul, úgyhogy nálunk is bekerül újra a sütőbe. :-)

csenli
csenli Fri, 2010-12-10 11:51

 Most jutott eszembe, hogy anyukám amikor lehetett kapni birsalmát, akkor mindig tett a bablevesbe. Mennyei ízt adott neki.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-11-14 11:33

A kellékeknél a krémnél nem szerepel vaj de az elkészítésnél igen. pontosítást kérek.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-10-21 16:59

 Koszonom Eszter,a story legalabb olyan jo mint a recept,nagyon jot mulattam rajta!Es a birset is nagyon szeretem.Udv!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2010-10-17 19:19

Én csak a képet néztem A Műről!Aztán olvastam a storyt, és tudtam, hogy ez csak Te lehetsz, aki ilyen csodát műveltél a birssel!!!!Lassan megkedvelteted velem,szeretem, csak egy-két alkalommal a birsalma mellett a kezemet is vágtam.Ezért tartok tőle,persze az eredmény,mindig isteni.Szóval, leshettek rád, mint az a bizonyos a moziban...mit akar ez a nő a díszlet gyümölccsel?De bevillant valami nekik, ha nem sokkal később, már rekesszel cipeltél haza.Ügyes vagy, és leleményes.A recept, igen-kipróbálom.Köszi!Éva-Anyóca

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2010-10-17 17:06

Jaj de szép! De megkóstolnám! Hiszen csupa finomság van rajta, hm. :)
Üdv: Fahéj

432
finomliszt 20 dkg
vaj 10 dkg
tojás 1 db
víz 0.5 dl
birs 60 dkg
víz 1 dl
fehérbor 1 dl
méz 5 ek
étkezési keményítő 2 csapott ek
vaj 1 ek
cukor 2 ek
habtejszín 0.5 dl