Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karamellás-diós nápolyi szelet

Karamellás-diós nápolyi szelet
Karamellás-diós nápolyi szelet
45 perc / előkészület: 15 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Beteg szomszédomat látogattam egy kis ínyencséggel, s ott találtam egy másik látogatót, aki ezt az ostyaszeletet hozta, és megkínáltak vele. Nem kell folytatnom, hogy a receptet rögtön elkértem...
Meglehetősen tömény a krémje, ettől ropogós marad az ostyája másnapokra is.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Nagy adag jön ki belőle, akik nem járnak rá naponta, azoknak bőven elég a fél adag.
Megjegyzés: A tojáshabról ne feledkezzünk meg, míg a karamellkrémet készítjük, néha 2-3-szor mixereljük át, hogy ne ülepedjen le teljesen a tojás a hab aljára.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásokat gőz felett jó habosra verjük a 4 ek kristálycukorral.
  2. Egy nagyobb hőálló edényben (majd ebbe kell beleférjen a többi hozzávaló) felolvasztjuk a kristálycukrot, és hozzákavarjuk a kockákra vagdalt margarint (vigyázzunk a hirtelen felszabaduló gőztől, kitartóan kavargassuk mégis).
  3. A tüzet csak pár percnyire feljebb állítjuk, hogy a megkaramelizált cukor meg ne dermedjen a hideg margarintól. Amikor a margarin beleolvadt, visszaállítjuk a tüzet, hogy el ne égessük a cukrot. 
  4. Pár percig együtt főzzük (3-5 perc).
  5. Hozzáöntjük a tojáshabot, és ezzel is együtt főzzük (kicsit többet).
  6. Hozzáborítjuk a darált diót, és ezt is felrottyantjuk együtt pár percig (3-5 perc).
  7. A platniról levéve rögtön megkenjük az ostyalapokat, majd egy tálcát borítunk rá, és enyhén súlyos "akármivel" préseljük. Azért nem kell túl súlyos legyen, csak éppen, hogy összeállhassanak a lapok.
  8. Amikor meghűlt, hűtőben tárolhatjuk pár napig is (szeletelés tetszés szerint).

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 34
össznézettség: 75 717
elküldve: 14
receptkönyvben: 312
elkészítve: 11/16
Facebookon megjelent: -

szakács

Yve

Mióta szakács: 2011.04.19.
30 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, tízórai, ebéd, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

házilag készült ostyakrém, házi karamellkrém, diós-karamellkrémes ostya

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Durcica81
Durcica81 Fri, 2013-11-15 13:09

Szia,
nekem se sikerült. Hogy kell a tojást felverni? Nekem rántotta lett, hiába csináltam gőz fölött. :( A karamellt is gőz fölött kell, vagy sima lábasban? Köszi

Málinda
Málinda Sat, 2013-08-24 18:56

Sziasztok! Megcsináltam lépésről lépésre ahogy le van írva annyi különbséggel hogy kihagytam a darált diót,olyan kemény lett hogy ehetetlen,nemhogy szeletelni eltörni sem lehetséges!! :( Mi a fenét rontottam el???

Yve
Yve / Yve Mon, 2013-08-26 15:47

Kedves Malinda!
Wow, ez uj hir nekem, olyan visszajelzest mar kaptam, hogy higult a karamellkrem, mert nem goz felett keszult - stb; de a torhetetlen kemenyseg teljesen uj szamomra. Bar nem segit sajnalkozasom, barmennyire szeretnem megvalaszolni kerdeset, egyetlen atszoko gondolatom van (egyelore): egy nagyon tomeny kremme kell valjon; - letezne, hogy a dio hianyaban ez meg jobban hangsulyozodott?
Tenyelg sajnalom csalodasat, fokent, hogy nem kostolhatta az igazi eredmenyt! :(

sziszi01
sziszi01 Fri, 2011-12-30 14:00

Szia! Köszi a receptet! Tökéletes lett, de tényleg tömény! "Édesszájúak előnyben!" Sziszi

Yve
Yve / Yve Tue, 2012-02-07 04:25

Szia Sziszi01! Igy van, tomenysege teszi igaziva, ropogossa, hisz nem puhul meg az ostyalap sem.
En is koszonom visszajelzesed, vidam hetet!
Szia Evy

Piroska007
Piroska007 Mon, 2011-06-13 10:32

Szia!
Nem értem. A cukor felhasználását két helyen is írja a recept. Most akkor a tojásal kell felverni vagy karamellt csinálni belőle? Vagy megosztva, de akkor milyen arányban?
S. O. S. kérném a választ.

Yve
Yve / Yve Mon, 2011-06-13 13:07

Köszönöm Piroska007 az észrevételed, jogos az érthetetlenség, hiszen a 700 g cukorhoz még 4 ek cukor is csatolandó, amit rögtön javítok, amint elküldtem neked a választ.
Tehát a tojást 4 ek cukorral kell gőz felett habossá verni. Ezután következik a karamelizálásra való 700 g kristálycukor.
Nagyon köszönöm, hogy nem hagytad szó nélkül és kiigazíthattuk a hibát.
Vidám hetet neked, szia

578
ostya 190 g
cukor 700 g
cukor 4 ek
tojás 4 db
margarin 200 g
dió 250 g