Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karamellás - diós pite

Karamellás - diós pite
Karamellás - diós pite
100 perc / előkészület: 55 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Első választottam az új, nagyszerű süteményes könyvemből ez a diós pite. Az eredeti recept 10 dkg cukrot írt a tésztába, de elég édes lett így is. Ha 26 cm-s tortaformában sütjük, elég 2 cm perem is. A karamellel bánni kicsit melós, de megéri! Elméletileg becsomagolva 1 hétig is eláll, gyakorlatilag ez lehetetlen! :) Elfogy jóval azelőtt, hogy bebizonyíthatnánk ezt az állítást.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

A tortaforma előkészítéséhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, majd letakarva fél órára hűtőbe tesszük.
  2. A sütőt előmelegítjük, és a kapcsos tortaforma alját margarinnal kikenjük.
  3. A töltelékhez a diót apróra vágjuk. A cukrot kis lábosban megolvasztjuk és karamellizáljuk.
  4. Belekeverjük a diót, és felöntjük a tejszínnel. Összefőzzük és mézzel ízesítjük. Langyosra hűtjük, majd belekeverjük a tojásfehérjét is.
  5. A pite aljához a tészta felét kinyújtjuk, és akkora kört vágunk ki belőle, amekkora a tortaforma. Legegyszerűbb, ha rátesszük a formát és körbevágjuk. A tészta másik felével ugyanezt tesszük, ez lesz a pite teteje. A maradék tésztából kb. 3 cm magas peremet nyomkodunk körbe a tortalap szélére.
  6. A tölteléket a tésztalapra simítjuk. Ráhelyezzük a pite tetejét és a széleit körben összenyomkodjuk. A tetejét villával megszúrkáljuk.
  7. A tojássárgáját kikeverjük a vízzel, majd a pitére kenjük és megsütjük.
  8. Ha megsült, kiszedjük a formából és hűlni hagyjuk, csak másnap fogyasztjuk.
     
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 22 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 425
elküldve: 1
receptkönyvben: 169
elkészítve: 3/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Samiya

Mióta szakács: 2011.09.07.
66 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

diós pite, mézes-diós pite

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Samiya
Samiya / Samiya Wed, 2011-11-30 21:11

Szia!
Nem kell felverni, csak simán bele kell keverni a fehérjét, ha már félig kihűlt a töltelék.
Üdv! Samiya

969
finomliszt 28 dkg
sütőpor 1 tk
cukor 6 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
tojás 1 db
margarin 15 dkg
1 csipet
dió 25 dkg
cukor 22 dkg
habtejszín 2 dl
méz 2 ek
tojásfehérje 1 db
tojássárgája 1 db
víz 1 ek
margarin 1 ek