Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karamellás diós pite mézzel

Karamellás diós pite mézzel
Karamellás diós pite mézzel
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy régi River Cottage epizódban láttam ezt a tortát - ott karácsonyra készült, de nekem pont volt dió a fagyasztóban, így elkészítettem. Elég hosszú idő, de abszolút megéri, ez a torta isteni!
Az eredeti receptben nem írja az elősütést - azonban én anélkül nem sütök pitét. Lehet, hogy nem lehet annyira szépen összedolgozni, de inkább legyen kicsit csúnyácska, mint nyers. 
A blogomon újabban gifekkel kísérletezem, gyertek és nézzétek meg!:)

hozzávalók / 12 adag

A tésztához:
  • 400 g liszt
  • 100 g cukor
  • 250 g vaj
  • 1 nagy tojás

A töltelékhez:

  • 250 g cukor
  • 200 g dió kissé összetörve vagy egészben hagyva
  • 200 ml habtejszín
  • 2 ek méz
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Felkockázzuk a vajat, és a lisztbe morzsoljuk. 
  2. Hozzáadjuk a cukrot, összegyúrjuk, majd a tojást is. Addig gyúrjuk, amíg nem lesz egyenletes, majd folpackba csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük, amíg a töltelék el nem készül.
  3. A cukrot egy serpenyőbe öntjük, és közepes lángon melegíteni kezdjük. Mikor elkezd karamellizálódni, kevergetve várjuk, amíg teljesen meg nem olvad.
  4. Gyorsan kevergetve hozzáadjuk a tejszínt. Mivel a tejszín hideg, összekapja a karamellát, de nem kell aggódni, újra fel fog olvadni. 
  5. Ha nincsenek már benne csomók, hozzáadjuk a mézet és a diót.
  6. Levesszük a tűzről.
  7. A tésztát háromfelé vesszük: egy kisebb gömböcnyi és két egyforma gömbnyi részre osztjuk.
  8. Az egyik nagyobbat lisztezett deszkán kinyújtjuk, és formára vágjuk. Beletesszük a kivajazott piteformába, majd a kis gömböcből hurkákat formálunk, és a piteforma oldalára illesztjük, alul összedolgozzuk.
  9. 180 fokos sütőben 8 percig elősütjük, addig kinyújtjuk a másik felét a tésztának.
  10. A tölteléket az elősütött tésztába kanalazzuk.
  11. A formára vágott tésztafedelet nyújtófa segítségével ráillesztjük, a szélét hozzányomogatjuk a sült oldalsó részhez.
  12. 30 percig sütjük 180 fokon. 
  13. Tálalás előtt várjuk meg, míg kihűl (szerintem ez a folyamat legnehezebb része!:) ).
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 200
elküldve: 4
receptkönyvben: 78
elkészítve: 4/5
Facebookon megjelent: -

szakács

chloedejonge

Mióta szakács: 2012.11.03.
15 recept

receptjellemzők

konyha: angol
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

karamellás diótorta, karamellás diópite, diós pite, karamellizált diós torta

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Rontó
Rontó / Rontó Mon, 2018-12-31 14:33

Vegyesek az érzéseim a recept kapcsán, de biztos, hogy többé nem fogom csinálni. A tésztája nagyon jó, és nagyon szép lett a pite, egyben ki lehetett szedni a formából.

Viszont sülés közben a töltelék "kifutott" és lecsöpögött a sütőben, ami iszonyatos füstöt és égett szagot eredményezett, majd egész másnap takaríthattam a sütőt. Átlagos piteformám van.

A másik probléma, hogy a karamell annyira lassan olvad el, hogy több, mint 30 perc volt csak a karamell elkészítése. Így az egész süti nagyon sokáig készül.

És amikor kész van, sajnos akkor sem arat akkora sikert. Első harapásra hmm nagyon extra, de valójában annyira édes, olyan tömény és fogba ragadó, hogy egyetlen szeletet is képtelenség megenni.