Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karamellás gríz ahogy a Mama készítette

Karamellás gríz ahogy a Mama készítette
Karamellás gríz ahogy a Mama készítette
40 perc / előkészület: 30 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (35)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyerekkori emlékek fűződnek ehhez a desszerthez. Mama sokszor készítette el nekünk, csak én akkor nem nagyon szerettem, mert a grízes részét nem találtam elég édesnek. Mama biztosan jobban vigyázott az egészségünkre, ami engem, mint gyereket nem érdekelt, csak az édesség. Az igazság az, hogy még a mai napig is édesebben eszek mindent, mint más. Szóval én több cukrot teszek a karamellás grízbe, de így nagyon finom. Aki nem annyira édesszájú, az tehet bele kevesebbet, ízlés szerint.

hozzávalók / 6 adag

A karamellhez

A pudinghoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kristálycukrot egy ek vízzel megpirítjuk félbarnára (ha túl  sötét, akkor kesernyés lesz).
  2. Hozzáöntjük a tejet, és felforraljuk, ne ijedjünk meg, nem marad csomós a cukor, el fog olvadni mire a tej felforr.
  3. Beleszórjuk a grízt, és megfőzzük, mint a tejbegrízt.
  4. Elzárjuk a tüzet, és beletesszük a vaníliát és a tejszínt. Jól elkeverjük, és beleöntjük egy vízzel kiöblített tálba.
  5. Amíg kicsit hűl és dermed, addig megfőzzük a pudingot.
  6. A tejet, tejszínt, cukrot és a pudingport egy lábosban jól elkeverjük, célszerű habverővel dolgozni, és feltesszük a tűzre. Állandóan kevergetve, sűrűre főzzük, majd levesszük, és beletesszük a vaníliát.
  7. Addigra a gríz is megdermedt, most rákenjük a lekvárt, és a tetejére öntjük a vaníliás pudingot.
  8. Betesszük a hűtőbe. Ha kihűlt, lehet tálalni.
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 932
elküldve: 11
receptkönyvben: 261
elkészítve: 7/19
Facebookon megjelent: -

szakács

pussycat

Mióta szakács: 2012.10.30.
150 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
receptverseny: 2. Haas Receptverseny
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
kategória: édes krém
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
diéta: tojásmentes
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

tejbegrízes puding, karamellás grízpuding

Hozzászólások (35)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

3masmama
3masmama Tue, 2017-06-06 12:03

Nem ismertem ezt a receptet. A story-ból árad a szeretet, ha másért nem, ezért biztos elkészítem. Köszönöm.

Vichy27
Vichy27 Wed, 2015-03-11 15:00

Hű, én most találtam rá erre a receptre, és azt hiszem, ez az, amit a nagymamám készített még a 70-es években, de a családban azóta feledésbe merült. Csak halványan emlékszik a rokonság, hogy valami ilyesmi lehetett. Köszi, hogy föltetted!

Gabys
Gabys / Gabys Thu, 2013-06-06 17:10

A héten már másodszor készítem el ezt a finomságot. Tejszínes pudinggal csináltam ennek örömére csak a grizbe tettem tejszínt, éééésssss 1kávéskanál fahéjat. Egyszerűen fantasztikusan finom. Őzgerinc formát kibéleltem folpackkal, és mikor teljesen megdermedt kifordítottam egy tálra. Guszta és szépséges lett. A fiúk voltak csak türelmetlenek, miután kinyalakodták a lábasaimat. 10 percenként hangott el a kérdés: mikor ehető már. Türelmetlen egy csapat na:))) Nagyon köszönöm a receptet Veronikám, millió puszi érte:) G

vcsuka
pussycat / vcsuka Sat, 2013-06-08 13:54

Szia Gabikam! Bocs, most vettem csak eszre hogy irtal. UUUUgy orulok, hogy igy bevalt neked ez a reci, es nagyon tetszik ahogy varialtad. En is ki fogom probalni a te modszereddel, istenien hangzik!:) Sok puszi, V.

manoka86
manoka86 Fri, 2013-05-10 15:59

Szia!

Köszönöm a receptet isteni lett és már variáltam is. Én az aljára tettem csokipudingot és úgy is nagyon finom.

Még egyszer köszönöm.

vcsuka
pussycat / vcsuka Sat, 2013-05-11 06:33

Nagyon szivesen, en koszonom a dicseretet, es orulok, hogy tovabbfejlesztetted a csokipukinggal. Ugy en is meg fogom probalni.

Udv. Pussycat

Mocorgó
Mocorgó Fri, 2013-04-05 12:44

Egyetlen kérdésem lenne! Mi az az extract?! Én még soha nem találkoztam ezzel, talán ugyan olyan mint a vaníliacukor?

vcsuka
pussycat / vcsuka Fri, 2013-04-05 13:06

Az extract, vagy concentrarum, az folyekony vanilia suritmeny. Egyebkent hasznalhatsz akarmilyen vaniliat amit te szeretsz.

Gabys
Gabys / Gabys Wed, 2013-04-03 13:54

Jót nevettem Veronikám:) Tormushoz csatlakozva szintén ki nem állhatom a tejbegrizt, de az egész család imádja, ezért kénytelen-kelletlen ha már végképp nem tudom lebeszélni őket róla, megcsinálom. De ez így karamellásan és pudingosan azt hiszem nekem is bejön majd. Úgyhogy máris nekilátok, ha már véletlenül rábukkantam:) A soroksári leveskéd húsvét hétfőjén naggggggggyon nyerő volt megint! Gondoltam is Rád bőven:))) Puszim: G Jahh persze nyomtam 1 lájkot is:)

vcsuka
pussycat / vcsuka Wed, 2013-04-03 14:40

Szia Gabikam! Megmondom oszinten, hogy en sem voltam soha oda a tejbegrizert, de ez a variacio izlik. Azt hiszem a puding miatt. Koszi, hogy szavaztal!:)))Puszi, V.

vcsuka
pussycat / vcsuka Wed, 2013-04-03 14:36

Szia Angela! Koszonom, szepen! Te is emlekszel erre az edessegre amikor a Mama keszitette? :)

Csukamama
Csukamama / Csukamama Wed, 2013-04-03 19:06

Szia Vera! Persze én is szoktam készíteni, már gondoltam, szólok, hogy ezt is kitehetnéd ha emlékszel rá és utána vettem észre, hogy már fent van :). Nagyon örültem neki. Ez is egy olyan recept amit nem sokan ismernek.

vcsuka
pussycat / vcsuka Thu, 2013-04-04 00:35

Szia Angela! Orulok neki, hogy mar egyel tobben probalunk visszaemlekezni, hogy miket fozott a Mama:) A Mandi is emlekeztetett egy par dologra, nem csak a Mamaera, hanem altalaban Soroksari receptekre, pl. a svab hagymas sorkifli:) Puszillak, Vera

fincs
fincs Fri, 2013-03-29 13:45

Izlett :) felkerült a repertoárba :) egyszerű és finom :) Köszönöm mégegyszer!

fincs
fincs Thu, 2013-03-28 16:12

Most hüldögél a hűtőben :) Ahogy elolvastam a receptet kicsordult a nyálam :) pedig nem vagyok tejbegríz rajongó! Muszáj volt elkészítenem, Kisfiam már alig várja :)

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-02-05 05:54

Bevallom, ki nem allhatom a tejbegrizt (tejberizst szeretem), de ez rettento jol hangzik! A ferjuram bezzeg imadja, ugyhogy mentettem, koszi, Torma :)
ui: a tejszintol isteni lagy lehet....a pikans lekvar kozepen....talan meg en is elcsabulok ;)

Corra
Corra Mon, 2013-02-04 14:12

Elkészítettem, hát valami fantasztikus! Hogy milyen jót tesz a tejszín mindkét rétegnek:)! Rendszeresen fogom készíteni:)

vcsuka
pussycat / vcsuka Mon, 2013-02-04 14:28

Orulok neki! En is eszrevettem, hogy igy finomabb. Ahogy irtam is a storyban, en nem szerettem annyira amikor gyerek voltam, de most megprobaltam, es a tejszin mar az en ujitasom volt. Szegeny Mama biztos nem tett bele. Szoval igy tenyleg finom.:)

Incy
Incy Sun, 2013-02-03 15:16

Én is pont ezt akartam mondani :)! Általában az ilyen nagymamáktól ránk maradt receptek a legszuperebbek, bár én ezzel az édességgel gyermekkoromban nem találkoztam, de nagyon cuki :)!

Corra
Corra Sun, 2013-02-03 14:56

Békebeli finomság gyerekeknek:) NAgyon szimpatikus, elmentettem:)

vcsuka
pussycat / vcsuka Sun, 2013-02-03 16:19

Igen, ez tenyleg bekebeli. Orulok, hogy tetszik! Hogy neked sok mindenbem milyen igazad van!! Elolvastam a profilodat es egyetertek:) szep napot!:)

411
tej 5 dl
cukor 5 ek
búzadara 4 evőkanál
barna cukor 1.5 ek
vaníliaaroma 0.5 teáskanál
habtejszín 1 dl
habtejszín 3 dl
tej 2 dl
cukor 4 ek
pudingpor 2.5 ek
vaníliaaroma 0.5 teáskanál
málnalekvár 4 ek