Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karamellás lapok

Karamellás lapok
Karamellás lapok
100 perc / előkészület: 20 perc főzés: 30 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A párom nyaggat vele időről időre, hogy "megcsinálhatnád már a lapokat"... Bevallom, nem tartozik a kedvenceim közé, ami az elkészítését illeti. Nem rövid program. Viszont az íze kárpótol a vele töltött időért.

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A krémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

A tésztához

  1. A tészta hozzávalóit gyorsan sima tésztává gyúrjuk, 5 bucira osztjuk, és 3 mm vékony lapokká nyújtjuk.
  2. A lapokat fejre állított és sütőpapírral borított tepsin sütjük aranyszínűre, kb. 10-12 perc alatt, óvatosan tálcára csúsztatjuk, és hagyjuk kihűlni.

A krémhez

  1. A cukrot karamellizálni kezdjük, amikor felolvadt, hozzáöntjük a vizet igen óvatosan, mert köpködni, szuszogni, pöfögni és minden más ijesztő módon randalírozni fog egy ideig. Ne nagyon piszkáljuk, majd szép lassan feloldódik a karamell a vízben. Néha azért meg lehet kavarni, állagellenőrzés céljából is.
  2. Amikor teljesen egynemű sziruppá olvadt, a tejben elkeverjük a pudingport, és azzal besűrítjük, folyamatos keverés mellett.
  3. Végül, amint levettük a tűzről, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, fahéjat és a vajat, melyekkel simára keverjük és hidegre tesszük jó időre.
  4. Amikor tökéletesen kihűlt, és ezáltal némiképpen meg is szilárdult - de ne várjuk, hogy igen sűrű masszává alakul, mert nem - megtöltjük vele a lapokat, majd egy-két napra a hűtőben felejtjük, hogy legyen alkalma összepuhulni. Másnap azért borítsuk be folpackkal, ki ne száradjon a teteje meg a széle.
  5. Akár egy hétig is elvan, semmi baja nem lesz, csak szépen összeérik, megpuhul, jól szeletelhetővé válik.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 272
elküldve: 1
receptkönyvben: 93
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Papillon

Mióta szakács: 2013.09.28.
52 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

karamellás süti, karamellkrémes sütemény, karamellkrémes lapok

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

733
finomliszt 50 dkg
vaj 10 dkg
tojás 1 db
porcukor 10 dkg
sütőpor 1 csomag
tejföl 150 g
cukor 50 dkg
víz 2 dl
tej 5 dl
pudingpor 2 tasak
vaníliás cukor 1 csomag
vaj 20 dkg
fahéj 1 késhegynyi