Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karamellás Marlenka

Karamellás Marlenka
Karamellás Marlenka
190 perc / előkészület: 150 perc főzés: 15 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régóta dédelgettem már ezt a receptet, a kereskedelemben kaphatót kóstoltam már ugyan, nem jött be! Így hát eljött az idő, hogy magam készítsem el ezt a finomságot, csak ajánlani tudom, megérte a kicsit több munkát!

Forrás: net

hozzávalók / 6 adag

Házi karamell a krémhez

Tészta

Krém

Szólj hozzá!

elkészítés

Házi karamell a krémhez

  1. Ezt a műveletet érdemes előző napon elvégezni, mivel elég időigényes, nekem kb. 2 órát vett igénybe, és a kész karamellnek is teljesen ki kell hűlnie.
  2. Egy magasabb falú edénybe mérjük a cukrot, hozzáadjuk a tejet és a vaníliát, majd folyamatosan kevergetve felforraljuk, ezután kis lángon addig főzzük, amíg a színe megbarnul és az állaga is sűrű lesz. Sajnos nem tudjuk magára hagyni, mivel elég gyakran kell kevergetni.
  3. A végére a mennyisége kb. 50 dkg-ra sűrűsödik be, vigyázzunk, ne főzzük túl, mert akkor nem tudunk vele dolgozni. Ha elérte a kellő állagot, folpackkal befedjük.

Tészta

  1. Vízgőz fölött állandóan kevergetve felolvasztjuk a margarint, cukrot, mézet és a tojásokat, a gőzről levéve hűlni hagyjuk.
  2. A szódabikarbónát az ecetben felhaboztatjuk, majd a közben langyosra hűlt tojásos masszába keverjük, hozzáadjuk a lisztet, és jól összedolgozzuk.
  3. A kész tésztát lisztezett felületen hat egyenlő részre osztjuk, gombócokat gyúrunk belőle, majd méretre vágott sütőpapíron kinyújtjuk, és a papírral együtt egy tepsi hátán megsütjük őket. Sütés 180 fokon kb. 6-7 perc. Amikor szép világosbarna, már készen is van.
  4. A kész lapokat egy kés segítségével fellazítjuk, majd egymásra téve hűlni hagyjuk. A nyújtás egy kicsit nehezebb művelet, némi rutint igényel.

Krém

  1. Egy kevés tejjel simára keverjük a pudingot, a többi tejet felforraljuk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a kikevert pudingot, ezután a tűzre visszatéve állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Celofánnal lefedve teljesen kihűtjük.
  2. A szobahőmérsékletű margarint egy robotgép segítségével habosra keverjük, majd a közben teljesen kihűlt pudingot is simára keverjük.
  3. Ezután összedolgozzuk a margarint és a pudingot, kisebb adagokban adjuk egymáshoz, ha kellően habos és laza a krémünk, akkor szintén kisebb adagokban beledolgozzuk a teljesen hideg karamellt is. Végül beleforgatjuk a darált diót is.
  4. Tipp: a diót darálás előtt érdemes sütőben egy kicsit megpirítani, sokkal finomabb lesz az íze.

Összeállítás

  1. Ezután jöhet az összeállítás, érdemes lemérni a krémet, hogy egyenlő mennyiségben kenjük a lapok közé, egy vékony réteg kell a tetejére is.
  2. Egy szögletes formába teszünk egy lapot, megkenjük a krémmel, majd így folytatjuk, amíg el nem fogynak a lapok. Ezután egy kissé lenyomkodjuk a tetejét, majd vékonyan megkenjük a maradék krémmel, végül darált dióval megszórjuk, és hidegre tesszük legalább egy napra, a teljes puhulásig.
  3. Másnap olvasztott csokival díszítjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 20x30 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 901
elküldve: 0
receptkönyvben: 120
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Katharosz

Mióta szakács: 2013.01.10.
450 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
kategória: édes süti
receptverseny: Nagy húsvéti receptverseny
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyha: orosz
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

karamellkrémes marlenka

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1524
tej 10 dl
cukor 30 dkg
vanília kivonat 2 ek
szódabikarbóna 0.5 kávéskanál
finomliszt 45 dkg
porcukor 15 dkg
méz 3 ek
margarin 10 dkg
tojás 2 db
szódabikarbóna 1 ek
ecet 0.5 ek
vaníliás pudingpor 2 tasak
tej 7 dl
margarin 25 dkg
dió 15 dkg
étcsokoládé 5 dkg
dió 5 dkg