Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karamellás mogyorótorta túrókrémmel

Karamellás mogyorótorta túrókrémmel
Karamellás mogyorótorta túrókrémmel
52 perc / előkészület: 40 perc sütés: 12 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A receptet a Nosalty és a Haas Natural receptversenyére találtam ki. A túrótorta volt mindig a kedvencem, ezért úgy gondoltam, hogy az alap karamell-tejszín párosítást a túróval egészítem ki. A piskótát is fel akartam dobni egy kicsit, már régóta szerettem volna kipróbálni a boltban látott darált mogyorót, innen jött a mogyorós piskóta ötlete. A vanília gondolatát pedig napokkal ezelőtt ültették el a fülemben, ezért gondoltam, hogy a szokásos citromos krém helyett most legyen vaníliás.

Aki nem ragaszkodik a mogyoróhoz, ki is hagyhatja, vagy variálható, hogy darált diót, mandulát, stb. használunk helyette.

hozzávalók / 6 adag

A piskótához

A karamellöntethez

A túrókrémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A két tojást a cukorral és a csipet sóval habosra keverjük, majd belekeverjük a joghurtot, a darált mogyorót, a felolvasztott vajat és végül a lisztet, amiben előtte elkevertük a sütőport és a szódabikarbónát - egy se nem folyós, de nem szilárd masszát kell kapnunk.
  2. Zsiradékkal kikenjük vagy sütőpapírral béleljük a tortaforma alját, és egyenletesen beletöltjük a tésztát. 180 °C-ra előmelegített sütőben 12 percig (tűpróbáig) sütjük.
  3. Közben elkészítjük a karamell öntetet. (Ezt mindenki szabadon a saját bevált receptje szerint készítheti, a lényeg, hogy a kihűlt szósz sűrű legyen.) Az alapanyagokat egy edényben közepes lángon összeforraljuk, kicsit kihűtjük.
  4. Miután kivettük a kész piskótát, kicsit hagyjuk hűlni, majd mikor langyos lesz, a még folyékony (még meleg, de már nem forró) karamell öntet felét lassan (és egyenletesen) ráöntjük a tésztára. Annyit, amennyit magába szív - így a piskóta is enyhén karamell ízű lesz.
  5. A túrókrémhez a tejszínt géppel kemény habbá verjük.
  6. Egy másik tálban áttörjük a túrót, majd hozzákeverjük a vaníliamagokat, a tejfölt és a citromhéjat, majd kevergetés közben hozzáadjuk a zselatint. (Én zselatinfixet használtam, lap, vagy másféle zselatin esetében nyilván annak megfelelően kell eljárni.) Ezután keverjük bele a cukrot és a vaníliás cukrot, majd végül beleforgatjuk a felvert tejszínt is.
  7. A túrókrémet rásimítjuk a mogyorós piskóta tetejére - fontos, hogy ilyenkor még ne szedjük le a tortaforma széléről a gyűrűt, mert a túrókrém a hűtés előtt még kicsit folyékony.
  8. Hogyha a karamell öntet már teljesen kihűlt és majdhogynem kenhető sűrűségű, a torta tetejére simítjuk utolsó rétegként vagy ha folyósabb, akkor mintát rajzolhatunk vele a tetejére.
  9. Felvágás és fogyasztás előtt a kész süteményt még legalább 3 órára a hűtőbe tesszük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 24 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 690
elküldve: 0
receptkönyvben: 14
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

narrmilla

Mióta szakács: 2012.11.08.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, Anyák napja, buli receptek
receptverseny: 2. Haas Receptverseny
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
kategória: torta
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

Karamellás mogyorótorta vaníliás túrókrémmel, karamellás túrótorta, mogyorós túrótorta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

915
tojás 2 db
cukor 10 dkg
törökmogyoró 5 dkg
joghurt 150 g
vaj 10 dkg
finomliszt 10 dkg
sütőpor 1 ek
szódabikarbóna 1 ek
1 csipet
vaj 1 ek
cukor 15 dkg
víz 1 dl
vaj 2.5 dkg
habtejszín 50 ml
1 csipet
habtejszín 350 ml
tehéntúró 50 dkg
citromhéj 1 tk
tejföl 175 g
zselatinfix 1 csomag
porcukor 8 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
vanília 2 db