Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karamellás szelet Edit konyhájából

Karamellás szelet Edit konyhájából
Karamellás szelet Edit konyhájából
90 perc / előkészület: 20 perc főzés: 10 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Olcsó kategóriába sorolható, bármely alkalomra ajánlom. Nagyon finom, ünnepi, krémes sütemény.

hozzávalók / 10 adag

A tésztához:

A krémhez:

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 6 részre osztjuk.
  2. 23 ×38 cm-es vajjal kikent tepsi hátán világosra sütjük a lapokat egyenként.
  3. A krém készítése: a kristálycukrot egy lábasban felolvasztjuk, szép aranybarnára karamellizáljuk, majd felöntjük 1 dl hideg vízzel, hozzáöntünk 5 dl tejet is, és felolvadásig kevergetjük.
  4. A lisztet a vaníliás cukorral és a megmaradt tejjel csomómentesre keverjük, és a karamelles tejet besűrítjük vele. A tűzről levéve hozzákeverjük a vajat.
  5. Kissé hűtjük a krémet, langyos állapotban a lapokat betöltjük úgy, hogy a felső lapra is kerüljön krém.
  6. Egy alufóliával letakarjuk vagy sütőpapírral, és egy nehezéket teszünk rá. Pár órát a hűtőben tartjuk lenyomatva a súllyal.
  7. Ezután a tészta széleit vékonyan körbevágjuk, és aprítógéppel morzsává zúzzuk.
  8. A morzsát a krém tetejére hintjük. Nagyon finom, puha, olcsó krémes.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 23×38 cm
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 46
össznézettség: 40 584
elküldve: 24
receptkönyvben: 476
elkészítve: 23/23
Facebookon megjelent: -

szakács

VnéEdit

Mióta szakács: 2013.04.03.
293 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

karamellkrémes sütemény, sütimorzsás karamellkrémes szelet, karamellás sütemény

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vadvirag48
vadvirag48 Sat, 2017-12-09 11:51

Az unokám és a fiam kedvence lett! Most nagy feladatot kaptam, mert az unokám tortát is ebből kér.
Ha sikerül, teszek fel képet:)

Control
Control Tue, 2016-09-13 12:57

Egyszerűen tökéletesek a sütijeid, hogy vagy képes ilyen egyforma lapokat nyújtani fel nem foghatom. Nekem ez a mumus, sosem ilyen szépek a lapok.

edit56
VnéEdit / edit56 Tue, 2016-09-13 13:52

Kedves Control!
Én az összegyúrt tésztát lemérem és kiadagolom egyforma súlyúra és így nyújtom ki tepsi méretre.
Köszönöm a hozzászólást.
Üdv:Edit.

Control
Control Tue, 2016-09-13 14:27

Köszönöm, legközelebb próbálom így csinálni, hátha :)

Várjuk az újabb receptjeidet!

bornetti
bornetti Wed, 2015-12-23 12:53

Kedves Edit! Belevágtam, köszönöm, nagyon finom sütemény lett belőle! Azért megírom a krémkészítés tapasztalatait. A cukrot egy kis zsiradékon karamellizáltam - csak ennyiben tértem el a receptedtől - , és mikor a hideg vizet ráöntöttem, az egész gőzölgött, összeugrott, azt hittem, ebből sosem lesz semmi. :-) Lassú lángon végül egész jól magához tért a karamell, és besűrítettem. Akármennyire is igyekeztem, csomós lett, de egy botmixerrel helyrehoztam. 26-án ez lesz a családi vendégváró süti a bejgli mellett. Megérte, még egyszer köszönöm!

edit56
VnéEdit / edit56 Wed, 2015-12-23 23:00

Köszönöm a visszajelzést.
Valóban nagyon finom süti.
a krém készítésnél a karamellizálás szárazon,nem zsiradékon történik.
A cukrot felolvasztjuk,közben kevergetjük,míg szép aranybarna nem lesz.
Türelmesen addig keverni a tejjel,míg teljesen felolvad és utána sűríteni,azt is folytonosan keverni.
Így nem lesz csomós.
Üdvözöllek:Edit.

bornetti
bornetti Wed, 2015-12-23 23:55

Értem, én köszönöm a választ! Elképzelhető, hogy a vaj miatt sistergett, és ugrott össze? Egy idő után, ahogy írtam, egész jól felolvadt újra a cukor, csak az első pillanat volt nagyon ijesztő :-)
Azóta már a hűtőben pihen a Marlenkáddal együtt. Annyira, de annyira örülök mindkét receptnek!

edit56
VnéEdit / edit56 Fri, 2014-11-28 15:09

Köszönöm szépen.
Igyekszem,mint mindenki más.
Örülök,ha tetszik másoknak is.
Üdv:Edit.

Judit6
Kif Lee / Judit6 Sun, 2014-11-23 11:42

Ez igen. Egyszerű és biztos, hogy finom is. Az egyik karácsonyi jelölt lett. Köszönöm :)

ribizli555
ribizli555 Sat, 2014-11-22 21:33

Minden hónapban egyszer megsütöm.......nagyon finom.Nagyon régi és klassz recept!

765
finomliszt 50 dkg
vaj 10 dkg
porcukor 16 dkg
tojás 1 db
tej 1 dl
szódabikarbóna 1 kk
cukor 30 dkg
víz 1 dl
tej 1 l
finomliszt 20 dkg
vaníliás cukor 3 csomag
vaj 25 dkg