Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karamellás tejbegríz-kelyhek vaníliakrémmel

Karamellás tejbegríz-kelyhek vaníliakrémmel
Karamellás tejbegríz-kelyhek vaníliakrémmel
20 perc / előkészület: 8 perc főzés: 12 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A párom kedvenc krém-desszertje, amit ő is képes elkészíteni ( a fotón szereplők is az ő remekei), a recept Anyukájától van. Egyszerű, gyors, nagyon finom, csak a karamell-készítés igényel némi türelmet.


hozzávalók / 4 adag

A karamellás tejbegrízhez

A vaníliakrémhez

ajánlat

Ez egy gyors krémdesszert, a hagyományos tejbegríz más ízzel, más formában, mint ahogyan megszoktuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A cukrot egy lábasban cseppnyi vízzel feltesszük, és kislángon lassan világos színűre karamellizáljuk.
  2. Folyamatos keverés mellett óvatosan felöntjük a tejjel, nem baj hogy "összerántja" a karamellt, a keveréstől szépen kisimul és feloldódik. Hozzáadjuk a búzadarát a csipetnyi sóval, és lágyabb tejbegrízt főzünk.
  3. Kistálakba vagy kelyhekbe szétosztjuk.
  4. A tetejére vaníliakrém kerül, amihez a tojásokat a cukorral, liszttel és a tejjel csomómentesre keverjük, majd kislángon folyamatos keverés mellett, forrástól számítva kb. 5 percig főzzük, amíg lágy, selymes krémet kapunk, a végén tesszük hozzá a vaníliáscukrot. Ráöntjük a karamellás grízek tetejére, és hűlni hagyjuk, majd 1-2 órára hűtőbe tesszük.
  5. Tálalható így önmagában, de további kényeztetésül némi tejszínhabbal is megkoronázható.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 26 523
elküldve: 3
receptkönyvben: 870
elkészítve: 12/25
Facebookon megjelent: -

szakács

Kiseszti

Mióta szakács: 2009.12.31.
22 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: édes krém
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

karamellás tejbegríz-pohárkrém

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Barborka
Barborka Sun, 2013-04-07 19:38

Tegnap kipróbáltam, nagyon szuper recept, az arányok is pont megfelelőek. Nekem mindkét krém tökéletesen csomómentes lett, selymes, krémes és lágy. Nem túl folyós, de nem is túl sűrű, és a két réteg is klasszul elkülönült, nem folyt egybe. A gríz már önmagában is isteni, kordában kellett tartani a családot és természetesen magamat is, hogy ne együk meg, mielőtt a vaníliakrém (egész tojással) elkészül. Legközelebb lehet, hogy adok hozzá egy kis vanília aromát, mert a legelső falatnál nem találtam elég intenzívnek az ízét, azonban - így utólag visszagondolva - annyira élvezetes volt így is, hogy még a végén meggondolom magam. :) Az én személyes tapasztalatom az, hogy 4 főre kicsit sok ez a mennyiség, én 6 felé osztottam, és így is bőven elég lett.
Köszönet a receptért! :)

vnémarika
vnémarika / vnémarika Wed, 2012-04-18 14:51

Tényleg nagyon finom, bár én a vaníliakrémhez nem jutottam el, ugyanis csak a tejbegrízt akartam egy kicsit "feldobni". De hamarosan úgy is megcsinálom. Egyébként a fiam nagyon édesnek találta és kevert bele egy kis házi szilvalekvárt. Ha hiszitek, ha nem valahogy nem lett olyan édes, émelygős. Köszi szépen a receptet! Üdv! Vné.

manócska2010
manócska2010 Thu, 2011-11-03 14:31

Elkészítettem és ízre nagyszerű lett. :) Állagra nekem mindkét "krém" folyós lett. Összefolyt és nem lett olyan kétrétegű, mint a képen. Pedig a megadott mennyiségekkel készítettem. :( Legközelebb több búzadarát és lisztet fogok beletenni és hátha nem lesz olyan folyékony. :) Üdv Manó

kisseszter79
Kiseszti / kisseszter79 Sat, 2011-09-10 21:49

Kedves Mindenki!
Ne haragudjatok, hogy válasz nélük hagytalak Titeket, sokáig nem voltam itthon...
Szóval - a vaníliakrémbe EGÉSZ tojást rakok, és habverővel ill. olyan "Tupperes" összerázókával elegyítem alaposan a tojást-cukrot-tejet-lisztet, és valóban könnyebb állagú lesz a végeredmény a fehérjétől.
Üdv: Eszter

orsika05
orsika05 Thu, 2011-08-11 11:25

aki édesszájú, az biztos, hogy imádni fogja... :D nekünk tetszett :)

Michiyo
Michiyo Thu, 2011-08-11 11:03

Én is ezen filóztam, hogy egész tojás, vagy csak a sárgája kell bele. Megcsináltam előbbivel, és igencsak csomós lett a liszttől, habverővel viszont szép simára lehet keverni.
Egyébként nagyon fincsi desszert. :)

pennyroyal
pennyroyal Sun, 2011-07-17 21:24

Én az előbb készítettem el, egész tojásokkal. Az elején a tojásokat kézi habverővel összekevertem a cukorral, és egy ek. keményítővel, mivel nem volt itthon liszt. Majd 4 dl tejet hozzáöntöttem (nem akartam olyan sokat főzni), és feltettem forrni. Nagyon finom, könnyű, kicsit habosabb állagú krém lett.
A karamelles része is fincsi, bár én a vaníliakrém tetejére raktam, mert az előbbi hamarabb lett kész, és szegény gríz elsüllyedt a vaníliában :))

ljanka
Janka / ljanka Fri, 2011-01-21 23:59

Szia!
A vaníliakrémbe a tojásfehérjét is bele kell keverni? csak mert legtöbb vaníliakrém receptben csak sárgáját használnak...így kicsit elbizonytalanodtam (persze sokkal szimpatikusabb a teljes tojás felhasználása :-)

Brea
Rea / Brea Thu, 2011-05-19 18:34

Hát ez engem is érdekelne. De látom elég régóta nem kaptál rá választ. Valaki más esetleg aki már főzte? Tényleg a fehérjével együtt kell felfőzni? Ez olyan furának tűnik nekem.
Köszi.
Rea

bcsaba73
Buktakukta / bcsaba73 Wed, 2010-10-27 22:04

Én is megcsináltam,tényleg jó lett. De legközelebb a karamellhez kisebb adagokban adom a tejet mert rengeteg ideig tart mire újra feloldódik. :)

bibuka
bibuka / bibuka Wed, 2010-10-27 19:56

megcsináltam,nagyoooon fínom,és jól is sikerült!! köszi a receptet!!!!!!!

zsildabil
zsildabil Mon, 2010-08-02 18:29

bucika, szerintem egyszerre öntötted fel az összes tejjel, apránként öntsd hozzá, először egy kicsi tejjel keverd ki hidegen, mint a pudingot , utánna kezd el melegíteni és öntsd fel a többi tejjel...Egy újabb próbát megér! üdv: zsildabil

Bucika1984
Bucika1984 Thu, 2010-08-05 17:26

Akkor lehet az lehetett a baj hogy egyszerre öntöttem bele,köszi legközelebb úgy csinálom ahogy leírtad! :)

Bucika1984
Bucika1984 Sun, 2010-08-01 18:54

Nekem nem sikerült a vaníliakrém,nem tudom mit csináltam rosszul... :(
Nem sűrűsödött be,és lisztdarabok voltak benne,hol ronthattam el?Bucika

zsildabil
zsildabil Sat, 2010-07-31 17:58

igazán érdekes recept, jól használható nagy melegben, gyümölccsel, tejszínhabbal tálalva, köszi, nekem tetszett! zsildabil

614
cukor 20 dkg
tej 1 l
búzadara 100 g
1 csipet
tojás 2 db
cukor 2 ek
finomliszt 1 evőkanál
vaníliás cukor 1 csomag
tej 8 dl