Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karamellás-tejszínes diótortácska

Karamellás-tejszínes diótortácska
Karamellás-tejszínes diótortácska
220 perc / előkészület: 40 perc főzés: 150 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon finom és tömény édesség. A diós cukros lapocskák sülés közben megkarmellizálódnak és grillázs szerű ízt kapnak, amit a tejszín puhít fel.

A korongok sütése-kiszedése kicsit macerás, viszont nagyon finom a végeredmény.

Egy meglévő torta receptjét formáltam saját ízlésem szerint: a mandulát dióra cseréltem, adtam hozzá egy kis margarint, és belecsempésztem a karamellt.

hozzávalók / 4 adag

A karamellhez

A töltelékhez

A tésztához

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elsőként elkészítjük a tejkaramellt (akár napokkal korábban): házi tejet felforralunk, átszűrjük szűrőn, kimossuk a lábost, és visszaöntjük bele a tejet. 20 dkg cukrot és a szódabikarbónát hozzákeverve kis lángon főzzük, néha megkeverjük. Ezt addig csináljuk, amíg sűrű nem lesz a karamell, nagyjából két és fél órát szokott igénybe venni. Hűtőbe téve nagyon sokáig eláll, palacsintához, kenyérre kenve kiváló édesség. Az argentinok dulce de leche-nek hívják.
  2. Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra.
  3. Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit kézzel.
  4. Választunk egy kerek tárgyat, vagy rajzolunk egy korongot, amekkorára szeretnénk, ha a tortácskák készülnének.
  5. Lapos tepsibe belehelyezünk sütőpapírt.
  6. Kis golyókat csípünk a tésztából, és szétnyomkodjuk a sütőpapíron, olyan vékonyra, amilyenre csak tudjuk, közben ellenőrizzük a koronggal vagy tányérral a méretet. 6 perc alatt kisütjük, kivesszük, és óvatosan leemeljük a kerek korongokat egy tálcára úgy, hogy közben átfordítjuk. Erre azért van szükség, mert sülés közben kicsit megkaramellizálódik a cukor és hajlamos leragadni a papírra, így a tálcához is könnyen odatapad. Ezt addig ismételjük, míg a tészta el nem fogy. Nekem általában 3 adagban sikerül kisütnöm, tehát 12 kis korongocskám készül. A megmaradt tésztából készíthetünk szaggató segítségével szív vagy kör alakú darabokat, amiket a dekoráláshoz felhasználhatunk majd.
  7. Felverjük a tejszínhabot kevés porcukorral és a habfixálóval. Figyelem: mivel a korongok is nagyon édesek és a karamell is, érdemes ezt viszonylag kevés cukorral készíteni, hogy ne legyen olyan tömény a végeredmény.
  8. Összeállítjuk a kis tortácskákat: veszünk egy korongot, megkenjük tejszínhabbal, és rátesszük a következő korongot, ezt addig ismételjük, amilyen magasra szeretnénk készíteni a desszertet. (Én az egyik rétegben szoktam karamellt is tenni a tejszínhab alá.)
  9. A tetejét többféleképpen díszíthetjük: édesebb szájúak kenjék meg karamellel, és tegyenek rá egy forma díszt (a képen elöl), aki kevésbé szeretné töményre, kenje meg tejszínhabbal, és csorgasson rá karamellt csíkokban (a képen ez látszik).
  10. Tegyük hűtőbe minimum 4 órára, hogy a tejszín felpuhítsa a korongokat és összeérjen a sütemény.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30x20 cm
  • elkészítettem: 9 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 121
elküldve: 2
receptkönyvben: 90
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

szekelyanna

Mióta szakács: 2013.03.10.
36 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, Valentin-nap
receptverseny: 2. Haas Receptverseny
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
diéta: gluténmentes
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert

egyéb elnevezések

diós torta, grillázs édesség, karamelles édesség

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1268
tej 1 l
cukor 20 dkg
szódabikarbóna 1 kk
habtejszín 2.5 dl
porcukor 1 ek
habfixáló 1 csomag
dió 25 dkg
cukor 25 dkg
tojássárgája 2 db
tojás 1 db
sütőpor 0.5 csomag
margarin 2 dkg