Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karamellás-tejszínes torta Mettácskától

Karamellás-tejszínes torta Mettácskától
Karamellás-tejszínes torta Mettácskától
70 perc / előkészület: 20 perc főzés: 15 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mindenképp olyan krémet akartam, ami könnyű és nincs benne margarin vagy vaj. Neten böngészve találtam rá erre a krémre és nagyon bevált, tényleg finom. Én mindig Hulalát használok, ebbe nem kell zselatin vagy habfixáló, így is könnyű vele dolgozni, jól tartja a tortát. Egyszerű elkészíteni, mindenkinek bátran ajánlom!

A piskóta Kiskukta receptje alapján készült. Nekem bevált.

hozzávalók / 6 adag

A piskótához

A krémhez

A tetejére

ajánlat

Tejkaramell darabokkal is lehet díszíteni, illetve az ízeket is feldobja.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásfehérjét egy csipet sóval és pár csepp citromlével felverjük, majd hozzáadjuk a 40 g cukrot, és kemény habbá verjük az egészet.
  2. Egy másik edényben elkeverjük a tejet, olajat, tojássárgáját és a cukrot annyira, hogy elvegyüljön. Erre szitáljuk rá a sütőporos lisztet.
  3. Először óvatosan keverjük el, majd robotgéppel magas fokozaton 1-2 percig, míg sima lesz. Tegyünk a felvert tojáshabból két kanálnyit a masszához, és kézi habverővel kavarjuk el, hogy fellazuljon a massza. Ezt párszor ismételjük meg, majd adjuk hozzá az összes habot, és keverjük simára.
  4. Ezután mehet a tortaformába, aminek csak az alja legyen kibélelve sütőpapírral. Előmelegített sütőben 175 fokon süssük meg. A kihűlt piskótát 3 felé vágjuk.
  5. A krémhez a 15 dkg cukorból jó sötét színű karamellt készítünk, majd felöntjük 3 dl tejjel (vigyázzunk, képes fröcsögni!!!). Ne ijedjünk meg, a karamell a lábos alján fel fog olvadni és elvegyül a tejjel. Addig a pudingport keverjük simára a maradék tejjel (cukor már nem kell bele). Ha felforrt a karamellás tej, akkor adjuk hozzá a kikevert pudingport, és főzzük jó sűrűre. Adjuk hozzá a gyömbért, és hűtsük ki.
  6. A tejszínt verjük keményre, és adjuk hozzá a karamellkrémhez.
  7. Ezzel a krémmel töltsük a piskótákat úgy, hogy maradjon a tetejére és oldalára is.
  8. A díszekhez karamellizáljuk a cukrot. A deszkára terítünk alufóliát, vékonyan megkenjük olajjal, majd kanál segítségével csorgatjuk rá a karamellt. Itt jöhet a kreativitás. (Én vagy kb. 4-szer melegítettem fel a karamellt újra, mire elfogadható díszeket tudtam produkálni.)
  9. Fogyasztás előtt hűtsük be a tortát!
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 21 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 335
elküldve: 3
receptkönyvben: 46
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Mettácska

Mióta szakács: 2012.05.18.
16 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, Anyák napja, buli receptek
receptverseny: 2. Haas Receptverseny, Hulala receptverseny
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

tejszínes karamelltorta, karamelltorta, karamellás torta tejszínesen

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

729
cukor 140 g
finomliszt 175 g
napraforgó olaj 75 ml
tej 75 ml
tojás 2 db
sütőpor 0.5 csomag
citromlé 3 csepp
1 csipet
karamellás pudingpor 1 tasak
tej 3.5 dl
cukor 15 dkg
gyömbér 0.5 kk
növényi habtejszín 4 dl
cukor 10 dkg