Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karamellás-tejszínhabos fánk

Karamellás-tejszínhabos fánk
Karamellás-tejszínhabos fánk
90 perc / előkészület: 50 perc főzés: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (36)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ajánlatos előző este elkészíteni a karamellkrémet, így biztosan jó lesz az állaga.

A karamell pöttyöket, díszeket a tejjel való hígítás előtt vettem ki a felolvasztott cukorból, és olajjal megkent üveg felületre csurgattam.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A krémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

Krém

  1. A kristálycukrot csendes lángon karamellizáljuk, óvatosan hozzáöntünk 4 dl tejet, és hagyjuk, hogy a tejben feloldódjon a karamell.
  2. Ezalatt a tejport és a pudingport a maradék 4 dl tejjel simára kavarjuk, amikor a karamell teljesen feloldódott a tejben, hozzáöntjük a pudingos tejet. Csendes lángon addig kavarjuk, amíg besűrűsödik.
  3. Levesszük a lángról, hozzáadjuk a vajat, kavarjuk, amíg teljesen felolvad. Ekkor kihűtjük, és pár órára hűtőbe tesszük.
  4. Felverjük a tejszínhabot, azt is hidegre tesszük.

Tészta

  1. Égetett tésztát készítünk. A vizet felforraljuk, beletesszük a vajat és a sót, amikor a vaj elolvadt, hozzáadjuk a lisztet, és addig kavarjuk, amíg elválik az edény falától. Ha langyosra hűlt, egyenként belekavarjuk a tojásokat.  Az utolsó tojást felverjük, és fokozatosan adjuk hozzá, és csak annyit, hogy ne folyjon szét a massza (ez függ a tojás méretétől és a liszt minőségétől).
  2. Sütőpapírral bélelt tepsibe diónál kicsit nagyobb halmokat rakunk. Előmelegített sütőben megsütjük, az ajtót nem nyitogatjuk.
  3. Amikor a tészta kihűlt, éles késsel levágjuk a tetejét, A hideg krémből csillagcsöves habzsákkal tetszőleges mennyiséget nyomunk az alsó részbe, erre nyomjuk a tejszínhabot, és lefedjük a kalappal. Díszíthetjük karamell darabkákkal.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 19 220
elküldve: 11
receptkönyvben: 367
elkészítve: 8/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Csiki Piroska

Mióta szakács: 2010.09.12.
223 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
receptverseny: 2. Haas Receptverseny
mikor: mindig, ebéd
alkalom: Anyák napja, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

karamellás képviselőfánk, égetett tésztájú fánk, tejszínes fánk karamellkrémmel

Hozzászólások (36)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

banalt
csakegygourmet / banalt Tue, 2016-05-03 23:29

Kedves Piroska!

Azt szeretném kérdezni, hogy a tejszín-hab port mennyi habtejszínnel helyettesíthetem?

Üdv: banalt

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Wed, 2016-05-04 07:05

3 - 4 dl habtejszínnel helyettesítheted, attól függően, hogy mennyire gazdagon akarod tenni. Üdv. Piroska

pinkerteva
pinkerteva Sat, 2014-05-10 22:50

Örömmel és köszönettel olvastam, hogy mennyire jótékony hatású a VADGESZTENYÉvel készített anyag. Kissé megzavart, de igazán gyönyörű a kép az érett SZELÍDGESZTENYÉKről.

dadimami
dadimami Sat, 2014-05-10 00:17

Kedves Piroska!
Recepted nagyon ígéretes, mentve. Szeretném megkérdezni, hogy tejport hol, ill. milyen üzletekben lehet beszerezni (Auchanban nem tartanak, árgép-nél próbáltam tájékozódni, de csak webshop-os lehetőséget jelenített meg, és 0,5 kg-os kiszerelében, úgy cca. 1500 Ft. körüli áron, + szállítási ktg, így már kissé borsos. Előre is köszönöm segítségedet.
üdvözlettel: Margó

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sat, 2014-05-10 07:12

Kedves Margó!
Tejpor nálunk az élelmiszer boltokban kapható. Eredetileg sűrített tej kellet volna bele, nálunk viszont azt nem lehet kapni, ezért használtam tejport. Nem egyszer készítettem már tejpor nélkül és úgy is finom volt. A családom észre se vette, hogy hiányzik belőle. Nyugodtan elkészítheted anélkül is.
Üdvözlettel: Piroska

dadimami
dadimami Sat, 2014-05-10 22:10

Kedves Piroska!
Köszönöm válaszodat, valahogy eszembe sem jutott a sűrített tej, azt talán még jobban be lehet szerezni, bár majd kiderül, de jó, hogy tudom, hogy nem feltétlenül kell bele. A karamell mindenesetre nagyon csábító hozzá, múlt nyáron karamell fagyit csináltam, az nagyon nyerő lett, bízom benne, hogy ez sem marad el tőle.
Üdvözlettel: Margó

veressandrea
Andi80 / veressandrea Tue, 2013-03-12 22:11

Kedves Piroska,
Gratulálok, már nem is tudok újat mondani, minden sütid fenséges és nagyon gusztusos.
Köszi, hogy megosztod velünk.
Andi

kenzah
kenzah Wed, 2013-03-06 04:31

Kedves Piroska! Ez valami csoda, huuu, de megkostolnam!!! :) Nagyon drukkolok Neked, sok sikert a versenyben, es a konyhaban is, keszits nekunk minel tobb ilyen finomsagot! Bea

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Wed, 2013-03-06 08:17

Kedves Bea!
Nagyon szépen köszönöm. Meg is kínálnálak szívesen, de Kanada és az én kisvárosom között áthidalhatatlan a távolság. Annyira finom ez a karamellkrém, hogy amióta először elkészítettem az unokám minden sütibe ilyen krémet akar. Üdvözlettel: Piroska

vcsuka
pussycat / vcsuka Tue, 2013-03-05 01:40

Kedves Piroska, hogy te milyen ugyes vagy!! Igazi profik sem keszitenek ennel szebbet. Sok sikert kivanok a versenyhez! Puszi: Veronika

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Tue, 2013-03-05 07:44

Nagyon kedves vagy Veronika. Messzi vagyok én a profiktól, de szeretnék az lenni. Nagyon szépen köszönöm. Puszi: Piroska

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-03-04 23:18

Gyönyörű ez a finomság Piroska! A fotó szenzációs! Sok sikert a versenyben; szavaztam, T:)

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Tue, 2013-03-05 07:40

Köszönöm szépen Torma. Legalább 20 fotót készítettem, mindig sokat készítek aztán válogatok közülük. Puszi: Piroska

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-03-05 08:12

Piroska, ez teljesen profi kép!!! A diszítésben meg egyébként is első vagy:) T

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2013-03-04 19:56

Kedves Piroska!
Jaj de nagyon-de nagyon ügyes vagy! :) Csodálatos, és tudom, imádnám, hiszen én nagy karamella rajongó vagyok.S mindehhez még az a fincsi képviselőfánk, hmmm. :)
Üdv: Fahéj

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Mon, 2013-03-04 20:18

Kedves Fahéj!
Köszönöm szépen. A te karamellás krémesed is csoda szép és állíthatom, hogy finom is, mert már elkészítettem nem is egyszer. Üdv. Piroska

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Mon, 2013-03-04 18:58

Köszönöm szépen! Igazából nem a nyereményért játszom, csak megméretem magam. Úgyse tudnék elmenni a luxushétvégére. Piroska

Gabys
Gabys / Gabys Sat, 2013-04-06 14:03

Megvártam a végét. Nálunk győztél:) Nagyon finomak voltak a fánkocskáid. Luxus ide vagy oda, botmixer vagy sem, én úgy gondolom remek receptjeiddel sokaknak szereztél örömet. Mint az elmúlt hétvégén nálunk:) Pusza:) Gabi

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sat, 2013-04-06 14:45

Gabikám köszönöm szépen. Már ezért is megérte beneveznem, olyan aranyos vagy. Nem is reménykedtem ilyen helyezésben, én elégedett vagyok. Puszi:) Piroska

707
víz 1.5 dl
vaj 15 dkg
finomliszt 15 dkg
1 csipet
tojás 6 db
cukor 25 dkg
tej 8 dl
karamellás pudingpor 2 tasak
tejpor 10 dkg
vaj 10 dkg
tejszínhab por 90 g
tej 3 dl
porcukor 1 ek