Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karamellizált krémes torta

Karamellizált krémes torta
Karamellizált krémes torta
125 perc / előkészület: 25 perc főzés: 60 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Férjem nem (volt) édesszájú, de nagyon szereti a szirupos, áztatott süti- tortaféléket. Ez volt az első ázott tortaféle, amit sikerült rám beszélnie megkóstolásra, mert azért csak nem úszik a szirupban, mint a többi másféle kedvence.

hozzávalók / 10 adag

A krémhez

A piskótához

A díszítéshez

ajánlat

Mindenkinek, akik szeretik a lágyabb, szinte ázott sütiféléket.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy hatalmas hőálló edénybe, (ha lehet hasonlót válasszunk, mint a saláta tál, aminek alja csúcsosodó és fontos, hogy legyen magas, mert minden ebbe kerűl majd) Kimérjük a 150 g cukrot és betesszük a még hideg sütőbe, nagy lángon várjuk be a cukor olvadását. (Ekkor lejjebb állítjuk a hőfokot, de nem sokkal.)
  2. Közben felverjük a 6 tojást az 5 ek cukorral. Ha már jó habossá vált belekeverjük a lisztet, tejet, vaníllin cukrot és sót. Csomómentesre keverjük.
  3. Amikor a cukor teljesen felolvadt, óvatosan hozzáöntjük az elkészült, nagyon folyékony krémnek való keveréket és gyorsan visszatesszük. (vigyázzunk a hirtelen felszabaduló gőzre)
  4. A gázsütő aljára egy hőálló edénybe vizet készítünk, a hőfokot feljebb állítjuk és így fog majd "megkocsonyásodni" az olvadt cukorra öntött krém. kb. 1 óra - 205 fokon (4-es fokozat). Ekkor ellenőrizzük, hogy a közepén ne maradjon folyékony - kicsit megdöntve vagy óvatosan megrázva szép kocsonyásan "rezeg"-nie kell, de ha még folyik, visszatesszük pár percre.
  5. Az 1 óra lejárta közeledtén elkészítjük a piskótát is (5 tojásfehérjét a kristálycukorral jó kemény habbá verünk, hozzáadjuk a tojássárgáját, lisztet - aminek közepén mélyedést készítve tesszük a sütőport, s ezt felpezsdítjük ecettel vagy citromlével. Óvatosan csomómentesre keverjük.)
  6. A teljesen megkocsonyásodott krémre szépen elosszuk a piskótának való keveréket.
  7. Visszatesszük a sütőbe és lejjebb vesszük a tüzet (190 fokra - 3-as fokozat), pótoljuk az elpárolgott vízet is, hogy ne kelljen a piskóta idejében nyitogatnunk ajtaját).
  8. Amikor elkészűlt a piskóta (nálam kb 30 perc), kivesszük és ebben az edényben hagyjuk pihenni, hűlni.
  9. Amikor langyos, tetejére helyezünk egy tortának való tányért - tálcát és szorosan összefogva a kettőt, hirtelen átfordítjuk a tányérra - tálcara. Így hagyjuk pár órát, míg teljesen elvált az edénytől.
  10. Levesszük róla az edényt.
  11. Felverjük jó keményre a tejszínhabot és tetszésünk szerint kakaóporral vagy más tortadíszítőkkel hintjük.
  12. Hűtőbe rakjuk egy éjszakára.

  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 201
elküldve: 2
receptkönyvben: 81
elkészítve: 0/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Yve

Mióta szakács: 2011.04.19.
30 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

karamell torta, lágyabb karamelles torta, karamellkrémes torta, égetett cukor-karamell torta

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Yve
Yve / Yve Fri, 2012-02-10 07:20

Tobben erdeklodtok a hozzaszolasok miatt, hogy vegul mi van a pudingporral?
NEM KELL BELE PUDING!!!!
A recept ellenorizve, javitva es immar rendben.
Jo munkat es sok sikert mindenben!

candyqueen
CandyQueen / candyqueen Tue, 2011-06-28 17:06

Nem értem. Azt írtad, h nem 3 csomag vaníliás cukor kell, hanem 3 csomag pudingpor. A receptben viszont még mindig vaníliás cukor van. Vagy valamit én értettem félre?

Yve
Yve / Yve Fri, 2012-03-16 16:13

Kedves Candyqueen! Megértem, hogy összezavart a dolog, s mostmár á-z-ig át böngészve a recept és így ahogy találod: rendben van!
A 3 cs pudingpor volt SOK a 3 cs vanillin cukor HELYETT. Tehát vanillin cukor az eredeti recept szükséges hozzávalója, ahogyan az már fel is van tüntetve.
Éppen ez a lényeg MAJD, hogy az 1 órai kocsonyásodást ellenőrízzük a közepén, enyhén borítva, esetleg finoman megrázva. Ha rezeg, mint a kocsonya, akkor jöhet rá a piskóta egyveleg. De ha még folyik a közepe, akkor pár percre visszatesszük, hogy ez középen is megtörténjen (kocsonyássá meredjen, nem írok keményedést, mert nem kemény, főként, hogy forró - NEM FOLYIK, mint mikor ráöntöttük, csak kocsonyásan rezeg :-). Ez a kocsonyás része lesz a krém, amibe NEM kell puding, csak fontos aromaként 3 cs vanillin cukor. S ez a krém enged majd magából levet összekeveredve az olvasztott cukorral azon a pihentetési időn (éjszakán) és így áztatja el a piskótalapot...
Bocsánat, ha túl részleteztem, de mivel általam feltett recept - felelősnek is érzem magam -, hogy neked is sikerélményed lehessen, amit kívánok is. Ugyanakkor tetszik, hogy ez a fajta indulás nem bátortalanított el! Meglátod, az eredmény majd magáért beszél és csak úgy cuppogtatod a finomságot!
Jó munkát és szép hetet, szia Évy

NoSalty
Nosalty / NoSalty Tue, 2011-06-28 11:37

Kedves Yve, elnézésedet kérjük az elírás miatt! Kérésedre javítottuk a receptet, reméljük, így már rendben lesz!? Nagyon szép napot kívánunk és jó sütést-főzést! :)))) NoSalty.hu csapat

Yve
Yve / Yve Tue, 2011-06-28 12:06

IGEN NoSalty csapata, tudatom immár azt, hogy rendben van. Köszönöm a gyors reagálást és jókívánságokat. Viszont kívánom!

candyqueen
CandyQueen / candyqueen Tue, 2011-06-28 11:16

Akkor légyszíves elmondanád itt, hozzászólásban a helyes hozzávalókat?

Nagyon tetszik ez a süti, igaz 4-szer kellett elolvasnom, hogy megértsem a leírást :D

Yve
Yve / Yve Tue, 2013-03-05 08:13

Kedves CandQueen! Próbáltam pontosítani az elkészítési adatokban, hátha segítségedre lesznek ezek is.

Yve
Yve / Yve Tue, 2011-06-28 11:28

Minden rendben kedves CandyQueen. Közben sikerűlt javítani a hozzávalókat. Igen, elég nehéz egyszerűsíteni ezt a nagyszerű tortát, de inkább a tűz allítgatása okozta ezt a gondot sok visszajelzésben.
Remélem íze is elnyeri majd tetszésedet, vidám napsütést (nálunk zuhog) :P

Yve
Yve / Yve Tue, 2011-06-28 11:07

S most olyasminek örülök, ami ritka. Ugyanis annak örülök, hogy még senki nem fogott hozzá e tortának az elkészítéséhez ezzel a feltüntetett recepttel. Kérlek NoSalty, őszintén javítani akartam és nektek külön írni, hogy ne lgyen nyílvános, de nem tudok hozzáférni a hozzávalókhoz SEM. Bármilyen oknál fogva, kérlek titeket legyetek figyelmesebbek a recepteknél, hisz nem első alkalom, hogy el van írva ez-az, ami persze valahol érthető ennyi munkával-ban, ennyi receptekkel, sőt én elnézem - csak a recept jöjjön ki másnak jól. Ezúttal komoly a 3 cs vaniliás pudingpor a 3 cs vanillin cukor helyett!!! Nagyon kérlek ne vegyétek rossz néven, nem pirongatás részemről, hibázok én is eleget, s jó, ha van ki szépen átadja, nos tehát figyeljetek majd hasonlókra.
Előre köszönöm NoSalty csapata, maradok tisztelettel irántatok: Evy

dorka84
Dóri / dorka84 Mon, 2011-06-27 17:15

Nagyon tetszik a recept és a kép is...isteni finom lehet ! Mentettem, köszi :) Dóri

Yve
Yve / Yve Tue, 2011-06-28 10:02

Így van Dóri, nagyon finom, sikert kívánok neked hozzá és türelmet (az áztatási idő bevárására:-)
Nálunk pénteken készűlt és egyetlen vastag szelet maradt vasárnapra, igazán ekkor volt teljesen karamellizált piskótája is, tehát az időt szereti, hogy jól átigya magát. De 1 naposan is híres :-)
Minden jot, szia-szia

Yve
Yve / Yve Tue, 2011-06-28 10:55

NoSalty, nagyon szépen köszönöm a recept ajánlatát.

351
cukor 150 g
cukor 5 ek
tojás 6 db
finomliszt 1 púpozott ek
vaníliás cukor 3 csomag
tej 1 l
1 csipet
tojás 5 db
cukor 5 ek
finomliszt 5 evőkanál
sütőpor 1 csomag
ecet 1 kk
cukrozatlan kakaópor 1 ek
habtejszín 2.5 dl