Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karamellkrémes grillázstorta

Karamellkrémes grillázstorta
Karamellkrémes grillázstorta
135 perc / előkészület: 60 perc főzés: 30 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagylányom 23. születésnapjára készült ez a torta. Kicsit időigényes, és bizony elég kalóriadús édesség, de nagyon finom!

hozzávalók / 8 adag

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

ajánlat

A szögletes tortát ugyanúgy szeletelhetjük tortaszelet alakúra, mint a kerek vagy szív alakú tortát.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A grillázst érdemes már előző nap elkészíteni!
  2. A diót durvára vágjuk. A cukrot teflonos edényben karamellizáljuk. Belekeverjük a durvára vágott diót, és még egy rövid ideig együtt pirítjuk a cukorral. Vizes gyúrótáblára kiöntve, vékonyra eligazgatva kihűtjük, majd kézi vagy gépi diódarálóval ledaráljuk.
  3. A tojásfehérjéket egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük.
  4. Kanalanként belekeverjük a vizet, a kristálycukrot.
  5. A tojássárgájákat is hozzákeverjük egyesével a gépi habverővel.
  6. Kézi habverővel vagy fakanállal óvatosan beleforgatjuk a sütőporos, szódabikarbónás, kakaós lisztet, végül a 24 dkg darált grillázst.
  7. Előmelegített sütőben először 10 percig 200 fokon sütjük, majd még 35 percig 180 fokon. (A piskótát én teflonos, magas peremű tepsiben sütöttem szögletes formájúra. Kivajaztam, kiliszteztem.)
  8. A krémhez először karamellt készítünk 16 dkg kristálycukorból. Ha már szép sötét a karamell, hozzáöntünk nagyon óvatosan 8 dl tejet, majd felforraljuk.
  9. Közben a pudingport és a lisztet csomómentesre keverjük az apránként hozzáöntögetett 2 dl tejjel.
  10. Ha felforrt a karamellás tej, levesszük a tűzről, folyamatos kevergetés közben hozzáöntjük a pudingos tejet. Sűrűre főzzük állandó kevergetés mellett.
  11. A puha vajat habosra keverjük a 15 dkg porcukorral.
  12. Ha a karamellkrém kihűlt, összekeverjük a vajkrémmel és a krémlikőrrel.
  13. A kihűlt piskótát 3 részre vágjuk. Megtöltjük a karamellás krémmel. Minden réteg krémre darált grillázst szórunk, majd rátesszük a következő tésztaréteget.
  14. Az egész tortát bevonjuk a maradék krémmel, és megszórjuk darált grillázzsal.
  15. Tejszínhabból rózsákat nyomunk a tortára és saját készítésű csokidíszekkel is díszíthetjük a tortánkat. (Vékonyan beolajozott alufóliára mintákat kenünk kanállal, fogpiszkálóval a felolvasztott tortabevonóból. Hűtőben a kis díszeket megdermesztjük, és már kész is a szép csokidísz.)
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30X40 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 14 015
elküldve: 10
receptkönyvben: 204
elkészítve: 9/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Bjkata

Mióta szakács: 2012.07.14.
96 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, ebéd
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

grillázstorta, karamellás torta, szülinapi grillázstorta

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

harbarbi
harbarbi Mon, 2015-05-11 09:03

Ezt a tortát sütöttem apukám szülinapjára. Tényleg macerás egy picit, de abszolút megéri. Hatalmas siker volt, köszönöm a receptet! :)

1040
tojás 8 db
finomliszt 17 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 ek
cukor 18 dkg
sütőpor 1 tk
szódabikarbóna 1 késhegynyi
víz 5 ek
dió 15 dkg
cukor 21 dkg
tej 1 l
vaníliás pudingpor 2 csomag
finomliszt 9 dkg
cukor 16 dkg
vaj 20 dkg
porcukor 15 dkg
likőr 0.5 dl
habtejszín 2 dl