Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karamelltorta marcipán bevonattal

Karamelltorta marcipán bevonattal
Karamelltorta marcipán bevonattal
60 perc / előkészület: 30 perc főzés: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régóta foglalkoztat a karamell virágok, figurák készítése. Utánanéztem a neten: szövettel átszőtt szilikon lap, az anyag melegítéséhez lámpa, orvosi gumikesztyű meg "tudomisén" milyen eszközökre van szükségünk, hogy ilyen csodákat alkossunk.

Biztosan ismerős a történet, amikor olvasunk valamiről, de nem tudunk várni, azonnal ki kell próbálnunk! Na én is így jártam. A leírás alapján próbáltam a cukrot karamelizálni, különböző trükkökkel eltalálni a megfelelő hőmérsékletet, mikor kell beletenni a színezőanyagot, a borkősavat, az ecetet. Nekem sima szilikon lapom van, de nem tudtam, hol.

Beleöntöttem az olvadt cukrot egy szilikon sütőformámba, feltúrtam egy fiókot, találtam egy pár orvosi gumikesztyűt, és már el is kezdtem a munkát. Van egy melegítő lámpánk (egészségügyi célból), ráirányítottam a karamellre, és megpróbáltam elkészíteni a rózsákat. A vékony szirmok még engedelmeskedtek a lámpa melegének, de a cukortömb mindig visszahűlt. Gyorsan beraktam a mikróba, felolvadt egy kicsit, és újra dolgozhattam vele. Egyáltalán nem ragadt a kesztyűre. Gondoltam, megvizezem a kesztyűt, és majd szebben tudom simítani a szirmokat. Ne tegyétek! Attól kezdve úgy ragadt a cukor, nem csak a cukor, még az ujjaim is összeragadtak! Ha le akartam szedni a kesztyűről egy pötty cukrot, az csak kesztyűdarabbal jött le! Már több luk volt a kesztyűn, mint kesztyű a kezemen!

Szerintem ennyi elég a történetből, melynek az a szépsége, hogy nemhogy elment volna a kedvem a karamell rózsa készítéstől, még inkább kedvet kaptam hozzá! Drága felszerelésem sosem lesz, de megoldom!

hozzávalók / 8 adag

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

ajánlat

Könnyebben díszíthető marcipán virágokkal, de én szeretettel ajánlom a karamell virágok készítését, mert nagyon jó móka, és lehet, hogy ti sokkal ügyesebbek lesztek.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 8 tojásból a szokásos módon egy normál méretű csatos formában piskóta karikát sütünk.
  2. A 16 dkg cukrot karamellizáljuk, majd a tűzről levéve hozzáöntünk 3 dl vizet.
  3. Visszatesszük a tűzre, kis lángon addig forraljuk, míg felolvad a vízben a cukor.
  4. A maradék 1 dl vízben elkeverjük a pudingport. Hozzáöntjük a karamellához, és besűrítjük. Majdnem teljesen lehűtjük.
  5. Amíg hűl, habbá verjük a tejszínt. Lazán a kihűlt pudinghoz keverjük. (Közben igyatok meg egy tejszínhabos kávét.)
  6. A piskóta karikát három részre vágjuk.
  7. A krémmel betöltjük, kicsit lehűtjük.
  8. A három ek baracklekvárt felforrósítjuk, átkenjük vele a tortát. A marcipánt egész vékonyra nyújtjuk, ráborítjuk a bekent tortára, és rásimítjuk.
  9. Tetszés szerint díszítjük.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 804
elküldve: 5
receptkönyvben: 35
elkészítve: 1/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Olaszné Anci

Mióta szakács: 2011.01.01.
191 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

marcipános torta karamellkrémmel, karamellkrémes torta, karamellás torta marcipánnal

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Bató Edit
Bató Edit Sun, 2013-03-31 19:26

Kedves Anci!
Ezt a csodás karamelltortát nyugodtan benevezhetted volna a receptversenyre! :)
Még egy cukrász is megirigyelhetné! A türelem és a gondosság, amivel készítetted igazán elismerésre méltó.
Puszi, Edit

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Mon, 2013-04-01 20:09

Aranyos vagy Editkém, de a cukrászok jót nevettek volna a karamellel való küszködésem láttán.
Nem véletlenül az is egy szakma. Bennem viszont emberére talált a karamell, mert én imádom a sütés-főzéssel járó küszködéseket is !Ez nálam születési rendellenesség !Köszönöm a kedvességed.
Puszi: Anci

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2013-01-12 10:46

Kedves Anci!

Ez gyönyörű! :-O

A történet se semmi, és azt tudom, hogy ez a "kis" nehézség, amit leírtál, nem tántorít el Téged attól, hogy újra nekifogjál, és az szerintem nem is fog oly soká váratni magára, mert ott motoszkál a fantáziádban, :-o........sok sikert hozzá!

Nagyon klassz ötleted volt, és mérhetetlen türelmed, nagyon ügyes vagy.:-O

Szép hétvégét kívánok!

Éva-Anyóca

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sat, 2013-01-12 11:20

Évikém ! Látom már kezdesz megismerni. Hogy nem adom fel ? Arra meg legjobb iskola az élet.
Puszi, majd levélben is jelentkezem.Neked is szép hétvégét: Anci

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2013-01-12 21:12

Kedves Anci!

Van szerencsém ismerni egy kicsit :-o , - és ez számomra megtiszteltetés, köszönöm nagyon , sokat jelent, nagyon sokat! :-)
Igen, az Élet az nagy tanító! :-)
Várom a jelentkezésedet levélben ...:-)
Szép vasárnapot kívánok:Éva-Anyóca

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Thu, 2013-01-10 12:18

Kedves Aval !
Köszönöm a kedvességed.Kár, hogy nem vállalod, jól szórakoznál közben.
Láttad a storymból. Jó munkát kívánok és szép napot !Üdv: Anci

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Thu, 2013-01-10 12:15

Kedves kgyorgyi1968 !
Nyugodtan fogjál hozzá, jó kedved lesz tőle. Én annyit nevettem a magam esetlenségén,
hogy már az megérte. Szeretettel üdvözöllek és jó munkát kívánok: Anci

NovakAndi
NovakAndi / NovakAndi Thu, 2013-01-10 09:14

Anci, ez gyönyörű torta, gratulálok! Csodaszép lett ez így, elsőre!
További sok sikert! Andi

vcsuka
pussycat / vcsuka Thu, 2013-01-10 08:23

Kedves Anci! Hat ez annyira gyonyoru, hogy csak nezem, milyen ugyes vagy, es arra gondolok, hogy en meg ha egy puskat fognanak ram, akkor sem tudnek ilyen szepet krealni. Gratulalok!:))) Udv. Veronika

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Thu, 2013-01-10 12:07

Kedves Veronika !
Dehogynem !Ha egy puskát rám fogtak volna, ez is tökéletesebb lenne.
Köszönöm a kedvességed! Üdvözöllek: Anci

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Thu, 2013-01-10 12:09

Olyan aranyos vagy Piroskám, hogy már zavarban érzem magam.
Szerintem nálad jobb ember már nem kell !Így ismertelek meg.
Neked is sok puszi: Anci

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-01-10 00:58

Anciiiiiii, a mestercukrász!!!!! Gyönyörū! Jó a story is, puszillak, GRATULA!!! Torma :)

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Thu, 2013-01-10 12:12

Köszönöm kedves Torma !
Ez a story sajnos igaz, elég sokat szerencsétlenkedtem vele, de nem adom fel !
Még tökéletesíteni kell a módszert. Sok puszi: Anci

Aval
Aval / Aval Wed, 2013-01-09 20:08

Nagyon ügyes vagy, szépek lettek a virágok igazán! Jövő héten tortát kell sütnöm, ezt választottam. De a karamell formázását nem vállalom... :)

533
tojás 8 db
cukor 8 ek
finomliszt 8 evőkanál
sütőpor 2 kk
cukor 16 dkg
karamellás pudingpor 1 csomag
víz 4 dl
habtejszín 2 dl
marcipán 30 dkg
sárgabaracklekvár 3 ek
cukorgyöngy 1 ek