Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kardemummabullar - svéd kardamomos csiga

Kardemummabullar - svéd kardamomos csiga
Kardemummabullar - svéd kardamomos csiga
73 perc / előkészület: 60 perc főzés: 5 perc sütés: 8 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha van olyan skandináv péksütemény, ami még a híres fahéjas csigánál is finomabb, akkor az annak ikertestvére, a kardemummabullar, vagyis a kardamomos csiga. Az elkészítés módja egyébként nagyjából ugyanaz a kétféle tekercsnél, szóval fahéjasan is elkészíthetjük, hogy aztán megszavaztassuk családtagjainkat és barátainkat arról, hogy melyik a finomabb.

hozzávalók / 12 adag

hozzávalók a tésztához

hozzávalók a vajkrémhez

hozzávalók a cukorsziruphoz

a tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

tészta

  1. Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, hozzáadunk egy kanál cukrot, és hagyjuk felfutni.
  2. Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a nádcukrot, egy csipet sót és a frissen őrölt kardamomot. Hozzáöntjük az élesztős tejet, és elkezdjük összegyúrni (ehhez praktikus megoldás a robotgép vagy kézi habverő dagasztófejét használni).
  3. Apránként hozzáadjuk a puha vajat, majd legalább 5 percet dagasztjuk. Ha kész, lisztes felületen kis bucivá formájuk, és egy zsiradékkal kikent tálba tesszük.
  4. Konyharuhával lefedve kelesztjük egy órát.

vajkrém és cukorszirup

  1. A vajkrémhez a puha vajat habosra keverjük a nádcukorral. Hozzáadunk két teáskanál kardamomot, és elkeverjük.
  2. A cukorsziruphoz a hozzávalókat egy kis lábasba tesszük, és összeforraljuk.

formázás és díszítés

  1. A megkelt tésztát belisztezett gyúrólapon téglalap alakúra kinyújtjuk - nagyjából 3-5 mm vékony és 35x55 cm-es legyen.
  2. A kinyújtott tésztát megkenjük a vajkrémmel, majd a hosszabb oldalát képzeletben elharmadolva középre hajtjuk a felső, majd az alsó harmadot képző sávot. Az így kapott háromrétegű téglalapot sodrófával még egy kicsit megnyújtjuk, majd 1,5-2 cm keskeny csíkokra vágjuk.
  3. A csíkokat a következőképpen formázzuk meg: hüvelyk- és mutatóujjal az egyik végét megfogjuk, majd a másik végénél fogva kétszer körbetekerjük a mutató és a középső ujjunk körül. A második tekerés után a tésztacsík maradékát a két ujjunk között áthúzva a csiga belsejébe dugjuk.
  4. A kész csigatekercseket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd konyharuhával lefedve addig kelesztjük, amíg a sütő bemelegszik 200°C-ra.
  5. A csigákat 8 perc alatt készre sütjük, majd azon melegében bekenjük a vaníliás cukorsziruppal, és megszórjuk a kardamomos porcukorral, valamint mandulapehellyel.
  • sütési hőfok: 200°C
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 13
össznézettség: 2 527
elküldve: 1
receptkönyvben: 39
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
959 recept

receptjellemzők

mikor: mindig, reggeli, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: karácsonyi receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
konyha: skandináv
elkészítési idő: 60-120 perc
diéta: tojásmentes
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

kardamomos tekercs

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

307
tej 2.5 dl
friss élesztő 25 g
nádcukor 1 ek
finomliszt 40 dkg
nádcukor 60 g
1 csipet
kardamom 1 teáskanál
vaj 80 g
vaj 75 g
nádcukor 75 g
kardamom 2 teáskanál
víz 75 ml
nádcukor 75 g
vanília kivonat 1 teáskanál
porcukor 1 ek
kardamom 0.5 teáskanál
mandulapehely 2 ek