Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karél pecsenye

Karél pecsenye
Karél pecsenye
260 perc / előkészület: 20 perc sütés: 240 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Karjalanpaisti vagy - Bokor Júlia (Finn konyha - 1987) korai fordítása szerint - a Karél pecsenye egy Finnországból származó tradicionális egytálétel. Karéliát Finnország a II. Világháborúban elveszítette, és csaknem 200.000 m2-nyi területének átadására kényszerült, így napjainkban Oroszországhoz tartozik. A térségből azonban több recept is rámaradt a finn nemzedékre, és több híres étellel is büszkélkedhetnek a mai napig. 

A karjalanpaistit nevezhetnénk akár a finn konyha burgundi marhájának is, mivel az elkészítésének menete a francia egytálételéhez hasonló.

Az eredeti recept eredete évszázados hagyományokon alapszik, bár akkor még nem használtak semmilyen fűszert és más konyhakerti növényt sem, csak a húst (marha, birka, sertés) és a sót. A finnekről tudni kell egyébként, hogy nagyon szegényen éltek és a nagy hidegek, illetve a rossz anyagi helyzet miatt nem is tudták volna beszerezni a friss idényzöldségeket. Régen az ételt agyagedényben készítették, mivel nagyon jól tartja a hőt, és a zamatok is kiválóan összeérnek. A besózott húsdarabokra egy éjszakán át nehezéket helyeztek, majd másnap összeaprították a húsdarabokat, és annyi vizet engedtek rá, amennyi éppen ellepi. 

Ahogy Bokor Júlia mondaná: "Manapság szokás a pecsenyét hagymával és szegfűborssal fűszerezni, de az eredeti karél étel zamata teljes mértékben az összeérett húsok ízanyagából (és a sóból) tevődött össze."

A mai modern finn konyha kiteljesedésének köszönhetően azonban a Karél pecsenye jelenlegi elkészítése ehhez a recepthez áll a legközelebb.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Most, hogy a karácsony is közeledik, és valaki valamilyen különlegességet szeretne az ünnepi asztalra tenni, annak javasolnám ezt a receptet. A finnek előszeretettel tálalják fel ezt az ételt a függetlenség napján (december 6.) és karácsonykor is.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A marhahúst kisebb (2 x 2 cm-es) darabokra, a sertést nagyobb (3 x 3 cm-es) darabokra vágjuk.
  2. A hagymákat és a répát meghámozzuk, majd a répákat nagyobb karikákra vágjuk, a hagymákat egészben hagyjuk.
  3. Egy vastag tűzálló vagy agyag edénybe halmozzuk a húsokat a zöldségekkel úgy, hogy lehetőleg a zsírosabb darabok felülre kerüljenek.
  4. Az egészet felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, majd sózunk és fűszerezünk.
  5. Az edényt meleg, de nem forró sütőbe helyezzük, és az ételt legalább 3-4 órán át érleljük. (A levének forrnia nem szabad, mert akkor zavarossá válik.) Főtt burgonyával tálaljuk.
  • sütési hőfok: 100°C
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 585
elküldve: 1
receptkönyvben: 35
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Auringonkukka

Mióta szakács: 2011.10.03.
61 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: egytálételek
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
szezon: tél
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: skandináv
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel

egyéb elnevezések

Karjalanpaisti, egytálétel disznó és marhahúsból, finn egytálétel, finn egytálétel disznó és marhahúsból

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

507
sertéscomb 50 dkg
marhahús 50 dkg
vöröshagyma 6 közepes db
sárgarépa 6 közepes db
1 ek
fekete bors 1 teáskanál
babérlevél 3 db
szegfűbors 1 ek
leveskocka 1 db