Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karfiolos curry, chapatival

Karfiolos curry, chapatival
Karfiolos curry, chapatival
40 perc / előkészület: 20 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Korábban volt egy kedves főnököm, aki 5 évig élt Indiában. Egyszer amikor indiai étterembe készültünk, megkérdeztem, hogy mit is egyek, adjon tippeket. Lediktált egy csomó ételsort, amit én lelkesen írtam. Ő meg finom mosollyal a szája szegletében nézte a listámat. Végig követtem az utasításait: csirke-kári, csapatival.... Csak az étteremben futott végig az én arcomon is a mosoly, ki gondolta volna, hogy az általa "kári"-nak említett valami az én általam "köri"-nek ejtett curry, és ráadásul ez nem is az a fűszer, amit én akkoriban egyedül ilyen néven emlegettem... Mint az egyszeri viccben: ...azt mondja dzsem, de az van ráírva jam, közben meg egyszerű lekvár...
Chapati készítést innen lestem
 

hozzávalók / 2 adag

A karfiolhoz

A chapatihoz

ajánlat

Chapati helyett rizzsel, vagy raitával...

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Karfiolt megtisztogatjuk, rózsáira szedjük, torzsáját apróra vágjuk.
  2. Serpenyőben kevés olajon (2 ek), hirtelen (nagy hőfokon) elősütjük. Amikor intenzíven jön az illata, akkor jó... Kivesszük a serpenyőből, és félretesszük.
  3. Ebben a serpenyőbe teszünk még egy kis olajat (2 ek), és megpirítjuk rajta a vöröshagymát és a fokhagymát. Tegyük hozzá a köményt (akinek egészben túl intenzív az íze, az használjon őröltet) és egy percig pirítsuk együtt, amíg az illata átjárja az egészet. Szórjuk bele a chiliport. (esetleg frisset is lehet bele tenni)
  4. Tegyük hozzá a hámozott, apróra vágott paradicsomot, sózzuk meg.
  5. Adjuk hozzá a karfiolt, és fedő alatt pároljuk, amíg meg nem puhul.
  6. Ha esetleg sok leve maradna, vegyük le a fedőt, és sűrítsük be a szaftját.

Chapati:

  1. Tegyünk egy tálba kb. 1 nagy bögre lisztet. Keverjünk hozzá egy kiskanálnyi sót.
  2. Öntsünk hozzá kevés meleg vizet, és közben kezdjük el összekevergetni a kezünkkel, lágy mozdulatokkal dolgozzunk, és mindig nagyon kevés vizet öntve egyszerre, nehogy túl folyós legyen a tészta. Amikor a liszt szépen "felszedi" a vizet, és összeáll, adjunk hozzá kevés olajat, és gyúrjuk jól össze. Nehéz mennyiségeket megadni, ehhez kell egy kis tapasztalat, hogy miből mennyi kell, a lényeg, hogy szép lágy tésztát kapjunk, mint pl. a tortilla tésztája.
  3. Hagyjuk a tésztát 20 percig pihenni.
  4. Formázzunk kis gombócokat, majd nyújtsuk őket ki, kb. kistányér méretű körré. Forró öntöttvas serpenyőben süssük, néhányszor forgassuk át, amíg szép hólyagosra sül.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 225
elküldve: 0
receptkönyvben: 152
elkészítve: 8/11
Facebookon megjelent: -

szakács

OsztriGa

Mióta szakács: 2010.09.20.
35 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyha: indiai
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel

egyéb elnevezések

karfiolos egytálétel, indiai karfiol

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szbabi
szbabi / szbabi Wed, 2011-11-02 19:22

Curryt én sem tettem bele, a neve alapján kikészítettem, amikor elkezdtem a főzést akkor láttam: de hiszen nem is kell!
Legközelebb kipróbálom vele. Szerintetek mennyit tegyek bele?
Köszönöm a receptet, nagyon finom lett! :)

osztriga
OsztriGa / osztriga Thu, 2011-11-03 11:10

Szia Szbabi!
Curry nem kell bele, nem csak véletlenül maradt ki. Szerény véleményem szerint a római kömény és a chili már meghatározza az ízharmóniát, tovább fokozni egy igen uralkodó ízzel kockázatos lehet. (Jóból is megárt a sok..) Ha már mindenképpen kísérletezni akarsz curryvel, akkor pl. hagyd el a római köményt! Kb. 1 tk. elég is lehet hozzá.
Üdv.:
T.

szbabi
szbabi / szbabi Thu, 2011-11-03 11:17

Köszönöm osztriga a tippet :) Legközelebb ki fogom próbálni.
Abban teljesen igazad van, hogy sok lenne a kömény és a curry is együtt.
Meglátjuk és megírom milyen reakciót váltott ki családomból a curry-s változat :)

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2011-11-02 21:23

A curry nem fűszer. EZ az étel maga a curry. Egy fajta a sok százból.
A curry azt jelenti: mártás.
A fűszerkeveréket pedig emiatt hívják currynek, de a nálunk kapható "curry-t" ebbe inkább ne használd.

osztriga
OsztriGa / osztriga Thu, 2011-11-03 11:12

Szia Eszter!
Köszönöm a választ! :D
Azt nem tudod véletlen, hogy mitől lett Magyarországon "köri" a világon szinte mindenhol (főleg angolszász területen) "kári"-nak ejtett fűszerből???
Üdv.:
T.

hazimeli1986
hazimeli1986 Thu, 2011-06-09 11:49

Szia!

A fűszer pontos neve Butter Chicken masala(tartalmaz koriandert, csilit, kurkumát, fokhagymát, nigellát, kassziát, gyömbért, szerecsendiót, szegfűszeget és borsot). Hát ha te meg tudod csinálni otthon, én speciel a feléről azt sem tudom, hogy micsoda. Ha jól emlékszem, mi a Király uctánál lévő indiai boltban vettük, de Ázsia Bt-ben is láttam, sőt nem vennék rá mérget, de szinte biztos vagyok, hogy a teszkó nemzetközi polcán is találkoztam vele. Számomra almáspite íze van valószínűleg a fahéj miatt, bár amúgy eléggé fűszeres ízt ad az ételeknek:) Kicsit elvadultam, így már szinte bármibe belerakom, annyira finom. Valamelyik nap csináltam indiai "milánóit" belőle, és fura, de azt kell mondanom, hogy az is isteni volt, sőt képes vagyok már pörköltbe is rakni egy keveset, mert isteni utóízt ad neki. Tegnap pedig az egyik felhasználó gyömbéres krumplitekercsét csináltam meg úgy, hogy gyömbér egy deka sem volt benne, mert nem rajongok érte, de ezzel pazar volt. Néha elgondolkodom, hogy kéne felrakni recepteket, mert rengeteg indiai ételt, amit itthon már megkotyvasztottunk, még soha nem láttam az oldalon. Be kell vallanom őszintén, egész életemben utáltam az indiai konyhát, de ez a fűszerpor megszerettette velem a végén:)
Mára marad a zúzapörkölt, az a párom kedvence hihetetlen módon:D Multi-kulti:)

Szép napot!
Üdv: Melinda

osztriga
OsztriGa / osztriga Thu, 2011-06-09 17:13

Szia Melinda!
Köszönöm a gyors választ! Keresni fogom, mert elég izgalmasan hangzik!! Zúzapörköltet is almáspite ízesítéssel csinálod :D :D ??
Én szeretem az indiai ízeket, kíváncsian várom őket!!!
Üdv.: T.

hazimeli1986
hazimeli1986 Wed, 2011-06-08 11:16

Szia!

Egy cseppet megeroszakoltam a receptedet. Azert vagyok muszaj irni neked, mert isteni lett, amit szeretnek megkoszonni. Amit en alkottam az nagyjabol olyan mint a tied, de romai komeny helyett butter chicken fuszert hasznaltam aminek szerintem csodalatosan finom edes fahejas alma ize van, es annyira izlett a karfiollal es a csicseriborsoval(belekerult!;)), hogy az csak na:D Es csak mert az indiai ferjem szerint ez nem is volt curry amit en gyartottam, igy extranak sutottam hozza sutoporos palacsintat. A karfiolos szosz ment a ket palacsinta koze, es hmm.. leirhatatlan volt:)

Meg egyszer koszi:) Ritkan irok kommentet, de ehhez muszaj voltam, es ha alkalmad nyilik ra, akkor probald ki az en modszeremmel, en pedig igerem legkozelebb megprobalkozom az eredetivel:)

Szep napot!

osztriga
OsztriGa / osztriga Wed, 2011-06-08 14:33

Szia Házimeli!
Nagyon örülök, hogy ízlett, és hogy írtál is erről!!!!
Ezt a butter chicken fűszert nem ismerem, hol lehet szákolni olyat??? Mert ha ezt a titkot felfeded, szívesen kipróbálom a változatodat.
Üdv:: T.

kaddi
kaddi Wed, 2011-04-20 17:31

kedves osztriga
egyik nagy kedvenc lett, de csak most vettem eszre, lehet hogy nem is jol csinalom. cime es strory-ja alapjan en ugy gondoltam kell bele tenni curry port. most jobban megnezve nem talalom sem a hozzavalokban sem a leirasban. akkor miert az a neve, vagy ez valami mast jelent?
nekem azert curry-val jobban izlik.

kaddi
kaddi Wed, 2010-12-01 15:59

kar h meg senki nem irt hozza vagy like-olta, feltem is kiprobalni egy kicsit, de nem bantam meg :)
nagyon izlik, koszi a receptet

osztriga
OsztriGa / osztriga Wed, 2010-12-01 16:57

Örülök, ha ízlett!!! Biztos bizarrnak ítélik a két ízt együtt, pedig nagyon jó!
T.

600
karfiol 1 közepes fej
napraforgó olaj 4 ek
vöröshagyma 1 nagy db
fokhagyma 2 gerezd
római kömény 2 teáskanál
chili 1 tk
paradicsom 5 nagy db
0 ízlés szerint
finomliszt 1 bögre
1 kávéskanál
víz 0.5 dl
olívaolaj 1 ek