Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karingó-csavart krumplis lángos

Karingó-csavart krumplis lángos
Karingó-csavart krumplis lángos
45 perc / előkészület: 30 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyermekként kellett nagyijaimtól sorra elbúcsúzni, mindegyik falun lakott, s mindegyik hagyott maga után értékes ízeket (és nemcsak). Most Mező-Baj (Bihar megye) egyik finomságát tárom elétek ebben a receptben.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Próbáltam szezámmagba sodorni, nekünk idegen volt így az íze, de lehet variálni (édesapám lekvárba mártogatta). Mi a sós változatnál marad(t)unk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplit sós vízben megfőzzük, majd szűrőben hagyjuk, hogy jól lecsepeghessen, hűljön.
  2. Kimérjük a lisztet, hozzákeverjük a sót, cukrot, majd közepébe mélyedést készítünk, amibe kerül az élesztő. Leöntjük langyos vízzel és megszórjuk kis liszttel.
  3. Megtörjük a krumplit, s akkor adjuk a liszthez, ha már jól meghűlt (langyos se legyen), különben ellágyítja az anyagunkat és megtéveszt a liszt adagolásában.
  4. Hozzáöntjük a fél adag tejet és jól összedolgozzuk. Lassan, ahogy kéri, öntünk még hozzá, gyúrjuk és ismételjük a tej adagolását (azért kell lassanként, mert a liszttől, krumplitól függ, mennyit kér majd, én kb 100 ml-t szoktam elhasználni, de volt, hogy liszttel is kellett még szórni, ha nagyon ragadt volna).
  5. Amikor jól összeállt, gyúrjuk még kb 10-15 percet és letakarva duplájára kelesztjük (1- 1,5 óra).
  6. Lisztezett munkalapunkra óvatosan kiborítjuk, és kisebb ökölnyi darabból kezdünk el sodorni, hüvelykujjnyi vastag ostorokat. Ne lisztezzük agyon! Kettéhajtva megcsavarjuk őket, és végeiket enyhén megnyomjuk, hogy összeragadjon.
  7. Felhevített olajban jól átsütjük, az első adagból rögtön kóstolunk, hogy a belseje is átsült-e, ha igényli, pirosabbra süssük!
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 527
elküldve: 1
receptkönyvben: 246
elkészítve: 2/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Yve

Mióta szakács: 2011.04.19.
30 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
kategória: lángos
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

karingó, csavart lángos, krumplis kígyó, lángos másképp

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Yve
Yve / Yve Wed, 2012-04-18 06:51

Örülök nagyon Jooya!
További sok sikert!
Üdv, Yve

rolvisa
Olgis / rolvisa Sun, 2012-03-18 18:28

Nahát a régi ízek! Olyan jó, hogy ezeket felrakod. Nagyon tetszik az "ízes" leírásod is.
"Lassan, ahogy kéri-megtéveszt a liszt adagolásában"--nagyon tetszik.Üdv.Olgis.

Yve
Yve / Yve Wed, 2012-04-18 06:48

Kedves Olgis!
.... :-) Köszönöm szavaid :) (pirul) és minden jót kívánok, Yve

Gizabella
Gizabella Sat, 2012-02-11 21:03

Kedves Yve !
Fel idézted a gyermekkoromat, drága nagymamám receptjét.
Utoljára nálla ettem karingót, valamikor a 70-es években, Tamáshidán, Bihar megye, Románia.
Ha te pedig Mezőbajról származol, akkor mi földiek vagyunk.
Köszönöm.
További jó főzőcskézést és minden jót neked.

Yve
Yve / Yve Tue, 2012-03-13 09:46

Kedves Gizabella!
Kulon orom szamomra, amit benned eloidezhettem...
Nagyon szepen koszonom es viszont kivanom!
Udvozlettel: Yve

Yve
Yve / Yve Tue, 2012-03-13 09:41

Nagyon szepen koszonom es sajnalom, hogy nem kinalhattam eloben :)

Dr Szirovicza Éva
Dr Szirovicza Éva Fri, 2012-02-10 17:01

A hozzávalóknál kicsit "elvándoroltak" a tizedesvesszők. Ugye 25 g élesztő, 15 g só és 5 g cukor kell hozzá? Sz. É.

Yve
Yve / Yve Fri, 2012-02-10 17:55

Bizony Dr Szirovicza Eva!
Koszonjuk szepen az eszrevetelt, maris javitom!
Vidam hetveget!

szeag
Sz. Ági / szeag Fri, 2012-02-10 15:52

Erre emlékszem! Az én mamám is csinált ilyet, csak ő édes fánktésztából.

Yve
Yve / Yve Fri, 2012-02-10 18:05

Kedves Szeag!
Finom lehet az altalad emlitett fanktesztabol is! Ugy jobban illik a lekvarba martogatas is :P :)
Egyedi emlek marad edesapamtol(rol).
Vidam hetveget neked!

1044
burgonya 400 g
finomliszt 600 g
élesztő 25 g
15 g
cukor 0.5 teáskanál
tej 100 ml
víz 100 ml
napraforgó olaj 5 dl