Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kásás lángos

Kásás lángos
Kásás lángos
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Édesapám gyerekkori kedvence, meglepetésnek szántam neki. Receptem nem volt, nagymamámat már nem tudom megkérdezni, így kénytelen voltam improvizálni. Illetve apa annyit mondott róla, hogy "sima kelt tészta tejberizzsel". Jaaaa, gondoltam magamban, az csak fog menni.:DDDD (miközben dagasztottam, nem voltam ilyen vicces kedvemben, mert nemcsak a tészta, hanem bizony a tenyerem is hólyagos lett...gondoltam is a régi öregekre, hogy nekik még "villamos habverőjük" sem volt, nemhogy kenyérsütőgépük.)
Amennyire tudom, a "kásás lángos" igazi abaúji étel, legalábbis erre mifelénk, faluhelyen nagyon sokan készítik. Valójában semmi köze a lángoshoz, nem tudom, miért nevezik így, bár úgy is ismerem, hogy "riskásás kőttes."

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

ajánlat

Kiadós leves mellé desszertnek kitűnő. Létezik olyan formája is, hogy a tésztát négyzetlapokra szaggatjuk nyújtás után, majd a közepükbe helyezünk a rizstöltelékből és 4 sarkát behajtjuk, mint a túrós batyunak.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
  2. A lisztet egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, a porcukrot, csipet sót, az élesztős tejet és elkedjük dagasztani. Annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. A végén az olvasztott vajat is beledagasztjuk.
  3. Egy órán át langyos helyen kelesztjük.
  4. Közben tejberizst készítünk: az olvasztott vajon a rizst megfuttatjuk (míg kifehéredik, vigyázzunk, nehogy leégjen!), majd felöntjük a forró tejjel, ízés szerint cukrozzuk, és lassú tűzön, fedő alatt puhára főzzük. Amikor kihűlt (langyos), jól eldolgozunk benne egy egész tojást.
  5. A megkelt tésztát két részre osztjuk, és lisztezett felületen két akkora lapot nyújtunk, mint a gáztepsink mérete.
  6. Jól kivajazott, kilisztezett tepsibe tesszük az egyik tésztalapot, majd eloszlatjuk rajta a tejberizst és erre helyezzük a másik tésztalapot.
  7. Tetejét megkenjük felvert egész tojással.  
  8. Hideg tepsiben kezdjük el sütni, légkeverésen 165 fokon (sima sütő 180 fok) kb. 40 percig, míg a teteje szépen megpirul.

  • sütési hőfok: 165°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 13 783
elküldve: 1
receptkönyvben: 279
elkészítve: 1/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Juci (strawberry)

Mióta szakács: 2010.03.31.
162 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

riskásás kőttes, tejberizses kelt süti, kelt tészta tejberizzsel

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

comite
comite / comite Wed, 2012-02-08 17:11

Én még nem hallottam erről a sütiről, de megtetszett a recept. El is készítettem és mondhatom igazán érdekes, finom, kiadós süti lett belőle. Sokszor fogom készíteni mert isteni finom. Köszönet érte!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2012-01-07 09:41

Kedves Juci!
Most találtam erre az érdekes receptre, és nagyon-nagyon megtetszett. Annyira megfognak ezek a régi, helyi specialitások. Mindenképpen kipróbálom. Örülök, hogy megosztottad velünk! :)
Üdvözlettel: Fahéj

vezsu
vezsu / vezsu Fri, 2010-07-02 15:13

Bizony , amíg élt az én nagyim is mindég ezzel várt. Imádtam. Csak azt nem tudom miért nem jutot eddig eszemb megcsinálni?!....Kozsi az emlékezést, biztosan sort kerítek rá mostanában.....bizony milyen jók is a régi receptek...zsuzsi

484
finomliszt 50 dkg
tej 3 dl
friss élesztő 3 dkg
porcukor 5 dkg
vaj 5 dkg
1 csipet
tojás 1 db
vaj 1 ek
finomliszt 1 evőkanál
rizs 2 bögre
vaj 10 dkg
tej 1.2 l
tojás 1 db
cukor 1 ek
tojás 1 db