Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kastély torta

Kastély torta
Kastély torta
110 perc / előkészület: 60 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (32)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a tortát kellett elkészítenem a cukrászvizsgán. Sajnos kevés helyen készítik manapság, pedig nagyon finom torta.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A krémhez

A díszítéshez

ajánlat

A szeletelt mandula finomabb, ha megpirítjuk. Melegítsük elő a sütőt kb. 160 fokra. Sütőpapírral bélelt tepsin terítsük el a mandulát, és tegyük a sütőbe. Ne hagyjuk magára, sűrűn nézzünk rá, mert pillanatok alatt képes megégni.

Ha cukrot olvasztunk, óvatosan bánjunk vele. A 140-160 fokos cukor égési sérüléseket okozhat. Ha teljesen felolvadt a cukor, kevergessük kicsit, amíg sűrűsödik. Ekkor egy olajjal kent tepsire csorgatjuk, különböző formákat alakítva. Hagyjuk kihűlni, és könnyedén fel tudjuk szedni a tepsiről. Törhetjük apró darabokra, vagy a képen látható módon készíthetünk belőle nagyobb díszeket.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük.
  2. 5 db karikát rajzolunk sütőpapírra 22 cm-es tortakarika segítségével.
  3. A tojásokat kettéválasztjuk. A tojások sárgáját a cukor 1/3 részével habosra keverjük.
  4. A lisztet elkeverjük a kakaóporral, és átszitáljuk.
  5. A fehérjét félig felverjük, majd hozzáadjuk a cukor fennmaradt részét, és kemény habbá verjük.
  6. A tojássárgás masszába egy kevés habot beleforgatunk, ez nem baj, ha összetörik. Ekkor óvatosan hozzákeverjük a többi fehérjehabot és végül a lisztet.
  7. Az öt megrajzolt karikába egyenletesen elosztjuk, és elkenjük, 180 fokon 10 perc alatt kisütjük a lapokat. Amikor kihűlt, lehúzzuk róla a papírt.
  8. A cukrot felolvasztjuk, a habtejszínt felforraljuk, és az olvasztott cukorhoz önjük. Futni fog, vigyázzzunk vele. Addig kevergetjük, amíg a cukor ismét teljesen felolvad, és sűrűvé válik a karamell. Kihűtjük.
  9. A növényi tejszínt kemény habbá verjük, és a kihűlt karamellát beleforgatjuk.
  10. Az öt csokoládés piskótalapot ezzel a krémmel betöltjük. A krém vastagsága egyezzen meg a lapok vastagságával. Körbe is lekenjük a tortát, és vékonyan a tetejét is.
  11. Hűtőbe tesszük néhány órára.
  12. A szeletelt mandulával bepanírozzuk a torta oldalát. Tetejét keményre felvert tejszínhabbal díszítjük. Csokoládé- és karamelldíszekkel tehetjük még szebbé a tortánkat.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 26 054
elküldve: 3
receptkönyvben: 202
elkészítve: 4/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Nyulas

Mióta szakács: 2010.08.12.
166 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

tejszínhabos karamelltorta, krémes karamellás piskótatorta

Hozzászólások (32)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bgyarmat
bgyarmat Wed, 2013-10-16 18:50

Szia Nyulas!
Ez a torta egy ideig kapható volt a városunk cukrászdájában, de már kb.két éve nem sütik.
Pechemre persze ez volt a lányom kedvenc tortája, minden szülinapjára ezt kérte.
Idén szeptemberben is ez volt a kívánsága, így hát elkezdtem kutakodni a receptek között, míg nem ráakadtam a Te "kastélyosodra".
Meg is sütöttem! Hatalmas volt a siker! A lányom szerint a cukrászda csak "jelenthet" nekem.
Köszönöm.

hixux
hixux Wed, 2013-08-21 09:55

Szia Nyulas!

Szerinted illik a kastély torta marcipán bevonás alá? Ma készítenék a páromnak vitorlás hajótortát :) Most azon gondolkodtam,hogy ha úgy is forma lesz,akkor én nem köröket vágok ki,hanem egyből formákat a sütőpapírból! Na most szerinted csináljam meg ma este a tortát és holnap diszítsem,vagy az is jó,ha holnap reggel csinálom a tortát és koradélután diszítem?
Előre is köszi a választ! :)

Rhine
Rhine Mon, 2013-04-29 14:01

Sajnos mostanában nem lesz időm illetve lehetőségem sütni, de le kell írnom mennyire örültem ennek a receptnek! Ahogy többen is írták, kevés cukrászdában lehet kapni ezt a tortát, pedig szerintem borzasztóan finom. Én annak idején Pécsen ettem többször, nagyon finomat készítettek az Egerszegi cukrászdában, de már rég nem jártam ott, lehet már meg is szűnt az üzlet :(

Köszönjük, hogy feltetted a receptet! Ritkán csinálok tortákat, de ezt - amint lehetőségem lesz rá - feltétlenül meg fogom próbálni!

Szuette
eSZeM / Szuette Wed, 2013-01-02 21:02

Szia, februárban vizsgázom én is. A tankönyvben alig van pár szó erről a tortáról, cukrászatokban sem láttam még. A tételem kidolgozásához a Te leírásodat vettem alapul. Köszönöm:)

Zsuzsa746
Zsuzsa746 Fri, 2012-04-27 13:16

Üdv! Megcsináltam a karamellt de olyan sűrű massza lett mint a boltban kapható cukorka. Így nem tudom a tejszín hozzá keverni. Mit bénáztam el? Köszi a választ!

Amurath
Nyulas / Amurath Tue, 2012-05-01 19:26

Kedves Zsuzsa, hűtőben hűtötted ki? Elég szobahőmérsékletűre hűteni, akkor sűrűn folyó az állaga, a tejszín belekeverhető. Ha esetleg a hűtőszekrénybe tetted,akkor megszilárdul. Egy picit mikrózd meg vagy kis lángon olvaszd fel,és várd meg,míg ismét szobahőmérsékletű lesz. Zsuzsa

Zsuzsa746
Zsuzsa746 Wed, 2012-05-02 19:35

Nem hűtőben hanem hagytam a konyhában a lapon. De közben rájöttem hogy túl főztem és elforrt belőle a tejszín. Adtam hozzá még 2 dl-t és kicsit felfőztem. Megcsináltam újra de azt már nem forraltam addig míg a cukor újra felolvadt, hanem hagytam a meleg lapon és szépen lassan kihűlt, közben a cukor is elolvadt benne. Köszi a válaszod! Üdv: Zsuzsa

mozsu66
mozsu66 Sun, 2012-04-01 18:18

Annyit variáltam rajta, hogy 4 sárga és egy barna lapot sütöttem.

mozsu66
mozsu66 Sun, 2012-04-01 18:17

Elfogyott, ami azt jelenti, hogy jól sikerült. Köszönöm mégegyszer, máskor is megcsinálom!

mozsu66
mozsu66 Fri, 2012-03-30 21:19

Köszönöm a receptet! Lányom 20. szülinapjára ma megsütöttem, a látvány fantasztikus, kóstolás holnap!:-)

Amurath
Nyulas / Amurath Sun, 2012-04-01 15:29

Kedves Mozsu66, mesélj, milyen volt az íze? Remélem, elnyerte a Te,lányod és vendégeid tetszését! Ez egy nagyszerű torta. :-) Szép napot kívánok, üdv, Zsuzsa

barnamargo
margóci / barnamargo Sat, 2011-12-03 22:35

Sszia Zsu! Nagyon aranyos vagy hogy rögtön válaszoltál és köszönöm. Valószínű maradok én is a világos
színnél. Egyébként még csak MINDENKINEK azt üzenem, ha ezt a sütit a Te leiratod szerint készíti, biztosan nem rontja el, minden nagyon érthetően van leírva és a mennyiség is tökéletes.
További jó sütögetést kívánok . Jó éjt . Margó

barnamargo
margóci / barnamargo Sat, 2011-12-03 19:36

Szia Zsuzsa! Hát ma elkészítettük a férjemmel a tortát és ezzel nosztalgiáztunk is. Pontosan olyan az íze,
mint a Gerbeaud-é, a tésztája is ugyanolyan, szóval nagyon-nagyon KASTÉLY.
Ami látványra más volt, hogy a krém nem volt olyan sötét színű. Esetleg ha nádcukorral csinálnám, vagy az nem
jó? Mint jó cukrászt kérdezem tőled, légy szíves adj tanácsot.
Üdvözöllek és köszi a jó recepteket. Már többet is bejelöltem Tőled. Szia..........

Amurath
Nyulas / Amurath Sat, 2011-12-03 21:23

Kedves Margó, az enyém sem volt túl sötét barna. A Gerbeaud-ban lehet, hogy megszínezték még kulőrrel, ami szintén egy cukorkészítmény. A cukrot megolvasztják, jó sötétre, vízzel felöntik, és kissé beforralják. Ezt aztán üvegbe töltik,és festékként lehet használni krémekbe, fondánhoz (francia krémes teteje). Én arra gondolok, hogy ezzel tehették erőteljesebb színűvé... De az ízén nem változtat! Örülök, hogy ízlett! :-) És remélem,segítettem! Szép estét, Zsuzsa

d.zsoka
d.zsoka / d.zsoka Thu, 2011-11-24 16:01

jól értettem a receptből hogy nem használtál tortaformát? a sütőpapírt rátetted mondjuk egy tepsire és úgy sütötted?

Amurath
Nyulas / Amurath Fri, 2011-11-25 14:56

Kedves Zsóka, Úgy bizony! A tortaforma aljával megrajzoltam a sütőpapírra az öt karikát, és tepsire téve a papírt kiadagoltam a masszát. Elkentem és sütöttem. Nekem egy tepsire két karika fért. De azt is megteheted, hogy sütsz egy piskótát és 5 felé vágod, ha ez így szimpatikusabb. :-) Jó hétvégét!
Zsuzsa

d.zsoka
d.zsoka / d.zsoka Fri, 2011-11-25 15:10

köszi :) még soha nem sütöttem így, de kipróbálom :) , amint lesz valami alkalom

Amurath
Nyulas / Amurath Fri, 2011-11-25 16:14

A cukiban mindig így sütjük, sokkal egyenletesebbek az így készített lapok, mintha egy karikát vágnánk fel. 5 felé meg elég nehéz szépen felvágni, legalábbis nekem az még. Kicsit ebből a szempontból hasonlít a Dobos tortához, vagy az Eszterházy-hoz, Stefániához, ott is egyesével sülnek a lapok. Ha megsütötted, várom a véleményed! Üdv, Zsuzsa

Nagyi60
Nagyi60 Wed, 2011-11-23 01:51

Köszi a receptet,nekem is a kedvenc tortám! Egyébként Pilisvörösváron, az Emil cukrászdában is készítik :)

Amurath
Nyulas / Amurath Wed, 2011-11-23 16:12

Kedves Nagyi, igazán nincs mit! Elvileg egyébként állati tejszínnel volna az igazi, ha azzal készíted, akkor zselatinnal érdemes megfogatni a krémet. Köszönöm az infót, szerintem sokan örülnek, hogy van még cukrászda, ahol készítik! Szép napot, Zsuzsa

NoSalty
Nosalty / NoSalty Tue, 2011-11-22 14:43

Kedves Szakácsunk!
Tiéd lett 2011. 11. 21. legnézettebb NoSalty-s receptje!
Gratulálunk!
NoSalty.hu csapata

barnamargo
margóci / barnamargo Mon, 2011-11-21 19:41

Szia! Kösz az infót. Most biztos hogy elkészítem karácsonyig. Aztán egyszer kipróbálom a Kávéházit is. Üdv,
szia és kellemes sütés-főzést az ünnepekre is.

barnamargo
margóci / barnamargo Mon, 2011-11-21 14:56

Szia! Ja még annyí, hogy az oldala keserű kakaóporral volt megszórva és apró reszelt csokoládédarabokkal.
Hm.............

Amurath
Nyulas / Amurath Mon, 2011-11-21 16:26

Ha jól emlékszem, tanárnőm szerint ma az Európa kávéházban készítik még. Üdv, Zsuzsa

barnamargo
margóci / barnamargo Mon, 2011-11-21 14:53

Szia Nyulas! A szívembe nyílalt, amikor olvastam a mai receptek között a kastélytortádat. A Gerbeaud
cukrászda /anno Vörösmarty/ volt az, ahol csodálatosan készítették, ugyanezzel a karamellás ízzel.
Nekem és családomnak igazán szép emlékei fűződnek hozzá 10-20 évvel korábbról. A gyerekeimnek 2 évvel
ezelőtt még sikerült meglepni a születésnapomra, de sajnos azóta a Gerbeaud nem készít még külön
megrendelésre sem. Mivel titkos recept volt, most igazán örűlök hogy Te feltártad nekünk. Szerintem ez a
leg-leg-legjobb torta. Puha a tészta, finom a krém, nem gej. Szóval nagyon köszönöm. Üdv Neked

Amurath
Nyulas / Amurath Mon, 2011-11-21 16:25

Kedves Margó, nagyon örülök, hogy örömet szerezhettem ezzel a recepttel. Képzeld, amíg nem jártam a cukrász tanfolyamra, én sem ismertem. A tételeink között szerepelt, és ezt húztam ki a vizsgán. Azóta is előszeretettel készítem. Valóban csodafinom, mindig elfogy pikkpakk. Készítsd el Te is családodnak, és várom a visszajelzéseket! :-) Szép napot neked, Zsuzsa

455
tojás 6 db
finomliszt 10 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 dkg
cukor 12 dkg
növényi tejszín 0.4 l
cukor 20 dkg
habtejszín 2 dl
habtejszín 2.5 dl
cukor 5 dkg
étcsokoládé 5 dkg
mandulapehely 10 dkg