Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kaszás leves

Kaszás leves
Kaszás leves
35 perc / előkészület: 10 perc főzés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

El sem tudom képzelni, miért hívják ezt a levest "kaszás"-nak, amikor a savanyú káposztából készült leves kifejezetten téli étek, télen pedig egyáltalában nincsen kaszálás. (Legalábbis gabona- vagy fűkaszálás!)
Valami régi szakácskönyvben ezzel a névvel találtam egyszer.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Leves, vagy bővebben húsozva (több kolbásszal) és sűrűbbre főzve egytálétel. Mi paradicsomos kenyérrel ettük.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hagymát kockára vágjuk, a káposztát is megvágjuk egy kicsit.
  2. Vízben feltesszük főni a káposztát a hagymával és a leveskockákkal és legalább 2 deci káposztalével, ha van (amennyiben a káposzta nem elég fűszeres, adjunk babérlevelet és borsot is a leveshez!).
  3. A kockára vágott szalonnán megpirítjuk a tarhonyát, megszórjuk a liszttel, azzal is pirítjuk, és hozzáadjuk a leveshez.
  4. A kolbászt vékony karikákra vágva szintén a leveshez adjuk.
  5. Jól összeforraljuk.
  6. A tejfölre tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 66 453
elküldve: 4
receptkönyvben: 707
elkészítve: 14/28
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: könnyű
kategória: levesek
szezon: tél
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves
alkalom: újév

egyéb elnevezések

savanyú káposzta leves kolbásszal és tarhonyával

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

evamaria47
evamaria47 Tue, 2012-02-21 20:05

Nálunk ez a húsvéti sonka levével készült,került bele babérlevél ,sonka darabok ,rizzsel főztük és citrommal adtuk meg a savanykás ízét,tálaláskor pedig főtt tojás cikkeket tettünk a tányérba.
Érdemes kipróbálni,nagyon finom étel.

gizke
gizke Tue, 2012-02-21 15:07

Bizony kaszás leves, aratáskor is csinálta nagymamám.
Ha már nem volt savanyú káposzta akkor kovászoltak káposztát vagy édes káposztából
jó ecetesen.

Marcsitünci
Marcsitünci Thu, 2011-02-24 19:09

Még egy fejezetet találtam: Élet a szénamunkán, itt is van kaszásleves.
http://www.tankonyvtar.hu/konyvek/magyar-neprajz/magyar-neprajz-elet-081...

"Kedden, csütörtökön húslevest, húst és főzeléket, hétfőn, szerdán, pénteken pedig főtt és sült tésztákat és savanyú leveseket (például savanyú bablevest) vittek a mezőn dolgozó szénamunkásoknak. A nyelvterület jelentős részén, főként keleten ismeretes a kaszásleves. Füstölt sonkát főznek benne, tejfellel, tejjel bő habarást öntenek hozzá, ecettel ízesítik (Szatmár és Bihar m.)."

MT

Marcsitünci
Marcsitünci Thu, 2011-02-24 19:05

Kedves Ildikó!

Tibiapunál az aduász, a kaszások ették ezt a levest. A savanyú káposztát ősszel készítik, de sokszor a következő elkészítéséig eláll hordóban. Egyébként így főztek nyáron húslevest is füstöl húsból, mert friss hús nem volt (nem volt hűtő).
Szakirodalomként álljon itt a Magyar Néprajz nem tudom hányadik kötetéből a levesekről szóló fejezet.
http://www.tankonyvtar.hu/konyvek/magyar-neprajz/magyar-neprajz-levesek-...

"Húsleves készült önállóan füstölt húsból is, kaszáslé/kaszásleves, savanyú lé és más néven. Számos variánsa között van tejfellel habart, tojással habart és rántással sűrített, fehér és paprikás változat egyaránt." Stb. érdemes elolvasni, nagyon érdekes cikk.

Köszi a receptet!
MarcsiT

Tibiapu
TIBIAPU / Tibiapu Thu, 2010-09-02 20:15

Azért hívják kaszásnak mert aratáskor ezt ették az emberek, kaszások, marokszedők egyaránt, ugyanis a savanyúkáposztának, és sózott vagy füstölt szalonnának magas a sótartalma. A kaszáláskor az egész nap izzadó emberek sok sót veszítettek, a só (elektrolitok) pótlása nélül felborult volan a szervezet só-viz háztartása. Ezért adnak a melegüzemi munkásoknak sós szódát, vagy a sportolóknak sótartalmú citrusitalokat. Ilyen egyszerű.

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Fri, 2009-02-27 17:59

Kedves Barcsika!

Bocsánat a késedelmes válaszért, távollétem igazolt.

A levest Vízvári Mariska receptje szerint készítem. Valóban figyelemre méltó a hasonlóság a korhelylevessel, ami nekem eddig nem tűnt fel. Talán azért, mert a korhelylevest eddig mindig csak virslivel ettem.

Nagyon szívesen kipróbálom a Te variációdat is, ha pontosan leírod a receptet, mert nagyon jól hangzik.

Ami pedig a kaszálást illeti (a szakmámba is vág a kérdés, meg ételhez is van köze, talán másokat is érdekel):

Kaszálni – az emberi élelmezés szempontjából – két dolgot szoktak: a szálas takarmányt (lucerna, fű, stb.) és a szemes takarmányt (gabonát, amelyet az állati felhasználás során abraknak hívunk).
A kaszálásra azért kerül sor – azért találta ki az ember -, hogy a takarmányt jobban tudja hasznosítani. A hasznosítás mértéke mondjuk az 1 hektáron előállítható hús mennyisége. Nyilván az istállóban tartott jószág hasznosítja legjobb hatásfokkal a takarmányt, mert egyrészt nem tapossa össze saját kajáját (legeléskor), másrészt az elfogyasztott takarmányt nem pocsékolja felesleges testmozgásra. (Rövid távú szemlélet)
Ugyanakkor a legeltetés biztosítja a termőföld megújulását (a jövő évi takarmányt) azáltal, hogy a legelő állat saját munkájával szelektálja a termőföldön termő növényeket (a takarmányozás szempontjából értéktelen, gazosító növényeket (pl.: akác) csírájában kitapossa, lecsipkedi a hajtásokat, azaz elvégzi a jó fűnyíró munkáját, ürülékével pedig gondoskodik a termőföld minőségének megőrzéséről. (Hosszú távú szemlélet)
Ehhez még azt érdemes átgondolni, hogy milyen húsminőséget produkál az az állat, amely életét az istállóban ácsorogva tölti. Gondolok itt egyrészt a mozgásszegény állapotban képződő izomtömeg minőségére, másrészt a lelki nyomornak testi anomáliákban való direkt leképeződésére: a keserű lelkű állat húsa is ’keserű’.

zsuzsi965
zsuzsi965 Sun, 2012-02-12 14:13

Ide a rozsdás bökőt, hogy Vízvári Mariska nem tett bele leveskockát. De még delikátot sem :P

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Mon, 2012-02-13 16:07

Ezer %, hogy nem, Zsuzsi, de Vízvári Mariskának is bizonyára - miként Nagyanyámnak - mindig volt készen húsleves-alap a konyhájában. Nem tudom ma miként van, de mi még a 'venesz'-ből, Venesz József tankönyvéből kellett vizsgázzunk a melegkonyhás képzésen, ahol szinte minden leves úgy kezdődik, hogy húsleves (vagy csontleves) -alap.
Nagyanyám is leveskockát használt már élete utolsó periódusában, de azok a kockák még másmilyenek voltak...
Ma már én is csínján bánok a kockákkal, no nem azért, mert állandóan van itthon húsleves alaplé, hanem mert a kockák ízfokozókkal vannak tele.
Megjegyzésed tehát teljesen jogos, Zsuzsi!
Üdv: Ildikó

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2009-02-16 20:07

Ez nem is kaszas leves, hanem korhely leves. A kaszas leves fustolthus levebol keszul egy-ket gerezd fokhagymaval es egy tojas sargajaval besuritve, vegul citromlevel izesitve. Es igy mar inkabb husveti etel, szoval akkor mar lehet kaszalni is. En legalabbis ezt a levest szoktam kaszas nevvel illetni es eppen azt fozok.

555
savanyú káposzta 50 dkg
savanyú káposzta leve 2 dl
vöröshagyma 1 közepes fej
füstölt szalonna 5 dkg
kolbász 20 dkg
tarhonya 15 dkg
leveskocka 2 db
paprikakrém 1 ek
babérlevél 0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
finomliszt 1 evőkanál
tejföl 4 ek