Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kaszinótojás és tormakrémes sonkatekercs Katharosztól

Kaszinótojás és tormakrémes sonkatekercs Katharosztól
Kaszinótojás és tormakrémes sonkatekercs Katharosztól
70 perc / előkészület: 60 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon régóta nem készítettem ezt a családi kedvencet, valami oknál fogva az utóbbi időben kicsit mellőzve volt. De most nagyon ráéheztem, és mivel a boltban vásárolt a nyomába sem léphet a házi készítésű hidegtálnak, ezért elkészítettem szilveszterre, a család nagy örömére! Macerásnak tűnhet az elkészítése, de nem az, nekem a recept leírása majdnem, hogy tovább tartott, persze egy kis túlzással.

hozzávalók / 4 adag

10 darab kaszinótojás

Besamelmártás

Máz

Tormakrémes sonkatekercs

Besamelmártás

Szólj hozzá!

elkészítés

10 darab kaszinótojás

  1. Kaszinótojáshoz a tojásokat keményre főzzük, és hideg vízben hűlni hagyjuk.
  2. A tojásokat megpucoljuk, kettévágjuk, és kiemeljük a sárgáját.
  3. Egy tálba téve villával összetörjük, hozzáadjuk a vajat, a kihűlt besamelmártás, a mustárt, porcukrot, citromlét, sót, borsot, és kikeverjük, majd egy rövid időre hidegre tesszük.
  4. Összeállítás: a tojáskrémet habzsákba tesszük, és megtöltjük a tojások üregét úgy, hogy körben talpazatot nyomunk rá, így szép magasak lesznek.
  5. Egy nagyobb tálcára tesszük a krémes felével lefelé, kellő távolságot hagyva közöttük, erre a mázazás miatt van szükségünk. Hidegre tesszük a tojásokat.
  6. A krémből egy keveset tegyünk félre a díszítéshez, a tojásokból 10 db-ot tudunk megtölteni ezzel a mennyiséggel.
  7. Amint sűrűsödni kezd a tartármártás, azon nyomban a tojásokra kanalazzuk, mert ekkor nagyon gyorsan köt, egybe áll a masszánk!
  8. Ha a tojásokkal kész vagyunk, mehetnek a hidegre, érdemes egy éjszakát hűteni, hogy jól összeérjenek az ízek és lehűljön.
  9. A tojásokat egy nagyméretű kiszúróval körbevágjuk, majd egy lapos tálaló lapáttal alányúlva áthelyezzük a saláta tetejére.

Besamelmártás

  1. Elkészítjük a besamelmártást: a vajon megfuttatjuk a lisztet, de vigyázzunk, ne kapjon oda! A tűzről lehúzva folyamatosan kevergetve felengedjük a tejjel, a tűzre visszatéve sűrűre főzzük, addig keverjük, amíg egybe áll. Hűlni hagyjuk.

Máz

  1. Amíg hűlnek az alapanyagok, kikeverjük a mázhoz valókat (a zselatin kivételével), ezután hidegre tesszük.
  2. A mázhoz kevés vízben feloldjuk a zselatint, a tűzről levéve elkeverjük egy kevés tartármártással, majd a mártásba keverjük.
  3. Hidegre tesszük, de közben folyamatosan ellenőrizzük, mert amint sűrűsödni kezd, azon nyomban a tojásokra kanalazzuk, mert ekkor nagyon gyorsan köt, egybe áll a masszánk!

Tormakrémes sonkatekercs

  1. Az ecetes tormát lecsepegtetjük, és kicsit meg is nyomkodjuk, hogy a leve kijöjjön belőle.
  2. Ezután kikeverjük a vajjal, a kihűlt besamelmártással, sóval és a citromlével, rövid időre hidegre tesszük.
  3. A sonkákat megkenjük a tormakrémmel, és feltekerjük őket, majd egy tálcára rakosgatva letakarjuk, és hidegre tesszük.
  4. A sonkatekercset olvasztott aszpikkal átfényezhetjük, úgy még szebb lesz, illetve ha egy kicsivel több tormakrémet készítünk, a tálalásnál a két végére rózsát nyomunk.
  5. Tálalás: a franciasaláta alapra ízlésesen elrendezzük a tojásokat és a sonkatekercseket, a maradék tojáskrémmel megdíszítjük őket.

Besamelmártás

  1. Közben elkészítjük a tormakrémet, a besamelmártást a tojásnál leírtak szerint.
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 97 293
elküldve: 33
receptkönyvben: 763
elkészítve: 58/58
Facebookon megjelent: 1

szakács

Katharosz

Mióta szakács: 2013.01.10.
450 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét, buli receptek, szilveszter
szezon: bármikor
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: közepes
kategória: tapas
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
fogás: hideg előétel
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

egyéb elnevezések

háti hidegtál, tormás sonkatekercs, kaszinótojás házilag

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

b-n
b-n Thu, 2015-01-01 15:07

Nincs szilveszter finomságok nélkül, a hidegtálra ez is felkerült. Jó döntés volt!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2015-01-01 00:30

Szia, nagyon jó a recept, köszönöm. Azt szeretném megkérdezni, hogyan készíted az aszpikot. Köszönöm szépen.

1037
főtt tojás 6 db
vaj 6 dkg
mustár 1 ek
porcukor 1 késhegynyi
citromlé 2 kk
bors 0.5 kk
0 ízlés szerint
tej 2 dl
vaj 2 dkg
finomliszt 2.6 dkg
majonéz 10 dkg
mustár 1 teáskanál
0 ízlés szerint
fehér bors 0 ízlés szerint
citromlé 1 kk
porcukor 1 késhegynyi
tejföl 330 g
víz 1 dl
zselatin 10 g
sonka 20 dkg
ecetes torma 20 dkg
vaj 10 dkg
0 ízlés szerint
citromlé 8 csepp
vaj 2 dkg
finomliszt 2.6 dkg
tej 1.5 dl