Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Katalán krém

Katalán krém
Katalán krém
23 perc / előkészület: 10 perc főzés: 10 perc sütés: 3 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A créme brulée (égetett krém) spanyol változata, ami annyiban különbözik, hogy fahéj és citrom van benne. Igazából nagyon egyszerű elkészíteni, kb. annyi, mint egy zacskós pudingot, de mondanom sem kell, hogy annál ezerszer jobb. Én a sütő grill fokozatával égettem rá a cukrot, de ha ilyen fokozat nincs a sütőn, legvégső esetben készíthetünk rá karamellt serpenyőben, amit majd vékonyan rácsorgathatunk a hideg krémre (5 dkg cukor, 2 ek. víz, 1 ek. méz, addig forralni, míg aranybarna nem lesz).

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Készíthetünk mellé citromos-fahéjas babapiskótát (recept a blogomon), ami még jobban kiemeli az ízét.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A citromot nagyon alaposan megmossuk, és meghámozzuk vékonyan ügyelve arra, hogy minél kevesebb fehér rész kerüljön rá, mert az keserű.
  2. Egy lábosba öntjük a tejet, beletesszük a citromhéjat és a fahéj rudat és a cukrot, majd felforraljuk.
  3. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákhoz hozzáadjuk a keményítőt, és csomómentesre keverjük.
  4. Mikor már forr a tej, eltávolítjuk belőle a citromhéjat és a fahéjrudat, és félrehúzzuk.
  5. Rakunk 4-5 evőkanál meleg tejet a tojássárgákhoz, simára keverjük (azért van rá szükség, hogy ne csapódjon ki, mikor a meleg tejbe öntjük).
  6. Folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a tojássárgákat a tejhez, visszatesszük a tűzre, és közepes lángon folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük (akkor jó, ha olyan mint a vanília puding).
  7. Mikor elkészült, hőálló kerámia edényekbe öntjük, megvárjuk míg kihűl, és hűtőbe tesszük 1 órára.
  8. Fogyasztás előtt megszórjuk a tetejüket kb. 1-1 evőkanál kristálycukorral, és a sütő grill fokozatát használva 3-4 perc alatt rápirítjuk a cukrot (legfelső rácsra tegyük minél közelebb a grillezőhöz, közbe hagyjuk nyitva résnyire a sütő ajtaját). Ha nincs a sütőn grill funkció, készíthetünk hozzá karamellt, ahogy a story-ban írtam.
  • sütési hőfok: 275°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 41 179
elküldve: 9
receptkönyvben: 468
elkészítve: 7/22
Facebookon megjelent: -

szakács

vikki

Mióta szakács: 2011.02.07.
84 recept

receptjellemzők

alkalom: születésnap, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
kategória: édes krém
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes
konyha: spanyol
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

crema catalana, spanyol égetett krém, créme brulée

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Manó93
Manó93 Thu, 2012-03-22 19:24

Ja, és mit gondolsz, ha kipróbálnám citrom helyett narancshéjjal, az megbolondítja egy kicsit, vagy nem lenne túl jó?

vikki
vikki / vikki Thu, 2012-03-22 20:08

Én láttam olyan receptet is, ami vegyesen írta a citrom és a narancshéjat hozzá, szóval azzal sem lehet rossz, szerintem megér egy próbát!

Manó93
Manó93 Thu, 2012-03-22 19:19

Megcsináltam a krémet, bár nekem nem lett túl sűrű, elég folyós.. Mennyire kell sűrűnek lennie? (Mert messze nem olyan, mint a vanília puding besűrűsödve.)
Az íze nagyon finom, citrom és fahéjrúd is volt itthon. :) (Bár először őrölt fahéjjal terveztem, gondolom nem sokat von le az értékéből, bár így az igazi.)
Nincs grill funkció a sütőnkön, úgyhogy marad a főzött karamell, remélem azért így is finom lesz..
Köszi a receptet! :)

vikki
vikki / vikki Thu, 2012-03-22 20:07

Szia!

Válaszoltam a blogon is, de ide is megírom, nem tudom melyiket nézed meg előbb: én kukoricakeményítővel készítettem, viszont szerintem ha az oetker-esből többet teszel bele (2 ek.), akkor azzal is működni fog és szépen besűríti. És igen, fahéjrúddal az igazi, így csak az aromája kerül bele:)

Manó93
Manó93 Thu, 2012-03-22 20:18

A Dr. Oetker is kukoricakeményítő, úgyhogy végképp nem értem, mi a probléma.. Úgy érted, plusz 2 ek. vagy 2 ek.-nyit kéne használnom? Mert szerintem volt az két ek. amennyit beleraktam.

Na mindegy, nem adom fel a próbálkozást, legközelebb talán megpróbálom egy másik keményítővel és naranccsal. :)

És köszi a gyors választ!:)

nyihaj
nyihaj / nyihaj Mon, 2012-02-20 14:53

Most készítettem el, nagyon finom lett! Egyenlőre csak a főzőedény alján maradt krémet kóstoltam, a tálkák hűlnek és a karamellizálás is izgat... de azzal megvárom a családot :) Köszönet a receptért! Pikk-pakk elkészült :)

362
tej 1 l
cukor 10 dkg
tojássárgája 5 db
étkezési keményítő 2.5 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
fahéj 1 kk
cukor 2 ek