Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kati néni vajas-túrós pogácsája

Kati néni vajas-túrós pogácsája
Kati néni vajas-túrós pogácsája
50 perc / előkészület: 15 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (31)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A balatonszepezdi szomszéd néni világbajnok pogácsája - nem is értem miért nem tettem még fel. Egyetlen ismérve, hogy nem lehet belőle eleget sütni, egyszerűen eteti magát. Bárkinek szeretettel ajánlanám, de különösen azoknak passzol, akik baráti borozásra készülnek - a rengeteg vaj és zsírosabb túró miatt gyakorlatilag ez nem borkorcsolya, hanem a bor minősül pogácsakorcsolyának mellette.:) Ha nem találunk sós vajat, sima is tökéletes, de ez esetben picivel több sót tegyünk hozzá. Turbózhatjuk a tetejét sajttal, köménymaggal, a tésztát magokkal, aszalt paradicsommal vagy akár apróra vágott töpörtyűvel is. Ebből az adagból kb. 40 db kis pogácsa lesz.

hozzávalók / 8 adag

  • 50 dkg liszt
  • 50 dkg sózott vaj
  • 50 dkg zsíros túró
  • 2 tk só

ajánlat

Pálinka, bor, de ha egyik se, egy quamatelt azért készítsünk a kezünk ügyébe.:)

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet egy tálba szitáljuk.
  2. A hideg vajat apróra vágjuk, vagy sajtreszelőn lereszeljük (én ezt javaslom, gyorsabb, és könnyebben tudunk vele dolgozni).
  3. A túrót szitán áttörjük, és a többihez adjuk.
  4. Sózzuk.
  5. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és legalább fél órára hűtőbe tesszük (ha egy éjszakán át bent van, csak jót tesz neki).
  6. Másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk, a tetejét bevagdossuk, és kis pogácsaszaggatóval (pálinkáspohár méretű) kiszaggatjuk.
  7. Forró sütőbe toljuk (kb. 220 fok), majd negyed óra után mérsékeljük 180 fokra.
  8. Ha a teteje szép piros, kivesszük, és rácsra téve hagyjuk langyosra hűlni.
  9. Még langyosan bekapkodjuk.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 13
össznézettség: 86 685
elküldve: 28
receptkönyvben: 893
elkészítve: 53/58
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
532 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang, húsvét, buli receptek, szilveszter
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pogácsa
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: meleg előétel
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

túrós-vajas pogácsa, gyors pogácsa, vajas pogi túrósan

Hozzászólások (31)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

StGabi
StGabi Mon, 2015-12-21 20:48

Mindent úgy csináltam ahogyan a recept írta, de nagyon megbarnultak (már az első 15 percben) plusz eléggé "zsíros" lett, muszáj letörölgetni kéztörlővel sajnos, de még úgy sem az igazi. (És még a belseje olyan, hogy akár sülhetett volna.) Valakinek van ötlete mi lehet a gond? nagyon köszi :)

witch
witch / witch Wed, 2016-12-28 19:56

Vekonyra kell kinyujtani, max. 0,5 cm, akkor jobban megsul a kozepe is. En 180 C-on sutom, hogy ne piruljon olyan gyorsan, de akkor lehet, hogy 20-25 perc a sutesi ido. Amugy ez egy ilyen zsirosabb teszta.

StGabi
StGabi Mon, 2015-12-21 10:40

Mindenképp vajjal kell készíteni vagy készítette valaki margarinnal?

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2015-12-21 16:58

Szia!
Margarinnal is lehet, csak nem lesz olyan finom. Ebből kb. 2 gáztepsi pogi lesz. :)
Boldog karácsonyt!
üdv,
Nóra

witch
witch / witch Mon, 2015-12-21 14:37

Bocs Dacota, hogy belebeszelek. :o)
En mindig vajjal sutom (es hiaba nincs benne sutopor vagy eleszto) az kicsit megemeli. Egy ismerosom margarinnal keszitette es azt mondta, hogy lapos maradt.

StGabi
StGabi Mon, 2015-12-21 10:12

Ebből a mennyiségből kb. mennyi pogácsa lesz? köszönöm!

witch
witch / witch Mon, 2015-12-21 14:35

Bocs Dacota, hogy belebeszelek. :o)
Rengeteg lesz belole, ez az adag tenyleg eleg 8 fore. Csak gondolj bele 50 dkg liszt,vaj meg turo, az mar 1,5 kg.

Tina1022
Tina1022 Sat, 2015-12-19 17:14

A reszelt sajt lehet sima trappista, eidami, gouda, ementáli vagy akár maasdamer is.

Tina1022
Tina1022 Sat, 2015-12-19 17:05

Nekem is ez a kedvenc pogácsa receptem. Ha esetleg marad belőle pár nap múlva is isteni!!! Kicsit ropogós lesz de akkor is csak úgy eteti magát.
Van amikor a túró helyett ugyan annyi reszelt sajtot teszek bele. Akkor szezámmaggal szórom meg a tetejét. Érdemes kipróbálni úgy is. Garantált a siker! :-)

vmzsuzsa
vmzsuzsa Thu, 2015-12-17 19:54

Amilyen gyorsan elkészült, olyan gyorsan el is fogyott. Nagyon finom, volt. Kockára vágtam, nem szaggattam, sokkal gyorsabb így. A tetejét sajttal szórtam meg. Köszi a receptet. Zsuzsa.

Koni08
Koni08 Sun, 2015-02-08 17:54

Hat ez tenyleg fenomenalis!!! Feladagot keszitettem, es 75 (!!!) darab kicsi pogacsam lett! Hajtogatva tenyleg jobb, csak szegenykek eldolnek akkor :D en komenymagott tettem a tetejere, s a jobb ragadas erdekeben meg is kentem tojassal. Nagyon csinosak!! Nekem egy egesz ejszakat volt a hutoben! Ez tok finom! Nem gondoltam volna!!

Koni08
Koni08 Sat, 2015-02-07 21:36

A nyers teszta is nagyon finom! Nem Gondoltam volna, h ilyen keves hizzavalobol ilyen finom dolog lehet. Alig varom, h kisuljenek ;)

witch
witch / witch Wed, 2015-01-07 04:49

Nagyon finom, en rudakat sutok belole. Azt viszont mindig elfelejtem, hogy, akkor vekonyabbra kell nyujtani, mert felborulnak. Legutobb volt amelyik nem tudta, hogy jobbra vagy balra boruljon, igy masni lett belole, hehe.

konyhatündér22
konyhatündér22 Tue, 2013-12-10 16:51

Éppen most sülnek a pogik, köszönet a receptért! : ) Az első adag már kész, érdekes elég volt az első 15 perc 200 fokon utána kész is lett. Nagyon finomak!

v.zsuzsi
v.zsuzsi Fri, 2013-05-31 11:12

A minőségét, ill. a finomságát fokozandó, tudom ajánlani annak, akinek van egy kis ideje rá, hogy a begyúrt tésztát 2-3x hajtogassa, 20-30 perces időközönként. Nem fogja megbánni. Ebben az esetben is el lehet készíteni még előző este és csak másnap kisütni. Jót tesz a tésztának a pihentetés. Valóban nagyon finom és mindenki által kedvelt borkorcsolya :)
Magam is gyakran készítem, örülök, hogy felkerült ide.