Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Katica torta szülinapra

Katica torta szülinapra
Katica torta szülinapra
360 perc / előkészület: 320 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

20 hónapos kisfiam imádja a katicákat. Gondoltam meglepem őt és a családot is egy tortával.
Hosszú idő után most csináltam újra pillecukros fondantot és azt kell mondjam, hogy végül maradok ennél, mert a korábbival mindig történtek "balesetek" a bevonásnál. Ezzel gyakorlatilag tökéletesen, szakadásmentesen sikerült bevonnom a tortát.
A korábbi fondantot zselatinból, vízből, glükózból, glicerinből, vajból és porcukorból csináltam.
Az sem volt rossz, de kényesebb. Egyszerűbb torták bevonására tökéletes. Állagra a pillecukros sokkal rugalmasabb és jobban idomítható.
 

hozzávalók / 6 adag

Vaníliás piskótához:
  • 8 tojás
  • 160 g liszt
  • 160 g cukor
 Csokis piskótához:
Csokikrémhez:
Krém a fondant alá:
Fondanthoz:
  • 30 dkg fehér pillecukor
  • 50 dkg porcukor
  • 1 ek glicerin
  • 1 ek glükóz szirup
  • margarin
  • ételfesték (fekete, piros, rózsaszín)

 

ajánlat

A tészta: 2 db 23 cm-es piskóta legyen. Tetszés szerint lehet a kakaós és vaníliás piskótát tenni a krémek közé. Én egy éjszakára hagytam a hűtőben, így jól összeszoktak a tálakban a piskóták. Könnyebb lesz burkolni. Az elkészítés idejéhez 360 percet írtam, de ez 2-szer 3 órát jelent. Egyik nap megsütöm a piskótát, megcsinálom a krémeket és összeállítom. Másik nap pedig bevonom és díszítem a tortát. 
A katica testét először bevontam a fondanttal, majd utána festettem pirosra, mert így nem kell annyi fondant, mintha belegyúrnánk a festéket. A katica "antennái" fogpiszkálóra tett fondantok. A pofikája 2 fehér gombóc, amit a fondant alá tettem.

Szólj hozzá!

elkészítés

Piskóta készítése:
  1. A sütőt előmelegítjük 160 fokra.
  2. A sütőkarika alját kibéleljük sütőpapírral.
  3. A tojás sárgáját habosra keverjük.
  4. A tojás fehérjéből és a cukorból, nem túl kemény habot verünk. Olyasmi állaga legyen, mint a tejfölnek, amikor nincs kikeverve.
  5. A felvert sárgáját és a felvert fehérjét óvatosan összeforgatjuk.
  6. Majd óvatosan hozzákeverjük a lisztet.
  7. Beleöntjük a sütőformába, és előmelegített sütőben 40 percig sütjük.

Krém készítése a tortába:

  1. Pudingot a cukorral és a 4 dl tejjel megfőzzük, majd hagyjuk kihűlni.
  2. A margarinból és a porcukorból robotgéppel egy vajkrémet keverünk, majd betesszük a hűtőbe.
  3. Felverjük a tejszínt a habfixszel.
  4. Amikor a puding teljesen kihűlt, akkor robotgéppel jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a vajkrémet és a felvert habot.
  5. Jól összedolgozzuk és betesszük a hűtőbe.
Tortaforma elkészítése:
  1. A piskótákat vékonyan felszeleteljük.
  2. Egy nagyobb és egy kisebb tálba fóliát teszük, majd alulra betesszük az első vékony szeletet.
  3. Uána megkenjük a krémmel, majd megint piskótát teszünk és krémet, addig, míg meg nem telik a tál.
  4. Mindkét tál tetejére, ami majd a torta alja lesz, kerek lapot teszünk.
Krém elkészítése a fondant alá: 
  1. A hozzávalókat alaposan kikeverjük, tejszínnel lágyíthatjuk.
A fondant elkészítése:
  1. A pillecukrot jól kivajazott tálban felolvasztjuk a mikróban.
  2. Beletesszük a glükózt és a glicerint, majd a robotgép dagasztókarjával beledolgozzuk a porcukrot.
  3. Amikor összeállt, vajas kézzel jól átgyúrjuk.
  4. A 2 kis tortát bevonjuk a fondant alá készített vajkrémmel.
  5. 2/3 fehér fondantot kinyújtunk és bevonjuk vele a katica testét, majd utána befestjük piros ehető ételfestékkel.
  6. Az arcához egy pici fondantot rózsaszín festékkel színezünk meg és azzal vonjuk be.
  7. A fekete részeket szintén festjük.
  8. A szemét és a száját belegyúrjuk a fehérbe, mert így nem kenjük össze a rózsaszín fondantot.

  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 23 cm cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 39 790
elküldve: 17
receptkönyvben: 237
elkészítve: 0/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Desszertke

Mióta szakács: 2011.05.28.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

katicás torta, katicás szülinapi torta, szülinapi torta gyerekeknek, figurás torta

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

P.Klára
P.Klára Sun, 2013-03-03 17:22

Már unokázom - ebből sejthető a korom - , de ennek a tüneménynek az elkészítésére nem vállalkoznék. Ez egy műremek. Fel sem merném vágni, betenném a vitrinbe. Gratulálok a kézügyességedhez. Én a 4 évesünknek egy hagyományos, kerek tortát sütök a jövő héten, csokikrém rendelve hozzá. Ezt a pudingosat készítem el. Mit gondolsz, ha 10 dk olvasztott keserűcsokit keverek hozzá, attól intenzívebb lesz az íze, vagy felesleges azzal töményíteni? Köszönöm, ha erre járnál és válaszolnál:)

TTA
TTA Tue, 2012-07-03 16:01

Szia!
Gyönyörű a torta, 1 hét múlva nálunk is szülinap, hol lehet beszerezni glicerint és glükóz szirupot?
Még soha nem csináltam ilyen bevonatot, de megpróbálnám! A bevonattal ami a fondant alá megy nem lesz túl édes?

torkika
Torkika / torkika Sat, 2011-09-03 19:06

Szia, én is megcsinálom mához egy hétre, kisfiam ma 2 éves, ma is volt 2 torta de kövi héten is ünneplünk :D remélem sikerül. egyszer már csináltam pillecukor fondantot, de nem tudtam nyújtani

Tmea
Tmea / Tmea Wed, 2011-06-15 20:58

Ez nagyon édes! Még én is örülnék neki, pedig elmúltam 40...:-)