Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kávébomba

Kávébomba
Kávébomba
32 perc / előkészület: 20 perc sütés: 12 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ma van Etelka születésnapja, aki egy nagyon aranyos takarítónő a munkahelyemen, és megígértem neki, hogy meglepem valamivel. Ezt gondoltam ki, és már szaladok is, nehogy elkéssek a munkából.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához (12 db)

A krémhez

A mázhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásokat ketté választjuk, fehérjét egy csipet sóvall felverjük kemény habbá. A sárgáját a cukorral, kakóporral, fahéjjal, citromhéjjal habosra keverjük.
  2. A fehérjehabhoz hozzáforgatjuk a sárgáját, hozzászitáljuk a keményítővel elkevert lisztet. Óvatosan, hogy ne törjön össze a fehérje, néhány mozdulattal összeforgatjuk a tésztát, és elosztva szilikon muffinsütőformába kanalazzuk (én mini kuglófformába tettem, hogy tudjak bele tölteni, de ez a máz alatt elsikkadt).
  3. Megsütjük őket, tűpróba után lekapcsoljuk a sütőt, és félig nyitott ajtó mellett hagyjuk kihűlni a tésztát, hogy ne essen össze.
  4. A szobahőmérsékletű vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kakaóport és a kávét is. 
  5. A krémet nyomózsákba töltjük, és csillagformájú kinyomóval a kihűlt sütemény közepébe, és tetejére halmozzuk.
  6. A kész habba süteményenként 3 szem csokival bevont kávészemet teszünk. Kis időre hűtőbe tesszük dermedni.
  7. A tejszínt egy keverőtálba öntjük, beledobáljuk a csokipasztillákat, és vízgőz fölött felolvasztjuk. Folyamatosan kevergetve azonnal elkezdjük hűteni, majd mikor elkezd sűrűsögni, a süteménynek először az alját, majd mindenütt beleforgatjuk, és egy vékonyan kiolajozott tányérra tesszük, onnan pedig gyorsan a hűtőbe megdermedni.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30x20x2 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 706
elküldve: 2
receptkönyvben: 109
elkészítve: 0/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, ebéd
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

kávés habos sütemény, kávékrémes gúla csokimázzal, csokis kávés bomba

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

326
tojás 4 db
finomliszt 4 evőkanál
cukor 4 ek
étkezési keményítő 1 evőkanál
napraforgó olaj 1 ek
cukrozatlan kakaópor 2 ek
instant kávé 1 ek
fahéj 1 kk
citromhéj 0.5 citromból nyert
vaj 12 dkg
cukor 12 dkg
cukrozatlan kakaópor 3 ek
instant kávé 2 ek
kávé 39 db
habtejszín 2 dl
étcsokoládé 20 dkg