Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kávékrémes roppanó szelet

Kávékrémes roppanó szelet
Kávékrémes roppanó szelet
135 perc / előkészület: 30 perc főzés: 60 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Édesanyám számára a nagybetűs tortának mindig a Dobos-torta számított, főleg a karamelltető miatt, mindaddig, amíg nem kóstolta meg ezt a süteményt, mivel ebben (nagy örömére) háromszorosan is roppan a pörköltcukor-réteg. Ezért általában anyukám szülinapjára készítem el ezt a kiadós édességet, amit felénk sokan "Japán torta"-ként ismernek.

hozzávalók / 8 adag

Tészta

Pörkölt cukorréteg

Csokiréteg

Kávékrém

ajánlat

Kezdőknek javaslom, hogy a pörköltcukor-réteg elkészítésénél is a cukrot három külön részre osztva vágjanak bele a karamell bevonat felviteléhez, mert (saját tapasztalatból) ha nem is balesetveszélyes művelet, de könnyen lekaparhatatlan cukormázas konyhát eredményez.

A recept leírva talán bonyolultnak tűnik, de a gyakorlatban nem nehéz elkészíteni. Megéri a fáradtságot, mert mennyei finomsággal kedveskedhetünk szeretteinknek.

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A diót megpirítjuk, és ledaráljuk. A tojások kivételével az összes hozzávalót kimérjük, és 3 részre osztjuk, mivel külön-külön három piskótát fogunk sütni. (Gyakorlottabbak süthetik egyben is a piskótát, amit 3 lapra vágnak, az egyszerűsítés kedvéért.)
  2. A tojásokat szétválasztjuk. A krémhez későbbiekben felhasználandó tojássárgákat egy nagy edénybe tesszük. A fehérjéket pedig cukorral kemény habbá verjük, oly módon, hogy 6 darab tojásfehérje-habhoz 6 evőkanál cukrot adunk. Majd beleforgatunk 2 evőkanál lisztet, 15 dkg darált diót és fél csomag vaníliás cukrot (elhagyható).
  3. Sütőpapírral bélelt, kisméretű tepsiben, 200 C fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt kisütjük a piskótát. Ezt még kétszer megismételjük, hogy végül 3 tésztalapot kapjunk.
  4. Hűvös helyen kihűtjük a piskótákat.

Pörkölt cukorréteg

  1. A cukrot közepes lángon felolvasztjuk. A folyós karamellel, gyors mozdulatokkal (mivel pillanatok alatt megköt) bevonjuk mindhárom kihűlt tésztalapot.

Csokiréteg

  1. Az étcsokoládét közepes lángon (vagy gőzfürdő felett) felolvasztjuk a margarinnal. A csokimázat három részre osztva, ráöntjük a már megkötött karamellréteges piskótáinkra.
  2. Hűvös helyen hagyjuk megdermedni.

Kávékrém

  1. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, majd gőzfürdő felett, folyamatos keverés mellett krémmé főzzük. Belekeverjük a kávét és a vaníliás cukrot. Levesszük a tűzről, és kihűtjük.
  2. Miután kihűlt a krém, hozzákeverjük a habosított margarint.
  3. Összeállítjuk a tortát a kávékrémmel. A legalsó piskóta-karamell-csoki lapot gazdagon megkenjük a töltelékkel, ráhelyezzük a következő lapot, amit ismét krémmel töltünk. Végül a harmadik tésztalappal befedjük, és a maradék kávékrémet a torta tetején és oldalain elsimítjuk.
  4. Ízlés szerint (pl. villával) díszítjük. A süteményt fogyasztásig hideg helyen tároljuk.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x25 cm
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 568
elküldve: 1
receptkönyvben: 33
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Tubicám

Mióta szakács: 2015.11.04.
33 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap
mikor: mindig
szezon: bármikor
költség egy főre: megfizethető receptek
nehézség: nehéz
receptverseny: Nespresso receptverseny
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kávétorta, kévés-diós torta, kávékrémes torta, kávés szelet, kávés-dobos szelet, kávés karamell-szelet, Japán torta

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tubicám
Tubicám / Tubicám Wed, 2015-12-02 11:38

Erre még nem is gondoltam... Valamennyire biztosan töredeznek belül a rétegek, ez sajnos kivédhetetlen. Viszont ez egyáltalán nem látszik a sütin, szerintem azért, mert a karamell nagyon vékonyan fedi a piskótalapokat, és az egész torta gyönyörűen összeáll. Meseszép, egyenletes és mutatós szeletekre lehet vágni a süteményt. Csak bátran, minden praktika nélkül, biztos sikerülni fog!

1556
tojásfehérje 18 db
cukor 18 ek
finomliszt 6 csapott ek
dió 45 dkg
vaníliás cukor 1.5 csomag
cukor 45 dkg
étcsokoládé 30 dkg
margarin 15 dkg
tojássárgája 18 db
cukor 18 ek
instant kávé 1 teáskanál
margarin 25 dkg
vaníliás cukor 1.5 csomag