Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kávés éclair fánk

Kávés éclair fánk
Kávés éclair fánk
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Újabb francia sütemény. Az ekler fánk a magyarok körében is ismert, mi egy kicsit másképp készítjük, rendszerint a kettévágott tészta közé kerül egy réteg krém és egy réteg elmaradhatatlan tejszínhab. Ez a francia verzió.

hozzávalók / 12 adag

Tészta

Töltelék

Díszítés

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A tejet, vizet és a vajat feltesszük forrni egy csipet sóval és cukorral. Várjuk meg, amíg az egész teljesen felforr, hagyjuk így 1 percig, majd öntsük hozzá a lisztet, és keverjük egy fakanállal folyamatosan. Miután összeállt egy gombóccá, még 2-3 percig keverjük, ez fontos a megfelelő állagú tészta eléréséhez.
  2. A tésztát rakjuk át egy másik edénybe. Egy mérőpohárba üssük bele a tojásokat, fontos, hogy 250 ml legyen. Nekem ehhez a nagyon picike S-es tojásokból 6 db-ra, a házi óriásokból 4 db-ra volt szükségem, de mérjünk!
  3. Kézi mixerrel folyamatosan keverjük a tésztát, és közben lassan, lehetőleg egyesével adjuk hozzá a tojásokat. Megvárjuk, amíg egy elkeveredik, és ezután jöhet a következő.
  4. Ha az összes tojást beledolgoztuk, áttöltjük a tésztát egy habzsákba. Sima vagy csillagcsöves kinyomócsövet is használhatunk, csak megfelelően vastag legyen.
  5. Egy sütőpapírral bélelt tepsire egyenes, viszonylag vastag csíkokat nyomunk a tésztából. 20-25 percig sütjük 180-200°C-on. Ne nyissuk rá a sütőajtót, mert össze fog esni.

Töltelék

  1. A pudingport a tejjel, cukorral, instant kávéval megfőzzük. Ha nincs erős instant kávénk, akkor a tej egy részét cseréljük le erős, főzött kávéra.
  2. Hagyjuk kihűlni, majd egy mixer segítségével dolgozzuk bele a vajat.
  3. Ha a tésztáink is kihűltek, egy habzsák segítségével betöltjük. Sok helyen lehet kapni direkt fánk töltéséhez használható csövet, ez megkönnyíti a dolgunkat. A tésztarudak tetejére vagy aljára 1-2 lyukat fúrunk, és ezen keresztül betöltjük a krémet.

Díszítés

  1. Kávébab grillázzsal és étcsokoládé glazúrral díszítjük. A cukrot karamellizáljuk, és belekeverjük a kissé összetört kávébabot. 2 sütőpapír között vékonyra "nyújtjuk" ezt a masszát. Még melegen tudjuk darabolni, formázni.
  2. A glazúrhoz a tejszínt felforraljuk, a csokoládét apró darabokra törjük.
  3. Ráöntjük a csokira a tejszínt, elkeverjük, amíg teljesen egyenletes lesz, és hozzáadjuk a mézet. Ebben a keverékben mártjuk meg a fánkok tetejét, majd a grillázzsal díszítjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 508
elküldve: 1
receptkönyvben: 36
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Lini

Mióta szakács: 2013.03.30.
10 recept

receptjellemzők

konyha: francia
mikor: mindig
alkalom: húsvét, buli receptek, karácsonyi édességek, szilveszter
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: fánk
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

ekler, ekler fánk, éclair, kávékrémmel töltött eclair

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

365
víz 1.25 dl
tej 1.25 dl
finomliszt 140 g
vaj 110 g
tojás 5 db
1 csipet
cukor 1 csipet
vaníliás pudingpor 2 tasak
tej 500 ml
instant kávé 2 ek
vaj 50 g
cukor 100 g
cukor 10 dkg
kávé 5 ek
habtejszín 100 ml
étcsokoládé 10 dkg
méz 1 ek