Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kávés krémes

Kávés krémes
Kávés krémes
75 perc / előkészület: 30 perc főzés: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A barátommal már régen tervezzük, hogy kipróbáljuk a krémest házilag, de valahogy nem került rá sor. Most úgy adódott, hogy vendégeket vártunk, és lényeges volt, hogy könnyen olvadós süti legyen a vendégváró, foghiány miatt :D.

De hogy az "igazi" vaníliás krémes megmaradjon talonba, hogy közösen készítsük el, így most egyedül kifejlesztettem egy kávés változatát. Így nem szegtem meg ígéretet, s mindenki örült a sütinek :).

Ebből az adagból olyan 15 nagyobb kocka jön ki.

Itt a készítés menetéről képeket is láthattok: http://www.habcsok.eoldal.hu/cikkek/sutott--amde-dermedo-sutik/kaves-kremes.html

hozzávalók / 12 adag

A piskótához

A krémhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Feltörjük a tojásokat, külön szedjük a fehérjét a sárgájától.
  2. A sárgákból robotgéppel habot keverünk a 8 ek cukorral fehéredésig. Majd az aromát és az olvasztott margarint is hozzáadjuk.
  3. A száraz anyagokat is összekeverjük, a 8 ek réteslisztet a kakaóporral, sütőporral, a csipet sóval és 1 ek kávéval. Majd homogénné keverjük a masszával.
  4. Kikenjük egy kis vajjal és liszttel a tepsit, majd beleöntjük a masszát, és előmelegített sütőben sütjük. (5 perc nagylángon, többit alacsony fokozaton).
  5. Eközben megcsináljuk a lényeget, a  krémet. Kimérünk 1,2 l vizet. Ebből kb. 2 decit külön kis tálkába helyezünk, a többit felrakjuk melegedni a főzőlapra egy nagyobbacska fazékba. (Nem baj, hogy épp csak az aljáig ér a víz, ugyanis a habot is ebbe a fazékba fogjuk beleforgatni...)
  6. A 2 dl vízbe az 5 csomag vaníliapudingot a 13 ek cukorral, 1 ek aromával, és 2 ek instant kávéval kevergetjük, csomómentesre.
  7. Majd a melegedő vízhez öntjük, és először normál, majd kisebb lángon fakanállal folyamatosan kavargatjuk, míg pudingállagúra besűrűsödik. (kicsit több idő lesz, mint egy átlag pudingnál)
  8. Ha kész, karamellszínű, akkor jöhet a hab. Robotgéppel és 2 ek cukorral kőkemény (na jó, elég ha kemény) habbá verjük, s ezt három részben hozzákeverjük a pudinghoz spatulával, óvatosan. Könnyű kávés hab lesz belőle.
  9. Ha ezzel is megvagyunk, a piskóta tetejére eloszlatjuk a krémet.
  10. Végül szita/tejszűrő segítségével kakaóport szórunk a tetejére.
  11. 1 éjszakára be a hűtőbe tesszük, és másnap gyönyörű kis kockákat lehet belőle vágni.

 

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 36x24x6 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 18 691
elküldve: 2
receptkönyvben: 339
elkészítve: 3/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Habcsók Mézi

Mióta szakács: 2011.09.05.
66 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, tízórai, uzsonna
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
receptverseny: Judafest 2. receptverseny
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

krémes másképp, kávés kocka

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

321
tojássárgája 10 db
cukor 8 ek
rumaroma 20 ml
margarin 100 g
sütőpor 1 csomag
rétesliszt 8 evőkanál
cukrozatlan kakaópor 2 ek
instant kávé 1 ek
1 csipet
vaníliás pudingpor 5 csomag
víz 1.2 dl
cukor 15 ek
rumaroma 20 ml
instant kávé 2 ek
tojásfehérje 10 db
cukrozatlan kakaópor 2 ek