Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kazári ferentő

Kazári ferentő
Kazári ferentő
75 perc / előkészület: 25 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A múzeumi gyakorlat alkalmával egy "Kazári ízek" című etno-gasztro kiadványban bukkantam a kazári ferentő receptjére. Ez is olyan volt, hogy amint ránéztem, eszembe jutott, hogy ja, igen ezt is ki akartam már egyszer próbálni, valamelyik vizsgaidőszak kellős közepén, de ha letelnek a félős hetek, annyi mindent elfelejt az ember... Na, mindenesetre, gyorsan kiírtam, és első alkalommal nekiálltam.
A ferentő egy tipikus palóc étel, ott is előkelő helyen szerepel, ünnepkor, lakodalomkor ették. Szoros rokonságban áll a kaláccsal - tésztája révén - és a mákos gubával - minden mást tekintve. Mivel pedig a receptet a nagyvilág Telek Balázsné kazári lakos jóvoltából ismerheti, hát így kapta a kalács az interneten és az olyan különlegesnek hitt palóc receptgyűjteményemben is ezt az elnevezést.
Én kicsit alakítottam Rózsika néni alapreceptjén, nekem így lett tökéletes. Először próbáltam ki Ildikó tanácsára, hogy a kelt tésztába nem cukrot, hanem édesítőt teszek - még soha a életben nem lett ilyen gyönyörű a tésztám!
A díszítést is máshogy csináltam, eredetileg egyesével kéne a tejbe áztatni a ferentőket, utána mákban hempergetni, porcukrozni, majd csak azután tálalni, de szerintem vidámabb, ha mindenki maga csinálja az asztalnál. És mivel én nem vagyok nagyon nagy mákrajongó - de annál inkább szeretem a dió és a méz ízét, hát ilyen alternatívám is lett!

hozzávalók / 4 adag

A ferentőhöz

A tetejére

ajánlat

A fenti ferentőfedők helyett mellett szinte bármi - túró egy kis mazsolával, különböző lekvárok, vagy akár kakaó is.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk, egy csészébe öntjük a felét, és egy csipet cukorral megfuttatjuk benne az élesztőt, beledobjuk az édesítőtablettát.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk az összes tésztába valót (kivéve a maradék 2 dl élesztő nélküli tejet), majd melléöntjük a megindult élesztőt, és elkezdjük kidolgozni a tésztát.
  3. Közben lassan és fokozatosan dolgozzuk bele a maradék 2 dl tejet is.
  4. Ha a tésztánk puha, ruganyos és selymes, nem marad sem a kezünkön, sem a tál falán, letakarjuk, és 1 órán át pihentetjük.
  5. Egy óra leteltével három lisztezett munkafelületre borítjuk, és három cipóra osztjuk.
  6. Hosszú, vékony rudakat sodrunk a cipókból, egyik oldalukat bevagdossuk, majd kb 20 cmként felvágjuk.
  7. A 20 cm hosszú rudacskáinkat csiga alakba tekerjük, úgy, hogy a bevagdalt tarajos rész kívülre essen.
  8. Sütőpapírral bélelt tesibe tesszük és megsütjük őket.
  9. Amíg a ferentők sülnek, felforraljuk a 7 dl tejet, teszünk bele mézet ízlés szerint, hozzáadjuk az aromát, megdaráljuk a mákot és a diót.
  10. Ha a ferentők megsültek, tálaljuk: Ki-ki vesz magának, és ízlés szerinti ideig áztatja a csigácskákat a vaníliás tejben, majd megforgatja a darált mákban (ezesetben nagyon jól áll neki a meggylekvár-korona) vagy a darált dióban (akkor pedig pár csepp méztől lesz még finomabb).

  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 12 808
elküldve: 0
receptkönyvben: 165
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
532 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

palóc guba, mézes-diós és meggyes-mákos guba, kazári mákos és diós guba, diós-mákos csigák kelt tésztából

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó Wed, 2010-09-01 16:56

Kedves Nóra, és a Többiek, akik itt hozzászóltak!
Látva, hogy itt töbeket érdekel a néprajz, ezen belül a tájjellegű, népi ételek, eszembe jutott, hogy a sok szakácskönyvem (amit Jucival már kitárgyaltunk), között van egy olyan is ami ebbe a témakörbe vág. Végh Antal: Száz szatmári parasztétel. 1978-as kiadás.
Mint olvasmány is érdekes, és valóban sok recept, pontosabban ételleírás van benne. Hogy megvan-e a száz, nem számoltam, mert nincs tartalomjegyzék, és az ételek a szöveg között vannak.
Mikor megvettem a könyvet, több mindent kipróbáltam annakidején, volt ami nagyon tetszett, és többször napirendre került, de már régen nem főztem belőle. Mostanában egyébként is keveset főzök.
Akit érdekel, talán antikváriumban meg lehet kapni, érdemes utánanézni.
Puszi mindenkinek, Zsóka néni.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2010-09-01 22:33

Kedves Zsóka néni!
Nagyon szépen köszönöm az információt, engem minden ilyen érdekel! Legközelebbi antikárium túrámon biztosan utánakérdezek!
Szép estét!
Üdvözlettel:
Nóra

elif
Tekten Elif / elif Wed, 2010-09-01 11:21

Én is nagyon örülök az ilyen receptjeidnek. Már a neve fél siker, na és én azért azt a tányért is kiemelném ott alant, merthogy nagyon szépséges az is.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2010-09-01 22:35

Kedves Elif!
Köszönöm, örülök, hogy tetszik! A tányér nagy kedvencem. Sosem szerettem a "szerviszeket", egyesével szoktam beszerezni, ha valami nagyon megtetszik. Ezt még erasmuson újítotam, egy dugóhúzót adtam érte (az egy kollégiumban nagy kincs ám :D)
Szép estét!
Üdvözlettel:
Nóra

elif
Tekten Elif / elif Thu, 2010-09-02 01:08

Dugóhúzót adtál érte, ez jó! :D Mostanában én is így egyesével, vagy kettesével vadászom a konyhai kincseket, merthogy ígysem férek el a mini konyhámban, mindent úgy kell elsúvasztani valahová. :)

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Wed, 2010-09-01 08:23

Nóra! Ez nagyon érdekes! Azt nem tudod véletlenül, hogy ez a szó mit jelenthet? Csak kíváncsiságból! Az engem is érdekelne, amit Juci kérdezett! Mrs Smith

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2010-09-01 09:12

Kedves Mrs Smith!
A ferentő vagy frentő szó gyűjtőfogalom: így hívják a palóc nyelvjárásban az összes olyan kelt kalács jellegű tésztát, amit utána tejjel/vízzel öntözgetni kell. Általában egyébként tejjel öntik le és mákkal szórják, ez a típus a legelterjedtebb. Kazár pedig annak a palóc falunak a neve, ahol a néni él, akitől a receptet gyűjtötték.
Szép napot!
Üdvözlettel:
Nóra

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Wed, 2010-09-01 09:17

Ó, nagyon köszönöm a gyors választ! :) A Kazárt az tudtam, csak a ferentő nem volt ismerős számomra. Ez azért nagyon szuper, hogy ilyen dolgokat ismersz meg a suli kapcsán, s annak külön örülök, hogy velünk is megosztod! Köszönjük igazán! A legjobbakat: Mrs Smith

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Wed, 2010-09-01 08:03

Szia Nóra, már megint egy tájjellegű recept Tőled! Imádom! :) Azt szabad megkérdezni, hogy milyen fakultásra jársz, ahol ilyeneket tanítanak? Juci

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2010-09-01 09:05

Kedves Juci!
Néprajz szakos vagyok -még nem diplomás, de nagyon igyekszem :D - és mint ilyennek, kötelező múzeumi gyakorlatra járnom. Én most egy hétig a szentendrei Skanzenban voltam, nagyon élveztem :). Az edrőhorváti perecet az egyik ottani perecsütőnek berendezett ház inspirálta, ez meg úgy jutott eszembe (valamikor tanultam róla évekkel ezelőtt), hogy különböző táj és emlékház ismertetőket kellett rendbe raknom. Kb 1 órával hosszabbította meg a melót a három népi gyűjtésű receptfüzet. Már az elnevezésektől totál izgalomba jöttem :)
Az meg csak plusz kihívás, hogy ezeket a recepteket nyugdíjas néniktől szedik össze, és, khm, nem úgy magyaráznak, mint a Szakácsok Könyve, mert evidensnek veszik, hogy egész életedben ezt csináltad. Szóval nem csak recept van, de izgalom is, hogy két instrukció között mi hiányozhat, ami nincs megemlítve, de ettől nem esik össze az egész. Juj, nagyon élvezem, még van egy pár, majd lassan csinálgatom és teszegetem fel :)
Szép napot!
Üdvözlettel:
Nóra

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Wed, 2010-09-01 09:27

Szia Nóra, köszi a gyors választ, és várom sok szeretettel az újabb recepteket. Már csak azért is,mert a főzősulink együttműködésben fog állni reményeink szerint az itteni egyetem idegenfogalom-turizmus szakával és az egyik alkalomra regionális ill. tájjellegű ételeket gondoltunk ki. (pl. lillafüredi pisztráng, stb, ahova most már az erdőhorváti perec és ez az ételed is besorakozott. :)
Abban tudnál nekem segíteni, honnan tudnék ilyen tájjellegű ételeket tartalmazó könyvet/kaidványt/gyűjteményt szerezni?
Juci

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2010-09-14 11:00

Kedves Juci!
Tegnap a Szabó Ervinben voltam, eredetileg a szakdogám után kutattam a szakirodalmat, de a végén csak a Szakácskönyvek közé is bepillantottam :D Találtam Neked valami érdekeset: Szigeti Andornak két könyve is van, ami a népi táplálkozást írja le, és tele van eredeti receptekkel. Az egyik a Tisztán innen Tiszán túl, a másik meg a Dunántúl népi étkezése címet viseli. Mindkettőt a Planétás adta ki (tudom, hogy amúgy is szereted őket :) Van egy harmadik, ezt is Szigeti Andor írta, ennek az a címe, hogy Népi konyha, de ez inkább néprajzos-elméleti, a receptes gyűjtemény nagy része olyanokkal van tele, amitől még nekem is feláll a hajam, pedig szerintem elég nyitott vagyok (forrázott korpacibere levesből vagy 20 verzió:D)
Na mindegy, gondoltam gyorsan megírom neked.
Szép napot!!
Üdvözlettel:
Nóra

elif
Tekten Elif / elif Wed, 2010-09-01 11:24

Jajj de jó is ez az együttműködéses kezdeményezés Juci, és a tájjellegű ételek ötlete! Hogy szerettem volna én ezt, amikor még a BGF ifo-ra jártam! Sok sikert kívánok hozzá!

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Wed, 2010-09-01 12:56

Szia Elif!
Tányér: képzeld, ilyen tányérom nekem is van, egész készlet, sőt, ugyanolyan mintás szalvéta is van hozz, anyától "örököltem".
Együttműködés: köszi, igyekszik az ember:)
Majd a Te török receptjeidből is fogunk mazsolázni, mert olyan még nem volt a főzősuliban, volt már olasz, francia, karácsonyi, Márton-napi, farsangi, stb. Lesz sütőtök, szüreti, és szeretnék egy oroszt is. Na, az jó kis feladat lesz...

elif
Tekten Elif / elif Thu, 2010-09-02 01:06

Juci: De jó, micsoda változatosság, na és persze külön örülök neki, ha az én receptjeimet is használni tudjátok. :) Az étkészlet és szalvéta miatt meg esz a sárga irígység. ;)

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2010-09-01 10:20

Kedves Juci!
Lehet, hogy ki fogsz nevetni, de ha igazán eredeti népi ételeket akarsz készíteni, én a Magyar Néprajz Nyolc Kötetben táplálkozáskultúra fejezetét ajánlom. (http://mek.niif.hu/02100/02152/html/04/239.html). Ez ugyan nem szakácskönyv, tehát fennáll vele ugyanaz a probléma, mint a ferentővel, hogy nincs leírva miből pontosan mennyi, csak a készített étel jellege, meg az alaplépések. De Te szakács vagy, tudod, mi hogy működik, mitől nő/esik össze/lesz nyúlós/túl kemény/stb...Szóval neked szívesen ajánlom!
Egyébként meg szerintem borzasztó érdekes olvasmány, és igaz ugyan, hogy több száz oldal, de nem kell mindent végigrágni, és az utolsó fejezet kifejezetten a táji ételekről szól.
Ha ez nem tetszik igazán, akkor a gugliba beírod a népi táplálkozás keresőszót - én egész délutánokat tudok így a net előtt tölteni:)
Remélem tudtam valamit segíteni!
Szép napot!
Nóra

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Wed, 2010-09-01 10:36

Hogy tudtál-e! Nagyon is !!!!! Kösziiiiiiiii! Egyébként aranyos vagy, hogy ezt így "megelőlegezed" nekem, de nem vagyok szakács, csak hobbi. :D

1188
finomliszt 50 dkg
édesítőszer 5 db
napraforgó olaj 1 dl
élesztő 1.5 dkg
tej 4 dl
tojás 1 db
cukor 1 csipet
mák 10 dkg
dió 10 dkg
tej 7 dl
vaníliaaroma 20 ml
méz 1 teáskanál
meggylekvár 10 dkg