Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kecskesajt

Kecskesajt
Kecskesajt
20 perc / előkészület: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (29)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tavasztól kecskét tartunk, így mindent elkészítek kecsketejből, amit csak lehet.

hozzávalók / 8 adag

  • 10 l házi kecsketej
  • 3 ml tejoltó
  • 2 ml CaCl2 (ph beállításhoz)
  • 1,2 kg só

ajánlat

A hőfokot lázmérővel is mérhetjük, ha nincs speciális eszközünk. Vigyázzunk, a tej semmiképpen ne legyen 43 fok felett, amikor az oltóanyagot beletesszük, mert a sajtunk kemény és porladós lesz. A mérést folyamatos keverés közben végezzük a pontosabb eredmény érdekében.
A sajt leszűrése időt és türelmet igényel. Ha van szűrőtálunk, a pelenkát belehelyezhetjük, majd a leszűrt sajtra egy tányért és egy vízzel teli edény helyezhetünk (2-3 dl). A másik módszer, hogy a pelenkát felkötjük, és egy edényt helyezünk alá.
Ízlés szerint a leszűrés előtt zúzott fokhagymát és aprított fűszernövényeket adhatunk a sajtunkhoz. Acidum lactikum hozzáadásával savanykásabbá tehetjük. Kb. 1 kg sajt lesz 10 l tejből.

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet 36 fokra melegítjük.
  2. Hozzáadjuk a CaCl2-t, majd tovább melegítjük 40 fokig.
  3. Hozzáadjuk a tejoltót.
  4. Elzárjuk a gázt, egy kis ideig kevergetjük.
  5. 1 órán át hagyjuk pihenni. Ezalatt az oltóanyag dolgozik.
  6. Amikor a tej "megvastagodott", egy kés segítségével felkockázzuk.
  7. Ezután 15 percig óvatosan kavarjuk.
  8. 30 percig pihentetjük.
  9. Leülepszik, leszedjük a savót, és ugyanolyan hőmérsékletű, ugyanannyi mennyiségű vízzel felöntjük.
  10. Átkavarjuk, majd megint hagyjuk, hogy leülepedjen.
  11. Géz vagy külön erre a célra használt textilpelenka segítségével leszűrjük.
  12. 20-24 órán át csöpögtetjük, majd 6 órára sófürdőbe tesszük.
  13. Sófürdő: 10 l felforralt 20 fokra lehűtött vízben 1,2 kg sót feloldunk. Az edény méretétől függően ehhez az adag sajthoz kevesebb is elég lesz.

  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 25 384
elküldve: 4
receptkönyvben: 113
elkészítve: 3/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Bogi   :o)

Mióta szakács: 2010.03.04.
105 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: 90 napos diéta - fehérjenap
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
költség egy főre: megfizethető receptek
nehézség: nehéz
kategória: sós krémek
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
fogás: hideg előétel
kalória: magas
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

sajt házilag kecsketejből, házi készítésű kecskesajt

Hozzászólások (29)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Norbi06
Norbi06 / Norbi06 Wed, 2016-01-13 18:03

Kedves Bogi!
Végre egy igazi sajt recept! A fejem ütöttem a sok "forraljuk fel a tejet", "adjunk hozzá ecetet", "szódabikarbónát", "túrót"... Lehet finom... ööö... valamit? lehet azok alapján is készíteni, de úgy gondolom, hogy félrevezető sajt-nak hívni...
Ez viszont rendben van.
Kedves Nosalty lakók! A sajthoz tejoltó kell és türelem. Ha érlelni akarjuk akkor penész vagy színkultúra, valamint megfelelő mikroklíma. Nem véletlen külön szakma a sajtérlelő mester a franciáknál.

pennyroyal
pennyroyal Mon, 2013-01-14 20:58

Én azt szeretném kérdezni, hogy 10 liter tejet mennyi kecske ad? :) Hülye kérdés tudom, de kíváncsi vagyok, mennyi egy kecske tejhozmama :))

Bia
Bogi :o) / Bia Tue, 2013-01-15 14:28

Ez nagyon változó,mert a kecskék nem egyformák. Nekem 4 kecske a legjobb időszakban (nyár)10 liter tejet naponta.Kétszer kellett fejni.Persze tőlem ügyesebb gazdák talán többet is tudnak.Régi szép idők...:)

KisEdi
Edi / KisEdi Thu, 2012-10-11 06:53

Lehet hogy velem van a baj, de el nem tudom képzelni, hogy hogy tudnám a tejet 40 fokon tartani. Ebben tudna nekem valaki segíteni? És abban hogy a tejoltót és a CaCl2-t hol tudom beszerezni? Gyógyszertárban? Előre is köszönöm!

heppy
heppy Sun, 2012-05-06 09:27

szia!
nekünk most lesznek kecskéink, szeretném ha még tudnál feltenni, tejföl, és sok más kecsketejből készült finomság receptjét, ami neked bejött:)

Bia
Bogi :o) / Bia Mon, 2012-05-07 12:17

Szia!
Sajnos én már nem tudok ilyen recepteket feltenni, mert eladtuk a kecskéinket.:(
Nagyon fog hiányozni a sok tejtermék amit tavaly készítettünk.
Én legtöbbször sajtot túrót és vajat csináltam aminek itt megtalálod a receptjét.
Sok sikert kívánok hozzá!
Ha valami kérdésed van kecskével vagy tejjel kapcsolatban,azért írj nyugodtan.
ÜdV:Bogi

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Thu, 2011-07-14 12:01

Kedves Bogi !
Szerintem a kecskesajtod nagyon szivesen megkóstolnánk ! Annyira jól néz ki a képen !
Látom, Zsuzsi is egyetért velem, ebben a kérdésben !!!!!!!!!Üdv. mindkettőtöknek: Anci

szneki
Szneki / szneki Wed, 2011-07-13 21:03

Ezt örömmel olvasom,hogy van találkozó,semmiért nem hagynám ki,hogy Bogi megkínáljon a kecskesajtjából:)Milyen gyakran van ez,és hogyan képzeljük el?
Anci,köszönöm a kedves jelződet:)
üdv.Mindenkinek:Zsuzsi:)

Big Boss
Big Boss / Big Boss Thu, 2011-07-14 06:34

Hááát....eddig igazi egyszer volt.A szakácsok ettől függetlenül is ismerkednek.Sajnos én nem tudom lesz-e még.(Mindenféle finomságot vittünk magunkkal és megkínáltuk egymást.)Meglátjuk....:)
Jaj bocs ezt nem a saját címemről írtam.Bogi

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Wed, 2011-07-13 15:29

Kedves Bogi !
Sokat segítettél, köszönöm ! Nagyon kedves vagy !..........mert szokott lenni Nosalty találkozó???????????????
puszi: Anci

Bia
Bogi :o) / Bia Tue, 2011-07-12 20:28

Ha egyszer lesz újra egy Nosalty találkozó valahol és ott leszünk,100% hogy viszek nektek.!!!!!!!

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Tue, 2011-07-12 17:48

Kedves mindenki !
Nem tudok másra sem gondolni, szeretnék kecskesajtot ! Ha valaki tud hozzánk közel kecsketejet, írjon !
hódmezővásárhelyi vagyok. Köszi: Anci

Bia
Bogi :o) / Bia Tue, 2011-07-12 20:26

Szerintem vedd fel a kapcsolatot Nyamókával.Ő hódmezővásárhelyi és azt írta nekem szokott kecskesajtot készíteni.Biztos tud segíteni.Puszi.Bogi

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Tue, 2011-07-12 17:31

Kedves Bia !
óóóóóóóóóóóóóóóh !
dehogy nem ! Csak későn nyitottam ki az ablakot ! Köszi, köszi ! Üdv: Anci

dnemetz
Nemetz Diána / dnemetz Tue, 2011-07-12 16:03

Szia
nekem kecskéim vannak,de nem tudom,hogy hol lehet oltóanyagot beszerezni
tudnál esetleg ebben segíteni?
köszi
szép napot

Bia
Bogi :o) / Bia Tue, 2011-07-12 16:18

Beütöd a google-ba hogy CHY-MAX folyékony tejoltó.
Ott mindent megtudsz.Rendelhetsz is.
Üdv:Bogi

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Tue, 2011-07-12 12:29

Kedves Bogi:o)!
Amíg ilyen különleges receptjeid vannak, ne is gondolkozz, csak küldjed őket !Elmentettem én is ,
nem tudom mikor, de 100% hogy kipróbálom ! Kedves szneki ! Adsz egy harapást abból a virtuális darabból amit a Bogitól kapsz? Akkor talán kibirom addig, míg én is elkészíthetem! Köszi: Anci

Bia
Bogi :o) / Bia Wed, 2015-02-18 16:46

Szia kedves Anci!
Nagyon régen volt ez a kecskesajt. Ma már házi tehéntejből készítem. Nagyon finom az is.Ha tudsz venni próbáld ki. A tejoltó 7-800 Ft pár nap alatt postázzáks és kb 160 l tejhez elég.üdvözlettel :Bogi

Bia
Bogi :o) / Bia Tue, 2011-07-12 12:35

Óóó...hát neked is küldtem.Nem kaptad meg?:))))Akkor figyelj mert megy.Nyisd az ablakot:)

szneki
Szneki / szneki Tue, 2011-07-12 12:03

Bogi!
naná hogy küldhetsz,kedves vagy nagyon:)gondolatban hatalmas szőlőszemeket eszek hozzá,imádom a kecskesajt-szőlő kombinációt!Üdv.Zsuzsi
ui.persze hogy van közönség,mivel pozitívan gondolkodom,pár év múlva ha kertesbe költözünk lesz kecském,és elkészítem:)

Bia
Bogi :o) / Bia Tue, 2011-07-12 11:56

Kedves Anci!
Nagyon köszönöm.Reméltem hogy tetszeni fog ez a recept.Először nem akartam beküldeni...mondván nem biztos hogy érdemes mert kecsketejet nem lehet mindenütt beszerezni.
De olyan nagy itt a közönség,biztos akad akinek jól jön ez a kis recept.
puszi.Bogi:o)

szneki
Szneki / szneki Tue, 2011-07-12 11:08

Jézusom,imádom a kecskesajtot,ajj de jól néz ki,sajnos a második emeleten nem tarthatunk kecskét:)
Esetleg eladásra nem akarsz gyártani?:D
üdv..zsuzsi

Bia
Bogi :o) / Bia Tue, 2011-07-12 11:53

Zsuzsi!Nagyon aranyos vagy....emeleten tényleg nem lenne jó.:)
Nem szoktam eladni sajtot,valahogy mindig elfogy olyan finom.
Ma épp egy újabbat készítettem amibe fokhagymát snidlinget és apróra vágott olivát tettem.Most jön a sófürdő.Estére jó lesz.Virtuálisan küldhetek neked?:)
Sok szeretettel.Bogi