Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kecskesajtos hagymatorta

Kecskesajtos hagymatorta
Kecskesajtos hagymatorta
80 perc / előkészület: 15 perc főzés: 30 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a receptet néhány éve Toszkánában egy főzőtanfolyamon tanultam, azóta ritkán, de többször is elkészítettem, végtelenül egyszerű és ízletes. Ha a tészta elkészítése nehézséget okoz, réteslappal is meg lehet csinálni, mind a 8 lapot, ami egy csomagban van, egymásra rétegezve (a rétegeket tejfölös olajjal megkenve). Amíg nem tudtam tésztát készíteni, én is így csináltam.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Egy pohár könnyű vörösborral finom meleg előétel akár 6 főre, de önmagában is remek fogás estére vagy másnap reggelire 4 főnek.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Készítsük elő a hagymát. Pucolás és mosás után vágjuk félbe, majd jó fél centi vastag szeletekre a hagymákat. Nem kell apróra vágni! Tegyük félre.
  2. Készítsük el a tésztát. Öntsük a lisztet egy tálba, adjunk hozzá egy jó csipetnyi sót. A hideg(!) vajat kockázzuk fel dobókocka méretűre, és adjuk a liszthez. Az ujjainkkal dolgozzuk el a vajat a liszttel annyira, hogy ne maradjanak túl nagy vajdarabok. Ha ez megvan, apránként a fél deci vagy egy picit több hideg vizet adunk hozzá. Mindig csak keveset, és gyúrjuk bele a tésztába. Amint a tészta összeáll, hagyjuk abba a gyúrást, mert nem jó, ha a kéztől nagyon felmelegszik. Csomagoljuk a tésztagömböt celofánba, és egyelőre tegyük a hűtőbe.
  3. Serpenyőben olvasszunk fel kevés vajat. Tegyük bele a hagymát, bátran sózzuk, borsozzuk meg, és öntsünk alá egy kis vizet (kb. 1 decit) és az olívaolajat. Néhány loccsintás balzsamecetet is tehetünk hozzá, finomabb lesz. Néha megkeverve pároljuk a hagymát fedő alatt alacsony lángon jó 25-30 percig, hogy teljesen megfőjjön. Ha megfőtt, de sok alatta a folyadék, a fedőt levéve forraljuk el a nagyját (egy kevés maradni fog, az nem gond). Ha kész, vegyük le a gázról, hogy pár percet hűljön.
  4. Amíg a hagyma párolódik, úgy félidőben vegyük ki a tésztát a hűtőből, és belisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki kb. 35 cm átmérőjűre, vékonyra. Egy 24 cm-es kerek kb. 6 cm magas sütőedényt (nekem üveg van, a széle belül bordás) béleljünk ki sütőpapírral, és helyezzük bele a tésztát, hogy a szélei lelógjanak.
  5. Miután a hagyma kész és kicsit hűlt, keverjük hozzá a serpenyőben a két tojást. A keveréket öntsük a sütőtálban szétterített tésztára, és egyengessük el egy késsel vagy falapáttal.
  6. A sütőt melegítsük fel 180 fokra.
  7. Amíg a sütő melegszik, a kockákra vágott kecskesajtot vagy fetát nyomogassuk bele a töltelékbe, majd a tészta széleit hajtsuk vissza a torta tetejére. Kenjük be a tészta széleit egy kis olajjal, és szórjuk meg a torta tetejét bőven reszelt parmezánnal, legjobb a friss, elég belőle egy fél tenyérnyi vékony darab.
  8. Tegyük a sütőbe a tortát, kb. 30-35 percig kell sütni, amíg a tészta széle szépen megbarnul. Ha kész, a sütőből kivéve felvágás előtt legalább 10 percet pihentessük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 24x6 cm
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 801
elküldve: 0
receptkönyvben: 62
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Lévusz

Mióta szakács: 2012.12.10.
1 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: átlagos
konyha: olasz
fogás: meleg előétel
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

hagymatorta, onion goat cheese tart, hagymás pite, kecskesajtos pite, sok sajtos pite

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

OEnci
OEnci Mon, 2014-09-15 20:00

Elkészítettem tegnap és megszerettük ezt a majdnem quiche-t is. Tettem pár paradicsompaprikát is a sajt alá, hogy legyen egy kicsit izgalmasabb a kinézete. Köszönöm a receptet! Kedvenc lett!

Levusz
Lévusz / Levusz Thu, 2014-10-02 20:03

Köszi, örülök, hogy ízlett. Csinálok én is, mert egy ideje nem ettünk ilyet.

redtab
redtab Sun, 2012-12-23 16:05

Szia
Holnap szeretném elkészíteni... mennyi vaj kell végülis hozzá???

Boribon
Boribon / Boribon Mon, 2012-12-17 02:56

Hah, koszi, a mertekegysegeket nem is neztem, csak a szamokat. Erre mondtam volna annak idejen matekoran, hogy csak elneztem..:-)

Boribon
Boribon / Boribon Sat, 2012-12-15 02:18

Ez oltari finom lehet! A talalas is szuper.. A tesztahoz a liszt:vaj arany nem forditva van? Ez omlos tesztanak tunik, de abban tobb liszt van, mint vaj.

477
finomliszt 15 dkg
vaj 50 g
1 csipet
víz 0.5 dl
lila hagyma 50 dkg
vaj 20 g
olívaolaj 1 dl
víz 1 dl
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
balzsamecet 1 teáskanál
tojás 2 db
kecskesajt 15 dkg
parmezán sajt 5 dkg