Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kecskesajtos quiche

Kecskesajtos quiche
Kecskesajtos quiche
120 perc / előkészület: 30 perc sütés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A quiche klasszikus francia étel, melynek alapelgondolása: omlós tésztán egy tojásos-tejszínes (vagy főzőkrémes/ tejes/ tejfölös) töltelék. Innentől kezdve pedig csak a fantázia szab határt, hogy mi kerül még a quiche-be.

Esetemben volt itthon egy csomag szuper minőségű kecskesajt, és ehhez találtam felhasználási módot Joanne Harris: A francia piac c. könyvében. Igaz, póréhagyma pont nem állt a rendelkezésemre, azonban a tészta készítése alatti rengeteg várakozási időt kihasználva, beszereztem azt is..) Érdemes egyszerre nagyobb mennyiségű tésztát készíteni, s lefagyasztani belőle, biztosítva ezáltal, hogy legközelebb is legyen kedvünk quiche-t készíteni.

hozzávalók / 4 adag

Az omlós tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Miután beletettük a sót, a lisztben elmorzsoljuk a szobahőmérsékletű vajat és zsírt. Ekkor hozzáadjuk a vizet, és kézzel addig dolgozzuk, míg összeáll. Munkafelületre kitéve sima tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagoljuk a tésztabucit és hűtőben pihentetjük 30 percig.
  2. Kivajazunk egy fodros, kb. 24 cm átmérőjű sütőformát. A tésztát lisztezett felületen kissé nagyobbra nyújtjuk (kb. 28 cm). Nyújtófára feltekerve óvatosan a sütőformában helyezzük, oldalt 1-2 cm magasságig kell felkanyarodnia a tésztának, a felesleget levágjuk. Ismét lefedjük fóliával, és még egyszer 30 percet pihen a hűtőben.
  3. A sütőt 180 ºC-ra előmelegítjük légkeveréses üzemmódban. A tésztát sütőpapírral letakarjuk, és babszemeket helyezünk rá. Így megy a sütőbe 30 percre. Ezután a babszemeket és a sütőpapírt levéve, újabb 10 perc következik 180 ºC-on.
  4. Miközben a tészta sül, a tölteléket el tudjuk készíteni: a póréhagymát vékony karikákra szeleteljük, és serpenyőben megolvasztott vajon 20 percig pároljuk. Egy tálban a tojásokat és a tejfölt összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük. A végén a póréhagymát is beleforgatjuk.
  5. A tésztát a sütőből kivéve ráöntjük a tölteléket, a tetejére pedig kezünkkel rámorzsoljuk a kecskesajtot, s mehet is vissza a melegbe. 50 perc alatt elkészül (akkor jó, mikor a kecskesajt darabkák és a kibukkanó póréhagymakarikák teteje kissé megpirul).

  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 33 310
elküldve: 3
receptkönyvben: 448
elkészítve: 8/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

konyha: francia
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
kategória: pite
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Hümmögi
Hümmögi / Hümmögi Fri, 2018-03-23 16:41

Az egyetlen recept az oldalon, ami igazi quiche tésztát használ, zsírral :) Ebből lesz igazán jó pite tészta! És valóban nem ragad így bele a piteformába se :)

alkemist
alkemist Mon, 2011-10-24 20:59

Én gyakran sütök quiche-t, bár a tésztát liszt helyett zabpehely és rozsliszt keverékével szoktam helyettesíteni és soha nem sütöm elő, teljesen jól megsül a töltelék alatt is a tészta. Ez a kecskesajtos-póréhagymás változat nagyon jól hangzik, biztosan kipróbálom.

Magdalenao1
Magdalenao1 Fri, 2011-02-25 18:40

Szeretném megtudni, hogy nincs-e elírva a póréhagyma mennyisége, mert nekem a 30 g túl kevésnek tűnik, ugyanis ettem már. Vagy 300 g-nak kellene lennie, vagy 3 db-nak.

renee.radics
renee.radics Wed, 2010-08-11 16:34

köszi szépen!
...egész nap azon gondolkodtam,mi lehetett a baj a tésztával, ugyanis a tésztát nem égettem oda,és tényleg mindent szépen követtem. A tészta azonban tényleg nem volt olyan,amilyennek lennie kellett volna(Franciaországban ugyanis kóstoltam már ezt az ételt).
...egyedül az ugrott be így délutánra,hogy nem vajat,hanem margarint használtam.Et lett volna a gond??

renee.radics
renee.radics Wed, 2010-08-11 14:30

szia!
én azt szeretném megkérdezni,hogy nem tudsz véletlen ajánlani más tészta alapot a quiche-hez.Páromnak ugyanis "túl száraz,ropogós" volt. Szerinted pizza alappal nem lehetne ezt elkészíteni?

supersand
Szandra / supersand Mon, 2010-04-19 12:46

szia! mindig is érdekelt a hasonló formában készülő recepteknél, hogy miért kell babot tenni a tésztára? illetve milyen alternatív nehezéket(?) lehet felhasználni bab helyett? köszi :)

Gargoyle
P. / Gargoyle Mon, 2010-04-19 13:02

A tésztára azért tesznek nehezéknek babot, mert különben felpuposodna az elösütés folyamán és ezt megszúrkálni pedig nem szabad azért mert utána ugye folyékony részt öntünk rá. Tehát marad a bab, mint a legjobb megoldás, más alternatíva lehet bármiylen más szarított hüvelyes. Talán a bab azért legjobb, mert nagyszemü és ezen keresztül szellözni is tud a tészta. Személy szerint azt gondolom, nem érdemes nagyon kísérletezni mással, ezt már pont jól kitalálták elöttünk mások. :-) Ha nincs babod, ahogy néha én is járok, bátran betolom a sütöbe anélkül, és ha nagyon púposodna, lenyomkodom néha egy falapáttal.

763
finomliszt 240 g
vaj 60 g
sertészsír 60 g
3 csipet
víz 3 evőkanál
vaj 50 g
póréhagyma 30 g
tejföl 175 g
tojás 2 db
kecskesajt 100 g
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint