Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kefíres bagettek

Kefíres bagettek
Kefíres bagettek
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mióta benne járunk az őszben, és hidegebb a konyha, szüneteltetem a vadkovászos kenyérsütést. Helyette élesztős kelt tésztákat készítek. Legtöbbször kisebb cipókat, bagetteket, péksüteményeket, mert könnyű velük dolgozni, hamarabb kelnek, ripsz-ropsz kisülnek, és gyorsabban ki is hűlnek, s így akár vacsorára is elkészíthetőek munkaidő után.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ha a kelesztő edényt nem terítővel, hanem fedővel vagy műanyag tetővel fedjük le, valamennyivel gyorsabbá tehetjük a tészta kelését.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 1 dl langyos vízben elkeverünk egy csapott tk mézet, az élesztőt, 5 dkg lisztet, és jó habosra felfuttatjuk.
  2. A többi lisztbe keverjük a sót, a megkelt élesztőt, a meglangyosított kefirt, és rugalmas, közepesen lágy tésztává dagasztjuk. (Lehet, hogy egy kis langyos vizet még kíván, a liszttől függően.) Letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük. (30-45 perc)
  3. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk, és négy egyenlő részre vágjuk. A tésztadarabokat tepsi hosszúságú rudakká sodorjuk, egyet csavarunk rajtuk, és tepsire tesszük. Letakarva másfélszeresére kelesztjük. Közben a sütőt előmelegítjük.
  4. A bagetteket a csavarások vonalával egy irányban ferdén, kissé hullámos alakban bevagdossuk, tetejüket vízzel hígított kevéske kefirrel megkenjük, és sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 18 350
elküldve: 26
receptkönyvben: 615
elkészítve: 43/43
Facebookon megjelent: 1

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes

egyéb elnevezések

baguette, francia kenyér

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2014-02-12 21:15

Én meg a dicséretet köszönöm! A tiéd különösen értékes számomra, hiszen Te is csodás péksütiket készítesz mindig! :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2013-12-06 21:47

Már kész is vannak, sőt, a fele el is fogyott. De ebbe teljes kiőrlésű tönkölylisztet tettem, lehet hogy teszem a Nosaltyra. :)
Üdv? Fahéj

Cica1967
Cica1967 Fri, 2013-12-06 22:00

A szépség nem minden! Egészségesek, de nem a legszebbek, ezek ilyen fajták, ez van! Szoktál bele némi fehér lisztet is tenni? Én, ha ilyen liszttel sütök, akkor az 1/5 rész fehér kenyér liszt, így nem olyan "bodag". :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2013-12-07 17:52

Bodag :)))) De jó ez a szó. Nekem most pont fordított volt az arány, 1/5 teljes kiőrlésű tönköly és a többi kenyérliszt, aminek a 20 %-a rozs. Fincsi lett. :) Már el is fogyott. :(

Cica1967
Cica1967 Thu, 2013-12-05 13:36

Kedves Fahéj!
Sütőben a 4 bagett... Jelentem bűnöztem: nem volt itthon kefir csak tejföl, így azzal készült, kicsit kevesebb tejföllel és kicsit több tejjel. Remélem olyan finom, mint, amilyen szépek! :) Köszi a receptet!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2013-12-05 21:25

Izgatottan várom az eredményről a beszámolót! :) A tejföl rendben van, nekem is van olyan kenyérreceptem, amibe tejföl kell, és az nagyon finom.
Üdv: Fahéj

Cica1967
Cica1967 Thu, 2013-12-05 22:12

Nagyon finom puha lett csak úgy falta a hurka, kolbász mellé a 6 éves kislányom! Élvezte a "kalászosat", hogy csak törni kell belőle... :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2013-12-06 14:58

Jaj de jóóó! :)) Na állok is neki egy kalászosnak, úgysincs kenyér itthon.

Cica1967
Cica1967 Tue, 2013-12-03 01:03

Kedves Fahéj! Én 1 éve kezdtem el kenyeret, péksütit sütni. Szertettel osztom meg veled és a hozzászólókkal a linket a bagett formázásról:
http://www.youtube.com/watch?v=OI-WstoakmQ
Csoda szépek és formásak a bagettjeid, ki is próbálom a héten. / a Zserbódnál írtam ma neked... :) /
Üdv: Márti

Cica1967
Cica1967 Tue, 2013-12-03 01:03

Kedves Fahéj! Én 1 éve kezdtem el kenyeret, péksütit sütni. Szertettel osztom meg veled és a hozzászólókkal a linket a bagett formázásról:
http://www.youtube.com/watch?v=OI-WstoakmQ
Csoda szépek és formásak a bagettjeid, ki is próbálom a héten. / a Zserbódnál írtam ma neked... :) /
Üdv: Márti

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2013-12-03 23:10

Kedves Márti!
Majd megnézem a videót, köszi, hogy küldted. Olvastam, hogy állítólag az "igazi" bagettet azért sokkal bonyolultabban formázzák, mint ahogy azt én tettem. De az idő nagy úr, ha siet az ember lánya... :)
Köszönöm a dicséretet!
Üdv: Fahéj

Cica1967
Cica1967 Wed, 2013-12-04 19:09

Ja, kérem, aki trükkök nélkül is ilyet csinál, az nem is szorul rá! :)
Csak elküldtem, mert érdekes és egyáltalán nem hosszadalmas vagy bonyolult. Gondoltam érdekelhet... Nekem nagyon bejött az is, amikor ollóval bevagdosta a bagettek tetejét és olyan kalász forma lett.
Üdv: Márti

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2013-12-04 23:17

Közben megnéztem a videót. Hát csodálatos, ahogy a tésztával dolgozik az az ember. Annyira kedvcsináló, hogy ha most nem negyed 11 lenne, hanem csak öt óra, neki is állnék. Egyszerűen imádom a kelt tésztával való foglalatoskodást. Olyan, mint egy kis plüssállat, vagy mintha élne, érzi az ember, hogy csak kedvesen lehet bánni vele. Nagyon szép a kalászos bagett is. Ki fogom próbálni mindenképp.
Köszi, hogy küldted! Üdv: Fahéj

Torma
Torma / Torma Sun, 2013-11-24 22:19

Csak ámulom-bámulom :)) NAGYON guszták! Ügyes a kivitel is, különösen forma nélkül!!! Fincsi ropisnak néznek ki... Kellemes hetet Fahéjjjka! puszi! Tormi :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2013-11-25 17:42

Köszi, Tormi! Épp most állok neki egy adagnak, fincsi lesz holnap reggelire. A hétből egy nap már le is ment, repülnek a napok, mindjárt itt a következő hétvége! :)) Így kell ezt felfogni, és akkor sokkal kellemesebb.
Neked is puszi! Keep smiling! Fahaj :)

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes Sat, 2013-11-23 12:13

Szia Éva!
Meseszépek,jó ránézni erre a képre.
Még sohasem sütöttem bagettet,mondjuk formám nincs hozzá,pedig szinte minden kiegészítő megtalálható a konyhámban.
Ha beszerzek egyet,akkor tuti kipróbálom ezt a szuper receptet.
Puszi:Merci

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2013-11-23 15:15

Kedves Merci!
Köszi! :)
Formám nekem sincs, én csak úgy egymás mellé teszem őket tisztes távolságra a legnagyobb tepsimen, és mehet a sütés. Ha nem túl lágy a tészta, nem fognak szétlapulni. Én azért is tekertem rajtuk egyet, (mintha ruhát csavarnék ki a víztől). mert az is feszít valamit a tésztán.
Szép hétvégét! Puszi: Éva

496
finomliszt 25 dkg
kenyérliszt BL80 20 dkg
rozsliszt 5 dkg
friss élesztő 2.5 dkg
kefir 2 dl
víz 1 dl
1 teáskanál
méz 1 teáskanál