Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kefires kovászos kuglóf

Kefires kovászos kuglóf
Kefires kovászos kuglóf
60 perc / előkészület: 10 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Több próbálkozásom volt kovász nevelésével. Sütöttem is néhány kenyeret, de aztán elhanyagoltam Józsi kovászom nevelgetését, majd újra élesztettem, de aztán sok más teendőm mellett befuccsolt a vállalkozás. Tormával, aki a kovászolás nagykövete itt a NoSaltyn, sokat értekeztem, mit, hol rontok el. Ez a kefires variáció tűnt a legegyszerűbbnek és leggyorsabbnak, így evvel kezdtem újbóli próbálkozásomat. Megérte újra kezdeni. Olyan finom, lágy kuglófom sült, hogy nem is tudom szavakkal leírni. Tegnap sütöttem, de ma is ugyanolyan lágy. Az igazi teszt az volt, hogy a válogatós fiam egy ültő helyében majdnem a felét megette, jó kis házi baracklekvárral. Itt szeretném hálásan megköszönni Tormának a biztatást és segítséget, tanácsait. Ő mindenkit olyan lelkesen segít ebben a programban, hogy valóban minden tiszteletem az övé az odaadásáért.

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Minden hozzávalót reggel a kenyérsütőgép üstjébe készítünk, és dagasztó-kelesztő programra állítjuk (a gép 1,5 órás programban elvégzi a dolgát).
  2. A tésztát ott hagyjuk további 6 órát kelni.
  3. Mikor legalább a duplájára kelt, olajos kézzel óvatosan áthajtogatjuk, a kuglófformába helyezzük, végeit összecsippentjük.
  4. Olajjal megkenjük a tetejét, és letakarva további 3 órát kelesztjük, míg újra majd duplájára kel. Ekkor a tetejét megkenjük tojással.
  5. A sütőt bekapcsoljuk, és amikor még csak meleg, behelyezzük a tésztát.
  6. 160 fokon, hőlégkeverésen 45-50 percig sütjük.
  7. Rácsra téve hűtjük ki.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 335
elküldve: 0
receptkönyvben: 13
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, újév
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: kuglóf
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

egyéb elnevezések

kuglóf, kovászos kuglóf, puha kuglóf

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2013-06-18 09:57

Én köszönöm még egyszer. Napokig friss volt. Amikor elfogyott, a gyerek még mindig ezt kereste. Így máris készítem a következőt. Szép napot! Üdv: Vass

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-06-18 09:26

Köszönöm Vass :)) ezzel az óriási dicsérettel azért zavarba hoztál! Hát igen, jelenleg a kovász/vadkovász a mániám :)))
Hogy ez a kuglóf milyen csodás, nem csoda, hogy örültél neki!!! Jó, hogy leírted a kefírkovász hatását, mert én is így gondolom! Lágy és selymes lesz tõle a tészta. Ezt a recit feltétlen kipróbálom, mert jól is hangzik és pont az én adagom...Mentettem, köszi, T:)

306
kovász 20 dkg
tönkölybúza liszt 20 dkg
finomliszt 20 dkg
tojássárgája 1 db
tej 1.5 dl
vaj 5 dkg
barna cukor 4 ek
vanília kivonat 1 tk
citromhéj 0.5 citromból nyert
citromlé 0.5 citromból nyert
1 csipet