Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kefires süti lányomtól

Kefires süti lányomtól
Kefires süti lányomtól
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szilveszterkor akartam sütni egy egyszerű csokis-kandírozott narancsos sütit a buliba. Két kavart pités receptem is volt, de nem tudtam melyiket készítsem el. Felhívtam a lányomat, kérdeztem, ő melyiket szokta készíteni (mindkét receptet tőle kaptam). Erre mondott egy harmadik receptet.

Akarom készíteni a sütit, veszem elő a hozzávalókat, amikor rádöbbentem, nincs itthon egy szem kakaópor sem. El is ment a kedvem az egész sütéstől, mert nekem a mindenem a csokis süti, de végül mégis nekifogtam. Már sült a sütemény, de nem hagyott nyugodni a kakaóhiány. Ekkor eszembe jutott, hogy ha nincs kakaó, étcsokiból készítek rá öntetet, amit belefolyatok a tésztába. (Ezt a belefolyatós dolgot itt olvastam egy receptnél). Fogalmam sem volt, mi lesz belőle, de fantasztikus finom lett. Jól látszik a fotón, hogy a csokoládémáz szinte átjárta a süteményt, ettől nagyon finom, szaftos lett.

Mikor megérkeztünk a vendégségbe, kértem egy tányért, amire kirakhatom a sütit. Két lány ott sündörgött mellettem, és várták, mikor telik meg a tányér, hogy a dobozban lévő sütit megkóstolhassák. Igazából nem tudtam, miért állnak ott, mire kiderült, hogy a maradékot várják. Persze mondtam rögtön, hogy egyenek, hisz tök mindegy, mennyi kerül a tányérra. Több süti nem került a tányérra, dobozostól magukhoz vették, és jól meg is ették.

hozzávalók / 8 adag

Hozzávalók a süteményhez

Hozzávalók a mázhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

A sütemény

  1. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját jól kikeverjük a cukorral. (Ez csak egy kavart pite, ez a művelet elhagyható, de sokkal lágyabb, finomabb lesz a tészta, ha külön verjük fel a fehérjét és a sárgáját.) Amikor szépen kifehéredett a sárgája, beleöntjük a kefirt és a kefires pohárnyi olajat, elkeverjük.
  2. A tojásfehérjét kevés cukorral keményre verjük. Hozzáöntjük a cukorral kikevert sárgáját, óvatosan összekeverjük egy lapáttal, majd apránként, óvatosan kevergetve hozzáadjuk a száraz anyagokat. Ha kakaóval készítjük a tésztát, akkor annyival kevesebb lisztet adunk hozzá, mint amennyi kakaót beleteszünk.
  3. A keveréket beletesszük egy sütőpapírral bélelt, nagyobb tepsibe, beleszórjuk a kandírozott gyümölcsöket, és 180 fokon 30 perc alatt megsütjük. (Nekem nem sült meg ennyi idő alatt, mert egy kisebb tepsibe tettem, de a megadott méretű tepsiben elég ennyi idő). Tűpróba mindenképpen kell. Én itt kandírozott narancsot és citromot használtam, de bármilyen kandírozott gyümölcs vagy mag mehet bele, ki hogy szereti.

A máz

  1. A tejet feltesszük melegedni, beleszórjuk a csokoládét. Nem igazán tortabevonat lesz, annál kicsit hígabb, de ne legyen nagyon híg. Az a lényeg, hogy a csokoládé belefolyjon a tésztába. (Ha valakinek van saját receptje, természetesen azt is használhatja bevonatnak.)
  2. Amikor a tészta kihűlt (nem baj, ha még egy kicsit langyos), fakanállal egyenlő lyukakat fúrunk bele, hogy kockákat képezzenek a lyukak. Amikor az egész tészta ki van lyukasztva, ráöntjük a mázat, és hagyjuk, hogy jól belefolyjon a lyukakba. Többször térjünk vissza egy-egy lyukhoz, hogy jól megteljen a lyuk a mázzal. Tegyük hűtőbe, majd szeleteljük fel a lyukak mentén úgy, hogy kb. a lyukak közepén vágjuk el a tésztát hosszában és keresztben is. (Ha valakinek az lenne a kérdése, hogy mennyit kell a hűtőben lennie, bevallom nem tudom, mert én előző nap sütöttem meg, és csak másnap vágtam fel. Szerintem valószínűleg kell is ennyi idő, hogy a csokimáz szépen elterüljön a tésztában.)
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x20x5 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 090
elküldve: 0
receptkönyvben: 30
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Vivike

Mióta szakács: 2013.01.18.
18 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, buli receptek, karácsonyi édességek, szilveszter, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

kavart pite

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

890
kefir 1.75 dl
napraforgó olaj 1.75 dl
cukor 2 bögre
finomliszt 3 bögre
tojás 4 db
szódabikarbóna 1 kávéskanál
kandírozott citromhéj 5 dkg
kandírozott narancshéj 5 dkg
cukrozatlan kakaópor 3 ek
étcsokoládé 15 dkg
vaj 10 dkg
tej 2 dl