Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kefires-szilvás süti

Kefires-szilvás süti
Kefires-szilvás süti
40 perc / előkészület: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az 1990-es évek legelején voltam egy népi kézműves táborban Szennán, ott sütötte legnagyobb örömünkre több alkalommal egy, azt hiszem, iparművész-rajztanár hölgy ezt a lepényt. A szezonnak megfelelően akkor őszibarackkal. A receptet természetesen leírtam, aztán valahogy múlt az idő és elfelejtődött.
Jó pár éve viszont minden gyümölcsszezonban eszembe jut, de a receptet nem leltem. Most előkerült, és de jó, hogy még érik a szilva! Tán szilvával még finomabb, mint őszibarackkal vagy kajszival.
(Rém egyszerű, gyors, tán a gyümölcsök magozása, aprítása igényli a legtöbb ráfordított időt. Férjnek, nagyobb csemetének szabad besegíteni, míg mi begyújtjuk a sütőt, elkészítjük a tésztát, és akkor pillanatok alatt elkészülünk vele.)

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Leves mellé desszertnek péntekre, vagy hétvégére, ha nincs sok idő, vagy kedv bonyolultabbat sütni.
Gyümölcsszezon alatt hiba lenne kihagyni!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tűzhelyet begyújtjuk.
  2. A tésztát fakanállal összekeverjük az összetevőkből (vajat meg szabad langyosítani, gyorsabb így a munka).
  3. Kivajazott tepsiben a tésztamasszát elsimítjuk.
  4. A felezett szilvákat oldalukra fordítva, sűrűn, soronként a tésztába illesztgetjük, és miután az egész tészta gyümölccsel szorosan fedve lett, tenyerünkkel a gyümölcsöt gyengéden, de határozottan a tésztába nyomogatjuk.
  5. Könnyedén, egyenletesen beszórjuk őrölt fahéjjal és vaníliás cukorral.
  6. A sütést félidőig nagy lángon, később takarékon folytatjuk. (Ha a gyümölcs helyenként kicsit több levet enged a már aránylag sült tésztában, akkor a tepsit a sütőből kivéve megmozgatjuk, hogy más részre tereljük a levet. A tészta pirulásáig sütjük.
  7. Végül ismételten megszórhatjuk egy kevés fahéjjal és egy zacskó vaníliás cukorral.
  8. Én másfél adagos mennyiségből dolgoztam, 30X40 cm-es tepsiben, és még a sütés napján egy repetát kellett készíteni...

  • tepsi mérete: 30X40 (másfél adag!) cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 19 496
elküldve: 5
receptkönyvben: 309
elkészítve: 5/10
Facebookon megjelent: -

szakács

receptjellemzők

konyha: magyar
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
adag: 2 főre
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas

egyéb elnevezések

gyümölcs lepény, barackos lepény, szilvás lepény, kevert tészta, gyümölcsös kevert tészta, kefíres tészta

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-09-24 15:20

Szia, a csésze ebben az esetben 2,5 vagy 3dl -es ? Mindkét variáció elő szokott fordulni.
köszi

Pécsi Éva
Pécsi (már szabadszentkirályi!) Éva / Pécsi Éva Fri, 2010-09-24 23:11

Kedves Szilvi!

Mérőedényben mértem, 2 és fél dl sima lisztre tettem rá a még a 2 és fél dl réteslisztet, azaz összesen 5 dl-t (pontosabban mivel nekem nagyobb a tepsim, meg a családom étvágya, én másfél adaggal dolgoztam, azaz 2X3,75=7,5 dl).

Tehát a szűkebb csésze méret a megfelelő!

Köszönöm a kérdést!

Jó munkát, ha kipróbálod, nem lesz nehéz dolgod, és jó étvágyat hozzá!

É

1317
vaj 10 dkg
kefir 2 dl
rétesliszt 1 bögre
finomliszt 1 bögre
szódabikarbóna 1 kk
tojás 2 db
citromhéj 1 citromból nyert
1 csipet
cukor 2 dkg
szilva 80 dkg
fahéj 1 kávéskanál
vaníliás cukor 1 csomag
vaj 1 ek