Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kefirkovászos krumplis kenyér

Kefirkovászos krumplis kenyér
Kefirkovászos krumplis kenyér
35 perc / előkészület: 20 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gombócfőzésben voltam, így elloptam a főtt krumpliból egy keveset, és nagyon finom lágy, levegős kenyeret sütöttem belőle.

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy kis doboz kefirből, teljes kiőrlésű tönkölylisztből, 1 tk cukorból sűrű, palacsintatészta sűrűségű kovászt keverünk, melyet 3-4 napig érlelünk lyukacsos folpackkal letakarva, langyos helyen.
  2. A burgonyát sós vízben megfőzzük, összetörjük, és a főzővízből is teszünk 1 dl-t a kenyértésztához.
  3. A hozzávalókat kenyérsütőgép üstjébe mérjük, dagasztóprogramra kapcsolunk. A tésztát a gépben hagyjuk megkelni (kb 4-5 óra).
  4. A megkelt tésztát alaposan lisztezett deszkára borítjuk, négy részre osztjuk (eléggé lágy, ezért ha nem akarjuk, hogy odaragadjon, akkor lisztezni kell).
  5. A tésztát hosszúkás formára alakítjuk, közepén lisztezett késsel majdnem teljes hosszában bevágjuk, és maga körül megcsavarjuk néhányszor.
  6. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és letakarva újra kelesztjük, míg majd duplájára nem duzzad.
  7. A sütőt előmelegítjük 250 fokra hőlégkeverésen, aljába kis edényben vizet teszünk.
  8. Negyed óra alatt aranybarnára sütjük. Rácson hűtjük ki.
  • sütési hőfok: 250°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 39x33 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 302
elküldve: 0
receptkönyvben: 44
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
babakonyha: baba 18-24 hónap
fogás: köret
adag: 8 főre
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

egyéb elnevezések

kovászos krumplis kenyér, burgonyás kenyér, kefirkovászos kenyér

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Sat, 2013-08-03 21:25

Te mint nagy kenyérsütő 1-10-ig mennyire tartod jóbarátodnak a kenyérsütőgépet? Én már évek óta gondolkodom rajta, de végül mindig ellene szavazok...viszont időm szinte semmi a konyhában, és úgy látom neked nagy segítség lehet, ha ennyit sütsz. Tudsz tanácsot adni, milyet válasszak, vagy milyet tuti ne? köszi, Zilka

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sun, 2013-08-04 11:05

Kedves Zilka!
12 éve sütök otthon kenyeret. Az első kenyérsütőgépem egy nevesincs volt a Tescoból leárazva. Ő még jelenleg is ténykedik a barátnőm telkén. Tavaly vettem egy egyszerű Oriont (http://www.arukereso.hu/kenyersuto-c4110/orion/obmd-2401-p41603500/), aminek az a praktikuma, hogy két üst van hozzá, az egyik nagyon nagy, a másik két részre osztott, így akár kétféle tésztát is dagaszthatok benne. Mivel kenyérsütő múltam első évében sütöttem a gépben csak a kenyeret, azóta viszont csak sütőben, így én csak dagasztásra használom. Arra viszont tökéletes. Ráadásul akkor indítja magát, amikorra beprogramozod. Szerintem egy kenyérsütőnek nem kell többet tudnia (az én olvasatomban). Remélem hasznosat írtam. Üdv: Évi néni

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Mon, 2013-08-05 15:23

Köszi, hááát, továbbra sem könnyű a döntés...én sem sütnék benne, csak a dagasztás terhét venném le néha a vállamról. És egyébként maga a tészta is jobb, mondjuk levegősebb lesz ha abban dagasztod, vagy csak kényelmesebbé válik a meló?

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-08-03 02:47

>>>Korrigálni kellene a linket, mert nem a kefirkovászhoz visz, hanem a sima kovászhoz....

Rehova Kata
Miss Lemon / Rehova Kata Sat, 2013-08-03 20:57

Kedves Torma és Évi néni!
Az elkészítés szövegében tudtuk linkelni a kefíres vadkovász receptjét!
Üdvözlettel:
Kata
NoSalty.hu

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-08-03 23:39

Köszönöm az értesítést Kata! Gyors volt a korrigáló akció is; szorgos kis szerkesztők vagytok! Üdv, Torma :)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2013-08-03 12:36

Az a baj, hogy megint változott a felviteli lehetőség, nem vagyunk már olyan szabadok. Így sok mindenen nem tudok változtatni.

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-08-03 01:56

Szuper recept Vasska !!!finom-selymes-paplanos-ruganyos lehetett! Kellemes hétvégét, T:)
Ui: ha van utcára nyíló ablakod, akkor egy sikeres pékséget nyithatsz...:PPP

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2013-08-03 12:34

Van négy is, sőt igen forgalmas helyen lakom a körúton, csak az a baj, hogy a második emeleten, bár vizualizálok egy csigán leereszthető kosarat, amiben végbe mehet az árucsere. Levédetem, hátha még egyszer jól jön. Én is kellemes hétvégét kívánok! Puszi:Vass

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-08-03 13:36

Jó ötlet a kosaras leeresztés, csak arra vigyázz, hogy ne csikorogjon a csiga, mert megorrolnak a szomszédok....:PPP

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2013-08-03 14:19

Meg ahogy az embereket ismerem, nem biztos hogy a leeresztett kosárba az ellenértékét beletennék. A szomszédokat meg majd "lekenyerezem". Puszi

325
kovász 20 dkg
tönkölybúza liszt 50 dkg
burgonya 10 dkg
1.5 teáskanál
citromlé 1 teáskanál
tej 1 dl
víz 1 dl
vaj 5 dkg
napraforgó olaj 1 ek