Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kék bársony torta

Kék bársony torta
Kék bársony torta
120 perc / előkészület: 40 perc sütés: 80 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tehát a "Kék cake"... Avagy hogyan találkozott a Cheesecake factory és a Red velvet cake velem. Amerikában egy nagyon jellegzetes, tradicionális torta a Red velvet cake, azaz Vörös bársony torta. Nagyon elegáns, és rendhagyó főszereplője lehet bármilyen születésnapnak, esküvőnek. Első ránézésre egy fehér, egyszerű tortát látunk, és csak akkor, ha tányérra kerül az első szelet szembesülünk vele, hogy mekkora csoda is valójában. Én első látásra beleszerettem, így magától értetődő volt, hogy ezt készítem a barátom szülinapjára. Persze ráigazítottam, ha már a kedvenc színe a kék, és rajong az áfonyáért... ételfesték, ételfesték persze... de ennyi kellemetlenséget bőven megér a dolog. A tésztája sokkal szaftosabb, mint bármilyen piskóta, és a sajttorta... ó igen, a sajttorta. Szintén egy nagyon jellegzetes édesség Amerikában, bár gondolom őt nem kell bemutatnom. Állítólag a Cheesecake factory sajttortájával nem lehet versenyezni, így amikor az ideális recept után kutattam, végül a kettőt vegyítő csodára esett a választásom. A kék verzióhoz elhagytam a kakaót, és kicsit többet bíbelődtem a tészta világossá tételével. Azt hiszem, első tortámhoz képest egész jól sikerült. A fotó hagy maga után némi kívánnivalót, de ha egyszer annyira rájárt a banda... Mire kamerát kaptam a kezembe, már jelentősen megcsonkították.

Ideális esetben az embernek sok ideje van rá, és van három 23 cm átmérőjű tortaformája. De mint azt az én esetem is bizonyítja, kevés idővel, tapasztalatlanul, és egy formával is lehet sikert aratni, úgyhogy ne legyen kifogás.(:

hozzávalók / 12 adag

A sajttortához (a töltelék)

A bársony tortához (tészta)

A krémsajt mázhoz

A bónuszhoz

  • 4 ek áfonyadzsem (amennyi a tészták megkenéséhez elég)
  • 2 dkg vaj (a formák előkészítéséhez)
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Készítsük el a sajttorta réteget: Melegítsük elő a sütőt 160°-on.
  2. Egy nagy, mély tepsit helyezzünk a sütő harmadik fokára, közben tegyünk fel forrni egy kancsó vizet. Egy kerek, kapcsos sütőformába csatoljunk feszesen egy sütőpapírt, majd a kilógó részt vágjuk körbe, a forma oldalát pedig kenjük ki zsiradékkal. Az egészet helyezzük dupla réteg alufóliára, amit gondosan köré hajtogatunk, hogy majd a mellé öntött víz ne szivárogjon bele a formánkba. Tehát, mint egy kis csónakot.
  3. Egy nagy tálban keverjük simára a krémsajtot, adjuk hozzá a cukrot és a sót, majd egyenként a tojásokat. Végül mehet hozzá a tejföl, a tejszín és a vaníliarúd kikapart bele is.
  4. Az egészet addig keverjük, amíg teljesen egyenletes, és sima masszát nem kapunk. (Robotgép használata ér.) Öntsük a tésztát az előkészített formánkba, és ezt helyezzük a sütőben melegedő tepsi közepére. Öntsük a tepsibe a felforrt vizünket, nagyjából a kerek forma feléig, majd süssük 45 percig. Az idő lejárta után hagyjuk teljesen kihűlni, majd helyezzük a fagyasztóba, amíg teljesen meg nem fagy - ez lehet pár óra, vagy egy éjszaka.
  5. Készítsük el a torta rétegeket: Melegítsük elő a sütőt 180°-on. Két ugyanolyan, 23 cm-es formát készítsünk elő a korábban leírtak szerint (mivel itt nem vízgőzben sütünk, az alufóliára nincs szükség).
  6. A tészta szárazanyagait keverjük össze egy nagy tálban. A tojásokat egy kisebb edénybe tegyük, és öntsük fel az olajjal. Robotgéppel addig keverjük a tojásokat, amíg ki nem világosodik a sárgájuk - mint majonéz készítésekor. Ez eltarthat egy darabig, de azért fontos, mert ha túl sárga a tésztánk alapszíne, a kék ételfesték hozzáadását követően inkább zöldes színt kapunk, és a tésztáink inkább két nagy mohakorongra fognak emlékeztetni. Ha már világosodik, hozzáadhatjuk az ecetet, továbbkeverjük, majd mehet bele az író. Így egy egészen halványsárga folyadékot kapunk, amelyet apránként dolgozzunk hozzá a lisztes keverékhez. Ha a tésztánk tökéletesen egyenletes, hozzáadhatjuk az ételfestéket. Fontos a koncentrátum, mert sokkal élénkebb a színe, és mivel kevés is elég belőle, nem változtatja meg a tésztánk állagát. A lilától pedig kevésbé lesz türkizes a szín. Ha megkaptuk az ideális árnyalatot, beleszórjuk a megmosott friss áfonyát (ez nem levedzik, és nem befolyásolja a színt sem).
  7. Egyenletesen oszlassuk el a tésztát a két formában, majd mehetnek is a sütőbe 30-35 percre. Ne szárítsuk ki teljesen, az állag akkor ideális, ha tűpróbánál néhány nedves morzsa tapad a szúróeszközre. Ha kész, hagyjuk kihűlni őket, aztán vágjuk körbe a tésztákat a forma mentén, majd vegyük ki belőle. Ha egyenetlen a tetejük, érdemes levágni, legalább az alsó rétegnek.
  8. Készítsük elő a mázat: Az összes hozzávalót keverjük egyenletesen össze, lehetőleg az összes alapanyag legyen szobahőmérsékletű. (Én raktam bele egy kis zselatinfixet is a biztonság kedvéért, de ezt csak közvetlenül felhasználás előtt érdemes.)
  9. Állítsuk össze a tortát: Vegyük az egyik tésztánkat, majd kenjük meg a tetejét áfonyalekvárral. Helyezzük rá a sajttorta réteget, erre ismét mehet a lekvár, majd a másik tészta. Ha a sajttorta réteg szélesebb a tésztalapoknál, vagy egyenetlen az oldala, egy egyszerű zöldséghámozóval "borotváljuk" le azt.
  10. A torta bevonása: fogjunk egy szilikonlapot,amivel könnyedén tudjuk a mázat formakövetően kenni a tortára. Először a máz 1/3-át oszlassuk el, töltsük ki az esetleges hézagokat, ilyenkor még nem kell a morzsákkal foglalkoznunk, csak ügyeljünk, hogy a tálba ne vigyük bele őket. Pár percre tegyük hűtőbe, majd a maradékkal pedig a tökéletes fehérségre törekedve, ízlés szerint burkoljuk a tortát. Nagyon fontos, hogy ha a mázas edénybe nyúlunk, a szilikonlapon ne legyenek morzsák.
  11. Tetszés szerint díszítsük (akár kékre festett égetett cukorbúrával, vagy friss áfonyával, esetleg reszelt fehér csokoládéval).
  • sütési hőfok: 160°C
  • tepsi mérete: 23 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 736
elküldve: 0
receptkönyvben: 65
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

douney

Mióta szakács: 2012.07.17.
12 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kék bársony torta & cheesecake factory, blue velvet, hupikék torta, sajttorta, áfonyás torta

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Bubci
Bubci Sat, 2014-04-12 11:18

Nagyon piszkálja a fantáziámat ez a torta, csak sajnos valamiért nem látom a hozzávalókat :( Azt írja, hogy hozzávaló 1, hozzávaló 2, hozzávaló 3, stb.

Made01
Made01 Mon, 2013-07-29 22:42

700 dkg áfonya?? Nem sok az egy kicsit? :-) Amúgy jól hangzik a süti! :-)

1080
krémsajt 400 g
porcukor 150 g
1 csipet
tojás 2 db
tejföl 77 g
habtejszín 85 ml
vanília 1 db
étkezési keményítő 2 evőkanál
finomliszt 375 g
porcukor 337 g
szódabikarbóna 1.5 tk
1 tk
tojás 2 db
napraforgó olaj 375 ml
író 2.5 dl
ételfesték 3 kávéskanál
ételfesték 6 csepp
fekete áfonya 250 g
ecet 2 tk
porcukor 562 g
krémsajt 400 g
vaj 112.5 g
zselatinfix 0.5 csomag
áfonyadzsem 4 ek
vaj 2 dkg