Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kékáfonyás pite

Kékáfonyás pite
Kékáfonyás pite
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Eljött a pitetanulás ideje. Sok oldalon át tanulmányoztam a fortélyokat, mielőtt belevágtam. Kicsit nehéz elengedni a beidegződést, hogy valamiből hogy lesz tészta, ha se cukrot, se tojást, se bármilyen húzóerőt (sütőpor, stb.) nem használunk...  és a csoda megtörténik, mert nemhogy ehető, de nagyon finom is lesz! Ismétlésért vagy folytatásért kiált a család! :)

hozzávalók / 6 adag

Pite tészta

Áfonya töltelék

ajánlat

Az áfonyából talán fél kg is elegendő tölteléket képez, de én jobban szeretem, ha sok a cucc benne.

Ha a tészta esetleg könnyen szakad, nyugodtan foltozhatjuk az alsó és felső réteget is, a sütés majd elfedi a hibákat. :)

Szólj hozzá!

elkészítés

Pite tészta

  1. A lisztbe beletesszük a sót. Egy kis tálkában vizet készítünk, amibe pár jégkockát dobtunk. A nagyon hideg vajat eredetileg darabokra vágva kellene a lisztbe morzsolni, én belereszelem egy sajtreszelőn, és hozzáadom a jeges víz felét. Nagyon gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát. Nem kell alaposan kidolgozni homogénre. Elfelezzük, és hogy könnyebb dolgunk legyen majd a nyújtásnál, két kb. 10-12 cm-es korongot formálunk belőle, amiket egyesével nejlonba vagy folpackba teszünk, és behűtjük 1-2 órára.

  2. Mielőtt az egyik tésztakorongot elővesszük a hűtőből, előmelegítjük a sütőt. Úgy nyújtjuk ki, hogy a kivajazott pitesütő forma oldalát is befedjük vele, sőt, túllógjon rajta a tészta. Visszatesszük a hűtőbe.

  3. Kinyújtjuk a második tésztakorongot az elsőhöz hasonlóan. Elővesszük a formában hűlő tésztát, rárakjuk az áfonya rakományt, majd betakarjuk a második tésztával. A széleket nedves kézzel összecsippentgetjük. Egy pizzaszeletelővel csillag alakban felslicceljük a tésztát, hogy a gőz majd távozni tudjon. A tojássárgáját egy kevés meleg vízzel elkeverjük, majd bekenjük vele a tésztát.

  4. Kb. 170 fokon sütjük 30-40 percig. Megvárjuk, míg teljesen kihűl, mielőtt szeletelnénk.

Áfonya töltelék

  1. A megmosott áfonyát összekeverjük a cukorral, citromlével és citromhéjjal, majd hozzáadjuk a kukoricakeményítőt is.

  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 24 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 454
elküldve: 0
receptkönyvben: 48
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Tomatotree

Mióta szakács: 2011.10.09.
261 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

áfonyás pite, gyümölcsös pite, áfonyapite

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

758
finomliszt 40 dkg
vaj 25 dkg
1 késhegynyi
víz 8 evőkanál
jégkocka 3 db
tojássárgája 1 db
áfonya 75 dkg
barna cukor 15 dkg
citromlé 1 citromból nyert
citromhéj 1 citromból nyert
kukoricakeményítő 4 evőkanál