Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kekszes kosárka alap

Kekszes kosárka alap
Kekszes kosárka alap
45 perc / előkészület: 30 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A muffinsütőt most sem tudtam eltenni.
A kosárka nagyon praktikus alap, ha van időm, akkor többet csinálok, mert gyorsan megtölthető pudinggal vagy túrós, joghurtos krémekkel és gyümölcsel, csokival vagy tejszínnel díszítve, igazán változatos, gyors és finom desszert, ha hirtelen kell összedobni valamit.
Először az egyik vanília őrült ismerősömnek csináltam ilyen kosárkákat, mivel  pudingot nem akartam csak úgy "pucéran" tálalni.
Annyira ízlett neki, hogy rögtön megevett vagy 5 db-ot, csak úgy magában vaníliásan. Én is mohó voltam, mert meg sem vártam, hogy kicsit kiolvadjon a mirelit áfonya, fagyosan rányomtam a pudingra, és már ettem is.
A "tésztával" megszenvedtem, mert sokféle receptet kipróbáltam, de mindegyik beleragadt a formába, vagy belekelt teljesen, és nem maradt semmi hely a krémnek, vagy belekelt a lesúlyozó lencsé közé is, és fél óra volt, mire kikaparásztam a szemeket.
Ezzel a kekszes megoldással, ha nem kell a darálással vacakolni, akkor pillanatok alatt elkészíthetünk egy remek sütemény alapot, ami könnyedék kijön a formából.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kekszet ledaráljuk, ha nincs darálónk, lehet darált háztartási kekszet is venni, de kloffolóval is össze lehet törni.
  2. A 12-es muffinformát kikenjük zsiradékkal, még a teflonost is célszerű, sőt zsírpapírból lehet vágni kis korongokat a mélyedések aljára, akkor biztosan nem ragadnak bele a kosárkák a formába sütés közben.
  3. A darált kekszet összekeverjük a zsiradékkal, a vaníliás cukorral, végül a két tojással. Nem baj, ha morzsolódós marad.
  4. A kekszmasszát elosztjuk a muffinsütő 12 mélyedésében, majd belenyomkodjuk, hogy szép egyenletes falvastagságú kosárkákat kapjunk.
  5. Előmelegített sütőben sütjük. Ha valaki extra pirosan szereti, akkor +5 percet lehet még sütni, folyamatosan ellenőzizve, nehogy megégjen.
  6. A kosárkákat ne hagyjuk kihűlni a formában, még langyosan vegyük ki, nehogy "bepárásodjanak", akkor jó a kosárka, ha jó ropogós.
  7. Ha tettünk a kosárkák aljára zsírpapír korongokat, azokat ne felejtsük lehúzni.
  8. Máris megtölthetők, de páramentesen becsomagolva viszonylag sokáig elállnak.

  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 12 639
elküldve: 2
receptkönyvben: 326
elkészítve: 8/15
Facebookon megjelent: -

szakács

mewick

Mióta szakács: 2011.04.30.
18 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kekszes-vajas kosárka, tölthető kekszes kosár

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

yavanna
yavanna Sat, 2014-12-06 17:07

Ez valami Isteni finom!
Minimuffin formát kikentem margarinnal és abba lapogattam bele a "tésztát".
15 perc és kész is!Nem túl édes és finom omlós.
Rá a túró,rá a csokikrém....nyam-nyam!
Köszi! :)

zizibizi
zizibizi Wed, 2013-06-05 17:21

Az lenne a kérdésem, hogy véleményed szerint lehet mondjuk 5 perces elősütés után a töltelékkel együtt készre sütni?

Flórika
Flóri / Flórika Sat, 2012-05-12 21:07

Nagyon jó recept,köszönöm szépen!
Én több kosárkát csináltam,50 dkg kekszből és 3 tojásból,a többi stimmel :)
Finom,omlós,most töltöm bele a vaníliás pudingot,ananásszal,barackkal,és meggyel :)

veressandrea
Andi80 / veressandrea Thu, 2011-12-22 08:29

Szia mewick, elkészítettem a kosárkákat, rögtön két adagot állítottam össze és az egyikbe tettem két kanál kakaót. Nekem a megadott hőfokon kicsit hamarabb megpirult, de még most ismerkedem az új sütővel :-) Az eredmény amúgy nagyon finom lett, köszi a receptet. Üdv, Andi

mewick
mewick / mewick Thu, 2011-12-22 08:43

Kedves Andi!

Sajnos nekem csak gázsütőm van és abban kicsit lassabban mennek a dolgok... A régi villanyos légkeverésesben a muffinoknak is elég volt 20 perc ...
Tetszik a kakaós gondolat is. Lehet hogy én is csinálok kakaósat és mogyorókrémmel fogom megtölteni... a tetejére pedig olvasztott csokit teszek majd egy egész szem mogyoróval. Köszi az ötletet!
Üdv: Viki

kicsicsibe
Kicsicsibe / kicsicsibe Mon, 2011-08-29 12:35

És hogy tudom a receptet megnézni? Csak a képeket adta be a link, de a receptekre nem tudok rámenni....de szoktam ám bénázni...szóval most is..

mewick
mewick / mewick Mon, 2011-08-29 12:51

Azokhoz nincsenek receptjeim, a puding egyszerű 1 tasak bármilyen főzős puding jó, ami ha fél liter tejjel készül akkor elég 6 db kosárka púpos megtöltésére.
Dr. Oetker zselatin fixxel (fenti link) a joghurtos krém szintén kb fél liter joghurtos vagy kb fél kiló túrós krémet eredményez. A zselatin fix hátoldalán fent vannak az ajánlott elkészítési arányok. Így nem bonyolult :)

Üdv Viki

kicsicsibe
Kicsicsibe / kicsicsibe Mon, 2011-08-29 12:12

Kedves Mewick!

A kérdésem az lenne, hogy ezeket a kosarakat mivel töltöd? Ha puding féle krémmel akkor nem áznak el? A többi krémet sajnos amivel tölteni lehetne pl. diókrém, azt úgy olvastam, hogy együtt kell sütni a kosarakkal, így ezekkel nem lehet használni.
Vagy mégis???!! :o)

mewick
mewick / mewick Mon, 2011-08-29 12:25

Kedves Kicsicsibe!

A főzős puding egyáltalán nem áztatja el. De a joghurtos vagy túrós krém, amit zselatin fixxel csinálok az is tökéletes bele.
Fenti címen megnézheted a pudinggal és túrós krémmel töltött változatát.

Üdv
Viki

XPingvinX
XPingvinX Sun, 2011-08-28 15:01

Mi lenne ha kicsit figyelmesebben olvasnád el?
A sztori a kísérletezésekről szól, a recept pedig szerintem tökéletes :)
Nagyon ötletes, kifogom próbálni.

Szeva50
Szeva / Szeva50 Sun, 2011-08-28 14:55

Hogy van ez a kosárka?? A storyban emlegetsz némi beleragadt lencseszemeket, gondoltam vaksütésnél nem tettél papírt a lencse alá. Viszont az elkészítésnél szó sincs róla. Pontosítsd légy szíves valamelyiket. Köszi: Éva

mewick
mewick / mewick Mon, 2011-08-29 10:00

Kedves Éva!
elnézést ha nem érthető pontosan a leírás.
Kicsit átírom, hogy ne legyen zavaró, ha csak átfut rajta ez ember. Ahogy XPingvinX rávilágított, a story csak a próbálkozásokat írja le.

Üdv Viki

467
háztartási keksz 25 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
vaj 20 dkg
tojás 2 db
vaj 1 ek