Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kekszes zöld süti

Kekszes zöld süti
Kekszes zöld süti
15 perc / előkészület: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Még tavaly láttam meg egy olcsó sütő-főző újságban ezt a receptet.

És milyen jól tettem, hogy ott nézegetek, erre már több példa is volt. :-))

Mivel akkor egy nagy családi esemény volt nálunk, elég sok sütit készítettem már,  ezt a sütit ugyan nem kell sütni, de úgy gondoltam, nem fér bele a megenni valók közé, már sok lesz.

Most leporoltam az újságokat (az emlékeimet), és a receptek közt válogatva, hogy melyik az, ami nálunk szóba jöhet, megláttam a zöld színt, és bár alapvetően nemigen rajongok érte, már annyira várom a tavaszt, hogy azt mondtam: most már jöhet, elkészítem. laugh

Tálalni színes drazséval tálaltam, mintha apró kis színes tavaszi virágok lennének.smiley

Ha tudjuk, akkor készítsük el, amikor a család nincs otthon, ugyanis a süti összeéréséhez és a szeletelés minőségéhez tényleg kell a hűtőben pihenni a sütinek. Ha a család ezt kiszimatolja, akkor nem lesz pihenés, csak megevés...-.ami azért később nagyobb élvezetet nyújt majd.:-))

Téglalap alakú jénaiba készítettem el, de lehet természetesen a hagyományos kerekbe is, csak ott vastagabb lesz a tészta. Ki kell próbálni, kísérletezni.

Nagyon finomra sikerült, a sütivel megleptem a családot.

hozzávalók / 5 adag

A barna tésztához

A zöld tészta

A tetejére

A tálaláshoz

ajánlat

A tejet az eredeti receptben tésztánként 7 kanállal ajánlották, de ezzel nem állt össze a tészta, nekem az itt leírt mennyiség kellett. Ezért lassan adagolva próbáljuk a tészta állagát a tejjel beállítani. ( Akinek a 7-tel sikerül, akkor annyival ügyesen megoldotta, nekem nem állt össze formázható masszává.)

A tetejére tett csokimáz a leírás szerint 1,5 dl habtejszínnel és felolvasztott ét tortabevonóval készül, de nekem nem volt tejszínem itthon, és a jól bevált margarin-ét tortabevonó módszerrel sikerült elkészítenem.

Mivel a süti eléggé édes és laktató, egyszerre ne együnk belőle túl sokat, sőt, a tejszínhabot sem ajánlom annyira ehhez, bár páran szeretik, ha halmozzuk az élvezetet (ilyen a férjem, szerinte nincs édesség tejszínhab nélkül laugh), de akkor azzal már végképp nagyon édes és laktató desszertet kapunk. Na és ott van még a drazsé is..:-)

A süti alapjában véve nem túl drágának mondható, hisz lehet akciókat is kifogni, és akkor a kocka margarin, ét tortabevonó már nem is annyira drága. Viszont a leghúzósabb kiadás a sütinél nekem, a dekoráció : a csokidrazsé volt!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy tálat előveszünk, beletesszük a barna tészta hozzávalóit, és kézzel jó alaposan összedolgozzuk. A tejet a legvégén tegyük bele. Amint a tejtől kezd összeállni, egy kész, egységes masszát kapunk (a tejet fokozatosan adjuk hozzá!).
  2. Egy másik tálba a zöld tészta alapanyagait tesszük bele, és kézzel alaposan összedolgozzuk, a legvégén fokozatosan hozzáadva a tejet, és ha egyben álló, de formázható masszát kapunk, készen van.
  3. Egy fazékban vizet forralunk, egy kis tálban, gőz fölött megolvasztjuk a margarint, beletörjük az ét tortabevonó kockáit, a víz alatt levesszük a lángot. Ügyeljünk, hogy a tálka ne érjen a vízbe. Állandó keverés mellett felolvasztjuk a csokit, a margarinnal elkeverve.
  4. Egy hosszúkás téglalap alakú jénait sütőpapírral kibélelünk, beleterítjük a barna tésztát, egyenletesen elsimítjuk benne, erre kerül a  zöld tészta, ezt is elegyengetjük, és a langyosra kihűlt csokimázt is ráöntjük a tetejére, ügyelve, hogy mindenhová jusson.
  5. Körülbelül 3 órára hűtőbe tesszük, mert így áll össze, és szépen szeletelhető lesz, ráadásul a csokimáz megdermed a tetején .
  6. Ha letelt az idő, kivesszük, és éles késsel felszeleteljük, kocka- vagy téglalap alakúra. Mandulaszeletekkel, színes drazséval, tejszínhabbal díszítve tálaljuk.
  • tepsi mérete: 30x20x6 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 17 323
elküldve: 12
receptkönyvben: 281
elkészítve: 2/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Éva-Anyóca

Mióta szakács: 2010.07.13.
350 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: süti sütés nélkül
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
adag: 5 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

tavaszváró süti, kekszes tavaszi süti, csokitetős zöld kekszes süti, kekszes zöld sütemény

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Artemisz
Artemisz Tue, 2013-08-06 16:43

Kedves Éva!

Margarinügyben: a 25 dekás margarint 160 vagy 170 Ft-ért (nem emlékszem pontosan) veszem egy bizonyos üzletben (üzlethálózat), 70 %-os zsírtartalmú, mint az ismert nevű, (agyon)reklámozott fajta, és ugyanolyan jó. Sőt, amikor akcióban van, 130 Ft szokott lenni. (Eddig mindig akciósan vettem, de akkor legalább 8-10 kockát, hogy a kitartson a következő akcióig...)

Ha leírom az üzlet nevét, reklámnak minősül... Az üzlethálózat fő logószíne a piros, és nem hipermarket.

Artemisz
Artemisz Fri, 2013-08-23 07:47

Kedves Éva!

Éppen akciós a margarin, amiről írtam...
Elárulom a lelőhelyet: Spar, most 169 helyett 149 Ft/25 dkg-os kocka, a neve Delikat.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2013-08-31 16:35

Kedves Artemisz!

Köszönöm, kedves vagy! :)

Nálunk nincs SPAR, sajnos. :(
Van azért más márka, ami jó és ára is elfogadható.

Éva-Anyóca

nagym90
nagym90 Thu, 2013-03-21 11:42

Bulisütinek tűnik! 3 hét múlva szerintem egy szülinapra megpróbálom megcsinálni :)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2013-03-21 12:40

Kedves nagym90!

Örülök neki, hogy tetszik, köszönöm, hogy megnézted, és ezt választottad.
Remélem, hogy nagy mennyiségben, gyorsan el fogod tudni készíteni, és ez a buli süti sikeres lesz, ízleni fog a vendégeknek is! :)

Szép napot és hétvégét kívánok, mielőbbi tavasszal, szerintem már mindannyian nagyon várjuk! :)

Éva-Anyóca

szaboadel
szaboadel Tue, 2012-08-28 14:27

Kedves "Éva-Anyóca"!
Ezt a sütit én "Mandulás kekszes, sütés nélkül" néven ismerem, már többször
elkészítettem, tényleg nagyon finom és ami a lényege, hogy ebben a hőségben
nem kell a sütőt bekapcsolni, ha egy kis édességre vágyunk.
Üdv.további szép napot kívánok: Adél

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2012-08-29 00:44

Kedves Adél!

Igen, ezért is készül sokszor, mert nem kell sütni.
Örülök, hogy tetszik.
Szép hétvégét kívánok!
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2012-03-11 08:43

Kedves koszorucska!

Szerintem azzal a csodás aromával is nagyon finom lehetett a süti, még nem is hallottam ilyenrl, lehet, rossz fele keresgéltem eddig, de majd most már jobban figyelek.
Biztos el is fogyott a süti:-)))
Hát igen, Murphy törvénye szerint,: " ami elveszhet ,az el is veszik",- és pont akkor szokott meglenni, amikor már épp abban az időben, nincs rá szükség, csak majd...:-))
Nagyon köszönöm, hogy tetszik a recept, remélem, sikerül majd elkészíteni.
Szép hétvégét kívánok!
Éva-Anyóca

koszorucska
koszorucska Sun, 2012-03-11 00:57

Kedves Éva!

Pont ma készítettem ilyen sütit picit másképp, de az Ön receptje lehet, hogy még jobb lesz, legközelebb ezt próbálom meg.
Nem találtam itthon rumaromát, így tejszínes mogyoró aroma került a barna tésztába, nagyon finom így is. Persze, mire kész lett a süti, megtaláltam a rumaromát is. :D

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2012-03-06 20:43

Kedves csikipi!

Köszönöm szépen, remélem, hogy sikered lesz a sütivel.:-))
Szép hetet kívánok!
Éva-Anyóca

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Tue, 2012-03-06 16:07

Kedves Éva!
Mutatós a sütid, az unokáim szeretni fogják. A gyerekek szeretik a színes dolgokat. Üdvözlettel Piroska.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2012-03-06 08:34

Kedves Badu!

Köszönöm szépen. :-)
Én is azt mondtam, hogy Hálát adok az Égnek, amikor megtaláltam a receptet, sütit akartam készíteni, édesre vágytam,(mint a családom :-) ), nem sülni a konyhában, és ez arra pont jó. :-))))) Van, amikor több hasonló sütés nélkülit gyűjtök össze, készítem el, és nem bánom, mert finom, gyors, egyszerű, mégis mutatós, ilyen lesz a mostani húsvét, ha csak valaki csodás sütireceptjével nem fogok elcsábulni.:-))
Szép napot kívánok!
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2012-03-06 08:29

Kedves Anci!

Bizony ám! :-)))))))

Két tál kell, egyikbe egyik tészta kavarása, másikba a másik tészta kavarása, belesimítjuk jénaiba, rágőzölünk csokit, hűtőben összehűtjük, és már szeleteljük, vágjuk, és finom, gyors. :-))
Köszi szépen, nem fogsz csalódni.
Szerintem más színezékkel is szép lehet. :-))
Szép napot kívánok, jó munkát!
Éva-Anyóca

Badu
Badu / Badu Tue, 2012-03-06 08:10

Anci! Olvasd el oldalt a stroryt. Abban is értekezik róla, hogy nem kell sütni (hálistennek). Nagyon jól néz ki, ki is fogom próbálni:-) Köszi a receptet Évi!

2125
háztartási keksz 50 dkg
porcukor 15 dkg
margarin 25 dkg
tej 12 ek
vaníliás cukor 1 csomag
cukrozatlan kakaópor 6 ek
0.5 kk
rumaroma 38 ml
háztartási keksz 50 dkg
porcukor 15 dkg
margarin 25 dkg
tej 12 ek
vaníliás cukor 1 csomag
0.5 kk
mandulaaroma 76 ml
margarin 5 dkg
tortabevonó 15 dkg
franciadrazsé 1 ek
tejszínhab 2 ek