Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kelkáposzta krémleves

Kelkáposzta krémleves
Kelkáposzta krémleves
40 perc / előkészület: 10 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A télen vagy tavasszal, amikor még kevés friss zöldség kapható, az ekkor fellelhetőket próbálom minél változatosabban elkészíteni. Így született a kelkáposzta krémleves is. Ezt a levest is húslevesalappal készítettem, sűrítésre tejszínt használtam. Ízesítőül került bele füstölt szalonna, néhány szem római kömény.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A megtisztított fokhagyma gerezdeket (egészben) - 4 db kivételével - zsíron a nagyobb darabokra vágott szalonnával együtt elkezdjük pirítani.
  2. A megmosott kelkáposztaleveleket kb. 1,5 cm széles csíkokra szeleteljük, és forró vízzel leforrázzuk.
  3. Közben a levest vízzel felmelegítjük, amikor forrni kezd, a leszűrt kelkáposzta csíkokat a levesbe szedjük.
  4. Hozzáadjuk a zsírból kiszedett fokhagyma gerezdeket és a szalonnákat is. A megtisztított burgonyát kb. 2,5x2,5 cm nagyságú kockákra vágjuk, és a leveshez adjuk, fűszerezzük a köménnyel (a római köménnyel vigyázzunk, elég intenzív az íze), borssal és sóval, ha szükséges, majd közepes lángon addig főzzük, míg a burgonya és a kelkáposzta meg nem puhul.
  5. A szalonna darabokat kivesszük. A pirításból visszamaradt zsíron 2 gerezd zúzott fokhagymát elkezdünk melegíteni, hozzáadjuk a keményítőt/ lisztet, elkeverjük, felöntjük tejszínnel, esetleg egy kevés levessel, csomómentesre keverjük, és hozzáadjuk a leveshez, amikor forrni kezd, levesszük a tűzről.
  6. Ezt követően hozzáadjuk a maradék 2 fokhagymát zúzva, és összeturmixoljuk a levest.
  7. Pirított magokkal, pirított kenyérkockákkal, szalonnával kínáljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 15 886
elküldve: 1
receptkönyvben: 159
elkészítve: 4/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves

egyéb elnevezések

krémleves kelkáposztából, tejszínes kelkáposzta krémleves

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2013-01-19 15:29

Ez a leves isteni finom!

Ízes kalandok
Tündér / Ízes kalandok Wed, 2010-09-15 19:58

Nyitnikék!
Igazán örülök, hogy ízlett!(A több részletben történő fokhagyma hozzáadásnak megvan az oka...de természetesen mindenki a maga ízlése szerint főzzön:)

nyitnikek
nyitnikek Sat, 2010-09-11 21:29

Nálunk nagyon bejött ez a leves, bár egy kicsit egyszerűsítettem, már ami a több részletben történő foghagyma hozzáadását illeti, de nagyon köszi a receptet!!!

338
csirke alaplé 1.5 dl
víz 0.5 dl
kelkáposzta 0.5 közepes fej
fokhagyma 1 fej
füstölt szalonna 8 dkg
mangalica zsír 1 ek
étkezési keményítő 2 evőkanál
burgonya 2 db
0 ízlés szerint
fehér bors 0 ízlés szerint
római kömény 1 kávéskanál
főzőtejszín 2 dl