Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kelkáposzta-palacsinta

Kelkáposzta-palacsinta
Kelkáposzta-palacsinta
35 perc / előkészület: 10 perc főzés: 10 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hatalmas kelkáposztarajongó vagyok, egyszerűen lenyűgöz a levelek szépsége. Ennek ellenére valamiért nálunk sosem volt nagy divatja, pedig számtalan módon elkészíthető, egészséges és csudafinom. 2 napja nézegettem már ezt a káposztát, nem tudtam, mit kezdjek vele. Ma már muszáj volt valamit kitalálni, úgyhogy nekiestem az internetnek, és szerencsém volt. :) Olyat találtam, hogy bundázott kelkáposzta! Nohát, ez csudajó, de nem szeretek panírozni. Viszont azonnal adta magát az ötlet, hogy mi lenne, ha sűrű palacsintatésztába mártanám, és úgy sütném ki a leveleket... Neki is estem a dolognak, és legalább a fél konyhát összekentem... :) Ugyanis egyelőre elég szerény a konyhám felszereltsége, és nem volt megfelelő edényem a levelek mártogatásához. Szóval úszott minden a tésztában. :) De nem bántam, mert a végeredmény egy nagyon gyorsan ekészíthető, nagyon finom reggeli-vacsora lett, ami ráadásul nagyon laktató...

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Kétféleképpen próbáltam a levelek mártogatását. Az egyik az volt, hogy simán megmerítettem a levelet, serpenyőbe tettem, a levél széleit megigazgattam és kisütöttem.
A másik az volt, hogy tésztát öntöttem a serpenyőbe, elegyengettem, majd a még folyós tésztára simítottam a levelet - színével lefelé (jahaj, ezért a szakkifejezésért most a biológusok biztos leszedik a fejemet... :) ) -, ügyelve arra, hogy ne maradjon levegő a tészta és a levél között, majd már sülés közben egy kanállal a fonákjára is locsolgattam tésztát és azt is elsimítottam. Ez így elég vastag lett, nem is tetszett annyira.
A győztes megoldás a kettő ötvözete lett: a levelet megmártottam, színével lefelé került a serpenyőbe, és ha úgy éreztem, hogy túl kevés tészta van a fonákján, akkor kanállal simítottam még rá egy keveset.

Ebédjavaslat:
A következőt biztosan ki fogom próbálni: a kisült kelkáposzta-palacsintákra rizzsel elkevert főtt darálthúst halmozok, feltekerem őket úgy, hogy a levél töve kerüljön alulra. Beleteszem őket egy kivajazott / zsírozott / olajozott tepsibe, a tetejüket meglocsolom valamilyen ízesített (mondjuk zöldfűszeres vagy pirospaprikás) tejföllel / tejszínnel, 200 fokon - előmelegítve - addig sütöm, míg a tetején a tejföl kicsit megpirul (20-30 perc).
Jó étvágyat hozzá! :)
Szólj hozzá!

elkészítés

„Rohannom kell”-verzió:

  1. Egy nagy lábosban - amiben a kelkáposzta levelei elférnek - sós, őrölt köményes vizet kezdünk forralni (nem kell, hogy tele legyen, elegendő, ha körülbelül a lábos egyharmadáig ér a víz szintje).
  2. Míg a víz felforr, a kelkáposztaleveleket folyó víz alatt megmossuk, lecsöpögtetjük, ha szükséges, kivágjuk a nem megfelelő részeket.
  3. A forró vízben 5-8 perc alatt puhára főzzük a leveleket.
  4. Míg a levelek puhulnak, a lisztből, tojásból, 4 ek étolajból, vízből, joghurtból vagy tejfölből és némi sóból sűrű palacsintatésztát keverünk.
  5. A megpuhult kelkáposztaleveleket lecsepegtetjük.
  6. Egy (teflon)serpenyőben kevés olajat hevítünk.
  7. A leveleket egyesével belemártjuk a tésztába, majd úgy sütjük, mintha sima palacsintát sütnénk.
  8. Azonnal tálaljuk.

„Főzzünk finomat nyugalomban”-verzió:

  1. A lisztből, tojásból, 4 ek étolajból, vízből, joghurtból vagy tejfölből és némi sóból sűrű palacsintatésztát keverünk.
  2. 2 órán át pihenni hagyjuk.
  3. Míg a palacsintatészta pihen, egy nagy lábosban - amiben a kelkáposzta levelei elférnek - sós, őrölt köményes vizet kezdünk forralni (nem kell, hogy tele legyen, elegendő, ha körülbelül a lábos egyharmadáig ér a víz szintje).
  4. Míg a víz felforr, a kelkáposztaleveleket folyó víz alatt megmossuk, lecsöpögtetjük, ha szükséges, kivágjuk a nem megfelelő részeket.
  5. A forró vízben 5-8 perc alatt puhára főzzük a leveleket.
  6. A megpuhult kelkáposztaleveleket lecsepegtetjük.
  7. Ha a 2 óra letelt, egy (teflon)serpenyőben kevés olajat hevítünk.
  8. A leveleket egyesével belemártjuk a tésztába, majd úgy sütjük, mintha sima palacsintát sütnénk.
  9. Azonnal tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 889
elküldve: 0
receptkönyvben: 172
elkészítve: 2/4
Facebookon megjelent: -

szakács

muphrid

Mióta szakács: 2010.06.18.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: palacsinta
adag: 2 főre
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

kelkáposzta palacsintabundában, palacsintával bundázott kelkáposzta

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ppppaaaa
ppppaaaa Sat, 2013-12-28 15:17

Ez valami hihetetlen jó :)
Köszönöm az ötletet. Jó pár hete már elmentettem a receptet és most volt lehetőségem kipróbálni is. Tejföllel, fokhagymával, lilahagymával és őrölt piros paprikával megkenve. Ízlett az egész családnak.

Babszika
Babszika Sat, 2010-11-27 21:05

Isteni ez a recept, képzeljétek a tésztát tejföllel ( 2 ek) készítettem, és a megmaradt tejfölt kis sóval, fokhagymával összekevertem és a megsült kelkáposzta palacsintát evés előtt ezzel kenegettük. Nem bírtunk jóllakni vele...:D
Nagyon köszönöm a receptet, nekünk bejött. :)

muphrid
muphrid / muphrid Sun, 2010-11-07 15:51

Kedves Skorpió!
Hű, nem gondoltam volna, hogy ez velem is megtörténik majd...
Regisztráltam az oldalon, kommentben megkértem, hogy legyen kedves megjelölni a forrást.
Köszönöm, hogy szóltál!
További szép napot!
Vica

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-10-14 21:06

Na meg ezek a verziók, eldobtam tőlük az agyamat, ráadásul jót kacagtam a verziók elnevezésén. Köszi a receptet, meg a vidám pillanatokat:()

muphrid
muphrid / muphrid Fri, 2010-10-15 12:06

Kedves mézescsupor!
Örülök, hogy tetszik! :) Ugye milyen szépek a kelkáposzta levelei? :) Bár a kép meglehetősen pocsék, természetes fény nálunk most már délelőtt is kevés van csak. Úgy szeretnék majd egy napfényes lakásba költözni...
Köszönöm a kedves, dicsérő szavakat! :)
Vica

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-10-14 21:00

Hát ez egy csoda, mint egy festmény! Nekem Van Gogh jut róla az eszembe, biztosan ki fogom próbálni.

evanagyi
evanagyi Thu, 2010-10-14 10:14

Jo kis recept.
En szoktam kirantani a huslevesben fott kelkaposztat cikkekre vagva, nagyon finom. Neha csirkemajat dugdosok a levelek koze es ugy panirozom ki, nagy sikere van ugy is a csaladban.

Amurath
Nyulas / Amurath Wed, 2010-10-13 14:16

Kedves Vica, mi nagyon szeretjük a rántott kelkáposzta levelet is, jó kis tartárral! Próbáld ki! Én pedig ezt fogom kipróbálni, nagyon látványos, guszta! Zsuzsa

muphrid
muphrid / muphrid Wed, 2010-10-13 15:47

Kedves Zsuzsa!
Köszönöm, feltétlenül ki fogom próbálni! :)
Jó sütést kívánok: Vica

bokine
bokine / bokine Wed, 2010-10-13 13:50

Csuda aranyos vagy :-D
Tetszik a recept, mi is szeretjük a kelkáposztát, pont most jutott eszembe a kelkáposztás töltött káposztám, úgy hogy elkészítem hétvégén és felrakom a receptek közé.
Természetesen ezt is kipróbálom. Köszi: Bokros Erika

muphrid
muphrid / muphrid Wed, 2010-10-13 15:46

Kedves Erika!
Köszönöm szépen, nagyon kedves vagy! :) Hű, egy jó kis töltött káposztát most de meg tudnék enni... :) Majd megnézem a receptjeidet - és várom a kelkáposztás töltötkáposztát is! :)
Üdvözlettel: Vica

551
kelkáposzta levél 6 db
finomliszt 15 dkg
tojás 2 db
víz 2 dl
joghurt 2 ek
napraforgó olaj 4 ek
0 ízlés szerint
őrölt fűszerkömény 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 1 teáskanál