Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kelkáposztás lasagne sütőtökkel

Kelkáposztás lasagne sütőtökkel
Kelkáposztás lasagne sütőtökkel
115 perc / előkészület: 30 perc főzés: 40 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Bár nem vagyok vega, hamburger és marhapörkölt nélkül el sem tudnám képzelni az életet, de sokszor jól esik egy-egy húsmentes napot tartani. Egy ilyen alkalommal fogalmazódott meg az őszi, vega lasagne ötlete, szigorúan idényzöldségek felhasználásával.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Forrósítsunk fel egy serpenyőben 2 evőkanál olajat, adjuk hozzá a hagymát és a darált fokhagymát, pároljuk 5 percig, majd adjuk hozzá a paradicsomot, az oregánót, sózzuk és borsozzuk, majd lassú tűzön főzzük egy jó fél óráig.
  2. Míg a szósz fő, melegítsük elő a sütőt 200 fokra, tegyük a feldarabolt sütőtököt egy tepsibe, locsoljuk meg a maradék olívaolajjal, szórjuk meg a kakukkfűvel, sóval, borssal, és tegyük mellé a fokhagymagerezdeket. Helyezzük a tepsit a sütőbe és süssük puhára a tököt. (kb 15 perc)
  3. Közben tegyünk fel forrni egy fazékban vizet. Miután megsült, a tököt a fokhagymával és a kakukkfűvel együtt tegyük egy késes betétű robotgépbe, és turmixoljunk sűrű szószt belőle.
  4. Szedjük levelekre a káposztát. Ha fodros kelt használunk, akkor távolítsuk el a központi „bordákat” és csak a levelekkel dolgozzunk. Ha már forr a víz, tegyük bele a káposztaleveleket és főzzük őket 5-8 percig. Majd vegyük ki, tegyük őket konyhai papírtörlőre vagy egy konyharuhára és hagyjuk kicsit hűlni. Ha már nem forróak, akkor nyomkodjuk ki a levelekből a felvett vizet és vágjuk apró darabokra.
  5. Ha szeretnénk kifőzni a lasagne lapokat felhasználás előtt, akkor nyugodtan használjuk a káposzta vizét. Én azonban nem látom szükségesnek, a szószok segítségével sütés közben is épp eléggé megpuhul, és dolgozni is könnyebb „szárazon” vele.
  6. Egy tálban keverjük össze a ricottát, a felaprított mozzarellát és a szerecsendiót. Kóstoljuk meg, és ha szükségesnek érezzük, akkor sózzuk, borsozzuk.
  7. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vegyünk elő egy mély tepsit vagy jénai tálat, az alját béleljük ki a tésztával, erre jöhet a paradicsomszósz, egy réteg a sütőtökpüréből, majd rá a káposzta levelek és végül a ricottás-mozzarellás krém. Ha ezek a rétegek megvannak, ismét jöhet egy tészta szint és újból, a megadott lépések szerint a rétegek. Úgy dolgozzunk, hogy a legfelső réteg ricottakrém legyen, tehát arra már ne kerüljön tésztalap. A tetejét szórjuk meg vastagon reszelt parmezánnal, tegyük be a sütőbe és addig süssük, míg a teteje szépen megpirul, a szósz pedig vidáman bugyborékol a tepsi oldalában. (Kb 30 perc) Miután kivettük, hagyjuk egy 10 percet hűlni, hogy könnyebben szeletelhessük. Jó étvágyat!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 1 841
elküldve: 1
receptkönyvben: 70
elkészítve: 5/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Szikszai Anna

Mióta szakács: 2013.08.21.
35 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tészta
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

750
vöröshagyma 1 közepes db
fokhagyma 3 gerezd
konzerv paradicsom 40 dkg
oregánó 1 teáskanál
kanadai sütőtök 2 kg
kakukkfű 1 teáskanál
kelkáposzta 45 dkg
lasagne tészta 50 dkg
ricotta 40 dkg
szerecsendió 2 csipet
mozzarella 20 dkg
parmezán sajt 10 dkg